1.5.2021

Huutokauppahelmet – Swallow Doretti

1954 Swallow Doretti – RM Sotheby’s

Vain 276 kappaletta valmistettu Swallow Doretti on harvinainen helmi. Harva taitaa tietää edes mistä maasta se on kotoisin.

Swallow Doretti oli tuotannossa vuosien 1954 ja 1955 välillä. Valmistuksesta vastasi The Swallow Coachbuilding Company Abingdonissa Etelä-Englannissa.

Dorettin oli piirtänyt Frank Rainbow ja vaikutteita oli selvästi imetty Italiasta. Erityisesti Ferrari 166 MM Barchetta näyttäisi ohjanneen suuntaa. 

1954 Swallow Doretti – RM Sotheby’s

Dorettin italialaiselta kalskahtava nimi oli valittu varsin tarkoituksellisesti. Sen ajateltiin auttavan auton markkinointia Yhdysvalloissa, joka olikin päämarkkina-alue. Swallow Dorettin lyhyen tuotanjakson aikana ehdittiin valmistaa 276 yksilöä. 

1954 Swallow Doretti – RM Sotheby’s

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

1954 Swallow Doretti – RM Sotheby’s

Dorettin omistajien pitämän rekisterin mukaan, tämä kyseinen vuoden 1954 Swallow Doretti on toimitettu alkujaan ensimmäiselle omistajalleen Skotlantiin, Torrancen kylään. Sieltä se siirtyi Kanadan itäpuolelle ja vaihtoikin sen jälkeen omistajaa useampaankin kertaan lyhyen ajan sisään. 

Tätä jatkui kunnes se päätyi noin vuosituhannen vaihteen tienoilla eräälle keräilijälle Vancouveriin. Tunnettu entisöijä, Lynn Martin, ehosti auton täysin uuteen uskoon Idahossa. Kori irroitettiin rungosta eikä juuri mitään jätetty huomioimatta, vaan kaikki käytiin läpi viimeistä ruuvia myöden. 

Tämän jälkeen auto siirtyi nykyiselle omistajalleen. Hän hankki auton loppuvuodesta 2008. Nyt sen kerrotaan olevan eräs hienoimmista, alkuperäistä asua ja tekniikkaa vastaavassa kunnossa olevista, tunnetuista tämän automallin edustajista. 

1954 Swallow Doretti – RM Sotheby’s

Tämä korinumeroltaan 1208 oli omistajansa toimesta esillä ensimmäistä kertaa vuoden 2009 Amelia Island Concours d’Elegance -tapahtumassa, jonne pääsy on jo saavutus. Kyseinen yksilö on saavuttanut näyttelypalkintoja muutenkin: 1. sija harvinaisten englantilaisten automerkkien luokassa vuoden 2013 Hilton Head Island Concours d’Elegance -tapahtumassa, luokkapalkinto vuosien 1951-1954 urheilu- ja gt-autojen luokassa Amelia Islandissa vuonna 2019 ja lukuisia muita luokkavoittoja. 

Moottorina on, kuten kuuluukin, Triumph TR2 -urheiluautosta lainattu nelisylinterinen rivimoottori, jossa on SU-kaasuttimet. Voimanvälityksestä vastaa nelipykäläinen manuaalivaihteisto. 

Doretti on kuitenkin enemmän kuin muokattu TR2. Muun muassa alumiinikori, putkirunko, Dorettin pölykapselit ja upeat metalliset kynnyslistat ovat kaikki erottautumistekijöinä tallella myös tässä yksilössä. 

Ostaja saa mukaansa myös dokumentaation, työkalusarjan, näyttelypalkinnot, kirjallisuutta sekä kuvakansion vuoden 1999 entisöinnistä. Floridasta huutokaupattavan auton hintapyynti on 110,000 - 140,000 dollaria, joka on valuuttamuunnoksen jälkeen noin 90 000 - 115 000 euroa.

Teksti: Henri Posa, Kuvat: Nathan Deremer/RM Sotheby’s, Lähde: RM Sotheby’s