21.1.2023

Huutokauppahelmet – Lahest kajahtaa Sunbeam Avenger 1600 GT ralliauton muodossa

Sunbeam Avenger 1600 GT ralliauto huutokauppa historic rally

Jeep Avengerin myötä moni on muistellut myös Sunbeam Avengeria. Rallivalmis kostaja vuodelta 1974 saapuu tällä kertaa Lahest.

Jeepin sähköcrossover Avengerin myötä autoharrastajat ovat muistelleet myös mallinimen muita käyttökohteita. Erityisesti moottoriurheilua seuranneet muistavat Sunbeam Avengerin, joka taipui usein ralliautoksi, mutta aloitetaan alusta.

Noin arviolta 15 eri nimellä myyty Hillman Avenger saapui ihmisten iloksi vuoden 1970 automarkkinoille. Chryslerin Euroopan osaston kynäilemä C-segmentin takavetoinen perheauto oli brittiläisen Rootesin suunnittelema ja sen muodossa näkyi myös hiukan amerikkalaisvaikutteita. Ulkoisesti Avenger osuikin melko lähelle myös kolmannen polven Ford Cortinaa.

Sunbeam Avenger 1600 GT ralliauto huutokauppa historic rally

Teknisesti Hillman Avengerin mielenkiintoisin osa oli etumaski, joka oli aikanaan suurin Euroopan autotehtaiden käyttämä muoviosa. Konepellin alla oli neljä sylinteriä ja takana jäykkä akseli.

Auto kokeili kansainvälistä kiertueuraa muun muassa Yhdysvalloissa taiteilijanimellä Plymouth Cricket. Vaikka (vai koska?) kyseessä oli ensimmäinen nelisylinterinen Plymouth noin 40 vuoteen, sai Cricket lähtöpassit muutamassa vuodessa. Pohjoisessa Euroopassa autoa myytiin lähinnä nimellä Sunbeam Avenger.

Sunbeam Avenger 1600 GT ralliauto huutokauppa historic rally

Myöhemmin malli jatkoi vielä muun muassa Talbot Sunbeam Lotuksen suuntaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

1974 Sunbeam Avenger 1600 GT

Lahdessa myytävä vuoden 1974 Sunbeam Avenger on, paitsi malliston huippuversio 1600 GT, myös rallitaipaleille rakennettu.

Sunbeam-spesialisti Petteri Sappinen on vaihtanut autoon uuden moottorin ja pakoputkiston. Keulan alla on vapaasti hengittävä 1,6-litrianen neloskone kahdella Weber 40DCOE-kaasarilla. Dynamometripapereiden mukaan tehoa on 103,2 kW (140 hv vanhaa rahaa) ja vääntöäkin 181,8 Nm. Moottoripuolelta päivityslistaan kuuluu muun muassa päivitetty virranjakaja.

Sunbeam Avenger 1600 GT ralliauto huutokauppa historic rally

Vaihteistona on nelipykäläinen manuaali, mutta sen välitykset ovat lyhyemmät. Kimtechin valmistama laatikko on hiljattain saanut uudet laakerit ja synkrot. Perävälitys on 4.375:1 ja tasauspyörästöön kuuluu myös lukkotoiminto.

Nykyisellä omistajallaan auto on ollut neljä vuotta ja hänen mukaansa autoa on huollettu ja rakennettu uudelleen jokaisen rallin jälkeen. Vastaavasti autossa on näkyvissä vanhoja korivaurioita auton aktiiviuran ajoilta, mutta kori on entisöity 2019. Samalla päivitettiin auton valkosininen maalipinta, mutta toisaalta rallatessa roiskuu.

Matkustamon kunto on hyvä, mutta mustat Sparcon istuimet sinisillä Sabelteilla eivät ole uudet. Myös hallintalaitteissa näkyy jonkin verran käyttöä. Varusteisiin kuuluu kierroslukumittari, punaiset turvakaaret, OMP:n ohjauspyörä sekä asiaan kuuluvat lisämittarit.

Sunbeam Avenger 1600 GT ralliauto huutokauppa historic rally

Autossa ei ole myyjän mukaan havaittuja vikoja. Katsastus on suoritettu helmikuussa 2021 ja se on vielä voimassa helmikuulle 2023.  Myyntiin kuuluu myös FIA Historic Technical -tekniikkapassi, joka on voimassa vuoden 2025 loppuun.

Omistajansa mukaan auto on ollut suorituskyvyltään ja luotettavuudeltaan erinomainen ja tarjoaa hyvän tavan lähteä vaikkapa historic-rallien maailmaan. Collecting Cars -palvelussa listattu Sunbeam Avenger 1600 GT ralliauto on myynnissä eksottisessa Lahti-nimisessä paikassa.

Eikö videoupotus näy oikein? Voit muuttaa evästeasetuksiasi antamalla hyväksynnän Markkinointi-evästeille "Muuta hyväksyntääsi" -linkistä.

Lähde ja kuvat: Collecting Cars Teksti: Aake Kinnunen

Luetuimmat