16.12.2023

Huutokauppahelmet – Maybach 57 ja matka maailman huipulta omaan autotalliin

Maybach 57 huutokauppa

Maybachin tarina ei vielä jäänyt lentoon 2000-luvun alkuhämärissä, mutta ne jättivät lähtemättömän vaikutuksen automaailmaan.

Wilhelm Maybachin automerkin tarina kytkeytyy lähtemättömästi Daimlerin ja Mercedes-Benzin kertomukseen. Nimi palautettiin maailman tietoisuuteen 2000-luvun taitteessa, kun Mercedes-Benz halusi laajentaa vieläkin ylellisempään segmenttiin maailman ökyrikkaiden tarpeisiin.

Syntyi kahden auton mallisto. Maybach 62, nimen viitatessa 6,2 metrin pituuteen, oli suunniteltu erityisesti autonkuljettajia suosivien käyttöön. Takapenkkivoittoisen sisustuksen helmiin kuului sähköisesti toimiva maitolasi auton katossa sekä 18-suuntaan säätyvät sähköistuimet "tavallisten" 14-suuntaisten sijaan.

Maybach 57 huutokauppa

Aivan polkuhommiin ei tosin joutunut malliston aloitusversiossakaan. Maybach 57 oli ehkä suunniteltu ajettavaksi itse sangen usein, mutta konetilasta löytyi sama 5,5-litrainen tuplaturbo V12 kuin pitkästäkin versiosta. Ja jopa tämän pätkämallin akseliväli oli lähes 3,4 metriä.

Tekniikkapohja oli hiukan yllättävästi peräisin kulmikkaasta W140-polven S-sarjasta, sillä Maybachin kehitystyö alkoi uudemman W220:n saapuessa markkinoille. W220 toimi selvästi inspiraationa myös ulkonäölle, sillä Maybach yrittää ikään kuin naamioitua joukkoon – vaikka toisaalta se tietää itsekin epäonnistuvansa siinä.

Maybach 57 huutokauppa

Reilussa 10 vuodessa kauppa kävi 3 321 kertaa ja Maybach pistettiin jäähylle ennen seuraavaa nykyversion syntymistä. Vuosien 2008–2009 talousromahdus ei varsinaisesti auttanut miljonääriauton menekkiä. Arveltiin myös, että erilliseksi brändiksi synnytetty Maybach ei päässyt osalliseksi Mercedes-Benzin brändiin liitetystä lumosta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

2004 Maybach 57

Portugaliin 2004 toimitettu Maybach 57 on nyt myynnissä Portossa ja listattuna Collecting Cars -palvelussa.

Lähes 20 vuoden iästä huolimatta autolla on ajettu vain 40 894 kilometriä. Auton edellinen huolto toimitettiin virallisessa huollossa tammikuussa 2021, jolloin mittarissa oli 34 900 kilometriä. Edellinen katsastus suoritettiin marraskuun alussa, mistä auto selvisi ilman huomautuksia.

Maybach 57 huutokauppa

Auto on Maybachille tyypilliseen tapaan kaksivärinen, väriyhdistelmän ollessa Himalayas Grey Metallic ja Caspian Black. Kilometrien aikana autoon on kertynyt vajaa kymmenkunta naarmua tai iskemää eri puolille, mutta autossa ei ole havaittuja vikoja. Myyjä huomauttaa, että kuljettajan oven tasku ja mielenkiintoisesti myös autopuhelin vaativat hienoisesti voimaa sulkeutuakseen.

Musta nahkasisusta on saanut osakseen aimo annoksen puuviilua ja kromisia yksityiskohtia. Varusteisiin kuuluu avaimeton käynnistys, etu- ja takaparkkitutkat, sähköinen lasikattoluukku, tutkaohjattu vakionopeudensäädin, nelialueinen ilmastointi, sähköisesti säädettävä iskunvaimennus ja sähköisesti säädettävä maavara, navigaattori, Maybach-puhelimet, sähköiset verhot takaikkunoille sekä takapenkin viihdenäytöt ja lisämittarit. Auton mukana tulee viihdejärjestelmän kauko-ohjain, kahdet Maybach-merkityt Bluetooth-kuulokkeet, Compaqin taskutietokone, Motorolan simpukkapuhelin, Mercedes-Benz-sateenvarjo, vararengas, varoituskolmio, työkalulaatikko, ohjekirjat sekä huoltokirja.

Maybach 57 huutokauppa

Kulkupuolesta huolehtii 5,5-litrainen V12, jota on piristetty kahdella ahtimella, jotta 543 hevosvoiman teho syntyisi vaivattomasti. Vaihteistona on viisipykäläinen automaatti ja kaikki voima ohjataan taka-akselille.

Maybach 57 on mainio vaihtoehto isoista Mersuista innostuneen kokoelmaan, tai jos autotallista puuttuu edustuskelpoinen limusiini tapahtumiin. Auto soveltuu myös pitkiin reissuihin mainiosti.

Lähde ja kuvat: Collecting Cars Teksti: Aake Kinnunen

Luetuimmat