18.7.2025

Jälleen uusi autovalmistaja virittää Euroopan valloitusta – kahdeksan mallia ja oma tehdas suunnitteilla

Kuva Changan

Kiinalainen autonvalmistaja Changan on vahvistanut suunnitelmansa rakentaa oma sähköautotehdas Eurooppaan. Yhtiö kartoittaa parhaillaan sopivia sijaintivaihtoehtoja ja tähtää paikalliseen tuotantoon osana strategiaansa "In Europe, for Europe".

Changan teki Euroopan debyyttinsä maaliskuussa esittelemällä Deepal S07 -täyssähkökatumaasturin. Vaikka mallin lanseeraus Saksan ja Ison-Britannian markkinoille tapahtuu vasta syyskuussa, yhtiö on jo pitkällä jälleenmyyjäverkoston rakentamisessa ja tuotantosuunnitelmien konkretisoinnissa.

– Olemme sitoutuneet olemaan Euroopassa, valmistamaan Euroopassa ja Eurooppaa varten, sanoi Changaniin Euroopan markkinoinnista, myynnistä ja huollosta vastaava Nic Thomas Reutersille.

Kolme brändiä, kahdeksan mallia

Changan aikoo tuoda Eurooppaan kolme brändiään: Changan, Deepal ja Avatr. Ensimmäisessä vaiheessa kohdemaita ovat Norja, Tanska, Saksa, Iso-Britannia ja Alankomaat. Vuoteen 2027 mennessä markkinoille on tarkoitus tuoda kahdeksan mallia, joista ensimmäiset ovat Deepal S07 ja pienempi S05, molemmat saatavilla täyssähköisinä ja range extender -versioina.

Tuleviin malleihin kuuluvat todennäköisesti myös suurempi Changan E07 sekä Avatrin premium-mallit Avatr 11 ja Avatr 12. Voimalinjavaihtoehtoina nähdään BEV-, PHEV- ja EREV-teknologiat.

Paikallinen tuotanto ennen vuotta 2030

Changanin hallituksen puheenjohtaja Zhu Huarong kertoi yhtiön Euroopan-debyytissä Mainzissa, että tavoitteena on aloittaa paikallinen tuotanto ennen vuotta 2030. Siihen asti autot toimitetaan Nanjingin tehtaalta Kiinasta. Yhtiöllä on jo tutkimus- ja suunnittelukeskuksia muun muassa Italiassa ja Saksassa, ja Euroopan pääkonttori sijaitsee Münchenissä.

Changan ei ole ainoa kiinalaisvalmistaja, joka pyrkii vakiinnuttamaan asemansa Euroopan sähköautomarkkinoilla. Useat yhtiöt, kuten BYD, Chery ja Geely, ovat viime vuosina kiihdyttäneet laajentumistaan tuomalla malleja Eurooppaan ja suunnittelemalla paikallista tuotantoa. Strategia on usein samanlainen: ensin markkinoille tullaan Kiinassa valmistetuilla autoilla, ja samalla rakennetaan tuotantolaitoksia EU:n sisälle tullien ja toimitusketjuriskien minimoimiseksi. Esimerkiksi BYD rakentaa tehdasta Unkariin ja Chery neuvottelee tuotannosta Volkswagenin tehtaan kanssa Saksassa. Tämä kehitys kertoo siitä, että kiinalaisvalmistajat eivät enää tyydy olemaan haastajia – ne tähtäävät pysyväksi osaksi Euroopan autoteollisuuden rakennetta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat