18.7.2020

Käytettyjen autojen maahantuonti kiihtyy – tuleeko ennätysvuosi?

Autokaupan toiveet romutuspalkkion paluu

Eniten henkilöautoja tuodaan Ruotsista ja Saksasta, suosituimpia automerkkejä Mercedes-Benz, Volvo, BMW ja Volkswagen.

Ulkomailta Suomeen haetut käytetyt henkilöautot houkuttelevat. Käytettyjen autojen tuonti on tätä menoa kipumassa tänä vuonna ennätyslukuihin. Traficomin tilastojen perusteella käytettyjen autojen tuonnin määrä kasvoi kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla noin viidenneksellä vuoden 2019 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Tänä vuonna eniten henkilöautoja on yksittäistuotu Ruotsista ja Saksasta, seuraavina suosituimpina tuontimaina ovat olleet Viro ja Alankomaat.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Voi tulla ennätysvuosi

Viime vuosi oli kautta aikain ennätyksellinen käytettyjen autojen maahantuonnissa, mutta tämän vuoden ennusmerkit viittaavat siihen, että tänä vuonna voidaan yltää vieläkin suurempiin tuontilukuihin.

– Voi olla, että koronasta huolimatta käytettyjen tuonti nousee viime vuoden lukuihin vuoden loppuun mennessä, jopa yli, Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio arvioi.

Kallio on huolissaan suomalaisen autokaupan toimintaedellytyksistä.

– Korona vaikutti käytettyjen tuontiinkin siten, että maalis-, huhti- ja toukokuu olivat alemmalla tasolla kuin viime vuonna. Koko vuosi on kesäkuun jälkeen lähes tasoissa viime vuoden kanssa, joka oli ennätyssuuri käytettyjen tuontivuosi.

Kallio korostaa, että käytettyjen autojen tuonti kuuluu sisämarkkinoihin, eikä autoalalla sinällään ole mitään tuontia vastaan. Hän kuitenkin tuo esiin, että EU:n sisäisessä käytettyjen autojen kaupassa on myyvät maat ja ostavat maat.

– Toisesta siis viedään rahaa toiseen, kun ostovoima syystä tai toisesta ei riitä siihen, että autot ostettaisiin uutena kotimaasta. Länsi-Eurooppa ajaa perinteisesti uudemmilla autoilla ja Itä-Eurooppa (+ muutama kireän autoveron maa lännempänä) imee käytetyt. Suomi on pysyvästi romahtamassa viime mainittuun ryhmään, Kallio arvioi.

Pääsyinä kehitykselle Kallio näkee EU:n toiseksi korkeimman autoveron ja toisaalta käytettynä tuotujen suosimisen verotuksessa. Kallio kunnioittaa EU:n vapaita sisämarkkinoita, mutta perää valtiovallalta sen huomioimista, että omalla kansallisella lainsäädännöllä ja verotuksella voitaisiin vaikuttaa siihen, viekö käytettyjen autojen virta meiltä ulos (rahaa Suomeen) vai sisään (rahat valuvat toiseen maahan).

Tutut suosikit kärjessä

Suomalaiset hakevat ulkomailta tuttuja automerkkejä, joita on haettu vuosikausia aiemminkin. Automerkkien kärkinelikko erottuu kuluvan vuoden tuontimäärissä selkeästi muista merkeistä. Nelikossa ovat Mercedes-Benz, Volvo, BMW ja Volkswagen.

Kuluvan vuoden tähänastisissa tuontitilastoissa seuraavaksi suosituimpia automerkkejä ovat Audi, Toyota, Mitsubishi, Ford, Škoda ja Saab.

Suosituimmat käytettyinä yksittäistuodut henkilöautot merkeittäin 2020

  1. Mercedes-Benz / Mercedes-AMG 4 942 kpl
  2. Volvo 3 287
  3. BMW 2 718 
  4. Volkswagen 2 323
  5. Audi 1 543
  6. Toyota 999
  7. Mitsubishi 756
  8. Ford 643
  9. Škoda 484
  10. Saab 223

Lähde: Traficom tilastotietokanta (tilanne 13.7.2020)

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto Lähteet: Traficom, Autotuojat ja -teollisuus ry

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat