22.4.2023

Jaguar Land Rover keksii Jaguarin uudelleen ja investoi 17 miljardia tulevaan

Jaguar Land Rover kiihdyttää muutossuunnitelmiaan ja samalla yhtiö paljasti Jaguarin tekevän paluuta uudessa muodossa.

Jaguar Land Rover esitteli kaksi vuotta sitten Reimagine-strategiansa, jossa Jaguaria ja Land Roveria hallitseva autovalmistaja esitteli tien sähköön ja lopulta myös hiilineutraaliuteen. Nyt suunnitelma saa lisää tuulta alleen, sillä JLR investoi seuraavan viiden vuoden aikana 17 miljardia euroa (15 miljardia puntaa) valmistamiseen, mallistoihin, autonomiaan ja henkilöstöön. Tavoitteena on yrityksen mittakaavalla saavuttaa voitollisuus tilikauden 2025 aikana ja päästä kaksinumeroisiin kasvuprosentteihin 2026.

Jaguar Land Rover tähtää jatkossa "House of Brands" -ratkaisuun, jossa automerkkien sijaan korostetaan mallistoja. Niinpä Range Rover, Defender ja Discovery saavat voimakkaammin oman luonteensa esille. Jaguar on ratkaisussa oma brändinsä ja rinnastuu Land Roverin mallistoihin. Samalla Jaguar Land Rover ryhtyy ilmeisimmin suosimaan itsestä nimitystä JLR.

Perinteinen Castle Bromwichin tehdas Solihullissa saa laajennusta erityisti koritöiden osalta. JLR tutkii myös alueen tehdasalueen hyödyntämistä muilla tavoin.

Jaguar Land Rover Reimagined sähkö tulevaisuus investointi

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sähköinen Range Rover 2025

Jaguar Land Roverin tuleva keskikokoisten katumaasturien perusrakenne on saanut nimekseen EMA (Electrified Modular Architecture) ja se on linjattu täysin sähköiseksi. Wolverhamptonin moottoritehdas muunnetaan sähkömoottorien ja akkupakettien valmistuspaikaksi. Samalla Halewoodin tehdas muutetaan täyssähköisten mallien valmistuspaikaksi.

Täyssähköisen Range Roverin tilauskirjat aukeavat tänä vuonna ja sisarmalli Sportin kanssa autot luottavat MLA-perusrakenteeseen, joka tukee kaikkia voimalinjaratkaisuja polttomoottoreista täyssähköön ja lataushybrideihin. Sähkö-Rangea odotetaan markkinoille 2025 ja sen valmistuspaikka on juuri Halewood. JLR huomauttaa, että strategia antaa sille mahdollisuuden toteuttaa joustavasti eriäviä ratkaisuja sen mukaan, millä nopeudella eri markkina-alueet sähköistyvät.

Jaguar elää sittenkin

Jaguarin kohdalla on pitkään spekuloitu jopa merkin lopettamista, sillä kissamerkin mallisto on vanhentunutta, eikä uusia malleja ole horisontissa. Myös muotoilu on rullannut Land Roverin päässä taloa paremmin kestokauniista F-Typestä huolimatta.

Jaguar Land Rover Jaguarin uudistuminen uudelleensyntyminen

Seuraavan sukupolven Jaguar ja ensimmäinen askel merkin uudelleenkeksimisen tiellä on neliovinen GT. Täyssähköautolle mainitaan jopa 700 kilometrin toimintamatka ja enemmän tehoa kuin yhdessäkään aiemmassa Jaguarissa. Hintojen arvioidaan alkavan noin 100 000 punnasta (n. 114 000 euroa). Autosta kerrotaan lisää myöhemmin tänä vuonna ja sen odotetaan saapuvan markkinoille 2025.

Jaguar saa myös oman perusrakenteensa, jonka nimi on JEA. Varsinaisia malleja Jaguarin uuteen elämään tulee tässä vaiheessa kolme.

– Avain Jaguarin muutokseen on, että design välittää viestin, että he eivät ole minkään kopio, summasi Jaguar Land Roverin luova johtaja professori Gerry McGovern.

Lähde ja kuvat: Jaguar Land Rover

Luetuimmat