28.1.2023

Huutokauppahelmet – Mercedes-Benz SLR Stirling Moss

Mercedes-Benz SLR McLaren Stirling Moss huutokauppa speedster 722

Mercedes-Benz SLR McLarenin villein versio on täysin avonainen Stirling Moss -speedster. Nyt sellainen on huudettavissa lähes ajamattomana.

Mercedes-Benzin ja McLarenin yhteistyöprojekti SLR jäi aikakirjoihin mielenkiintoisena osoituksena siitä, millä tavalla lähes vastakkaisilla intresseillä toimiva automerkit toteuttavat yhteistyömallin. Lopputuloksessa näkyvät molempien osapuolten kompromissit, sillä sanaa hybridistrategia ei oltu otettu vielä käyttöön 2000-luvun alkuvuosina.

SLR taipui kuitenkin muutamiin erikoispainoksiin juhlistamaan 1950-luvun kaimaansa. Näistä äärimmäisin oli 2009 Detroitin autonäyttelyssä esitelty Mercedes-Benz SLR Stirling Moss, joka hylkäsi lähes kaikki vakiomallin mukavuustekijät juhlistaessaan Stirling Mossin voittoa vuoden 1955 Mille Migliassa 300 SLR:llä.

Mercedes-Benz SLR McLaren Stirling Moss huutokauppa speedster 722

Pitkän konepellin alla sijaitsi SLR 722 Editionista tuttu 5,5-litrainen mekaanisesti ahdettu V8, jonka teho kirjoitetaan muotoon 650 hv, eli vielä hiukan perusmalleja enemmän. Mielenkiintoisesti myös 722 Edition juhlisti Mossin ja Denis Jenkinsonin voittoa 1955 Mille Migliassa.

Mercedes-Benz SLR McLaren Stirling Moss huutokauppa speedster 722

Katoton, tuulilasiton ja sivuputkilla varustettu auto oli suorastaan räävitön. Se säästi yli 200 kilogrammaa muihin versioihin nähden kiitos speedster-rakenteensa ja hiilikuidun vapaamman käytön. Brittiläinen Car-lehti kuvaili auton täyskaasukiihdytystä vertaamalla sitä 747-jumbon siivellä seisomiseen. Ilmoitettu 0–100 km/h kiihdytysarvo oli 3,5 sekuntia ja huippunopeus 354 km/h – jos niska kestää.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

2010 – Mercedes-Benz SLR Stirling Moss

Saksaan vuonna 2010 rekisteröity SLR Stirling Moss on ollut yhden ainoan omistajan hallussa. Autolla on ajettu alle 150 kilometriä, joten se on kauttaaltaan lähes uutta vastaava.

Auto on asiaan kuuluvasti hopeanharmaa ja sisusta koostuu mustasta ja punaisesta nahasta, ollen nykyaikainen viittaus vuoden 1955 SLR-kilpureihin.

Mercedes-Benz SLR McLaren Stirling Moss huutokauppa speedster 722

Mercedes-Benz SLR McLarenin äärimmäiseksi ja viimeiseksi tehdasversioksi jäänyt Stirling Moss on harvinaista herkkua, sillä autoja valmistettiin vain 75 kappaletta ja sellaisen sai hankkia vain, jos omisti jo perusmallisen SLR:n. Huutokauppatalo RM Sotheby'sin hinta-arvio on 3 000 000 – 4 000 000 euroa ja auto myydään yksityismyyntinä tammi-helmikuun taitteessa. SLR Stirling Moss sijaitsee ilmoituksen mukaan Pariisissa.

Lähde ja kuvat: RM Sotheby's Teksti: Aake Kinnunen

Luetuimmat