28.2.2016

Hondan pääjohtaja haluaa lukita myyntimiehet ulos kokouksista

Takahiro Hachigo

Tuore pääjohtaja ei ole tyytyväinen yhtiön nykyiseen mallistoon ja haluaa palauttaa tekniikkavetoisuuden autojen suunnitteluun.

Viime vuoden kesäkuussa Hondan pääjohtajaksi valittu Takahiro Hachigo aikoo pistää tuulemaan hätistämällä markkinointi-ihmiset pois suunnittelupalavereista. Hachigo haluaa virtaviivaistaa Hondan suunnitteluprosessia, josta on viime vuosina tullut "tarpeettoman monimutkainen". Reutersin haastattelemien Hondan sisäpiiriläisten mukaan uusi pääjohtaja ei ole ollut tyytyväinen Hondan nykyisiin malleihin, jotka ovat "tylsä, vesitettyjä, komitean suunnittelemia autoja".

Insinööritaustainen Hachigo onkin nyt järjestelemässä Hondan toimintoja uudelleen, palauttaen valtaa yhtiön teknologiapuolelle.

– Tekniikkaihmisten pitäisi suunnitella autoja vapaammin, mutta ottaa vastuu, jos malli ei menesty, kuului Hachigon uudistustyöryhmän sisäpiiriläisen kommentti.

Ongelmaksi on nostettu esimerkiksi se, että markkinointiosaston kommentit eivät kerro siitä, millaisia autojen tulisi olla 5–10 vuoden tähtäimellä. Hachigon suunnitelmassa markkinoinnin työntekijöiden pääsyä mallistosuunnittelukokouksiin tullaan todennäköisesti rajoittamaan.

Nyt Hondalla onkin edessään uudelleenjärjestely, jossa vastuuinsinöörit siirretään Tokion pääkonttorista markkinointia avustamasta Utsunomiyaan Hondan tekniikkakeskukseen. Samalla Hondan kansainväliset päämajat joutuvat luopumaan osasta itsemäärämisoikeuttaan. Tarkastelun alla on myös se, miksi esimerkiksi voimansiirtovalikoimassa on niin paljon aluekohtaisia vaihtoehtoja, haitaten kustannustehokkuutta. Myös tuotekehitys aiotaan keskittää takaisin Japaniin, sen virrattua viime vuosina ulkomaille.

Merkittävää Hachigon suunnitelmissa on sekin, että hänen hakemansa kehityssuunta on monilta osin päinvastainen yhtiön edellisen pääjohtajan, Takanobu Iton, linjauksille. Edeltäjänsä työn kumoaminen ei ole helppoa missään yrityksessä, mutta teko on vielä merkittävämpi perinteikkäässä japanilaisyhtiössä.

Lähde: Reuters, kuva: Honda

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat