8.1.2023

Käytetyn auton ostaminen yksityiseltä myyjältä – näin teet varmasti hyvät kaupat

Kuva Moottorin arkisto
Kaytetty Golf

Auton ostaminen yksityishenkilöltä saattaa vaatia monelta ensin tarkkaa harkintaa ja punnitsemista. Mitä kaikkea tulisi huomioida?

Tyypillisesti yksityishenkilöiden myymät autot ovat vanhempia, ja sen myötä myös halvempia kuin autoliikkeissä. Autoliikkeillä on myös kuluja katettavana, joten siksi samanlaisenkin auton voi saada halvemmalla yksityishenkilöltä.

Huonot kaupat ovat kuitenkin isompi riski yksityishenkilöltä ostettaessa. Siinä missä autoliikkeitä sitoo kuluttajansuojalaki, yksityishenkilöiden välisessä kaupassa puhutaan ”perävalotakuusta”, eli myyjän vastuu loppuu, kun auto on ajettu pois myyjän pihasta.

Yksityisellä myyjälläkin on kuitenkin vastuu kaupoista. Ostaja voi vedota kauppa- tai rikoslakiin, jos siihen on aihetta. Harvemmin kuitenkin käräjille asti lähdetään, ellei kyseessä ole rikos.

Vaikka suurin osa yksityishenkilöiden välillä tehdyistä kaupoista sujuu ilman isompia ongelmia, kannattaa kuitenkin opetella tunnistamaan epärehellisen toiminnan hälytysmerkit.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Selvitä auton ja sen omistajan tiedot

Ennen kuin autoa lähtee ylipäätään hankkimaan, olisi hyvä olla oma budjetti ja vaatimukset autolle selvillä. Jos tarvitsee vain päivittäisen kauppakassin, ei kannata lähteä etsimään katumaasturia. Kun vaihtoehdot on rajattu, on helpompi lähteä netissä tuhansien ilmoitusten joukosta etsimään potentiaalista autoa.

Kun sopivan oloinen auto löytyy, seuraavaksi kannattaa hankkia kaikki mahdollinen tieto irti, ennen kuin lähtee katsomaan autoa. Traficomin sivuilta löytyy ilmaiseksi auton tekniset tiedot sekä vero- ja katsastustiedot.

Verotiedot olisi tärkeä tarkistaa, sillä edellisten haltijoiden tai omistajien erääntyneet ajoneuvoverot aiheuttavat autolle käyttökiellon. Käyttökiellon aikana autolla ei saa ajaa liikenteessä, eikä sitä saa katsastaa. Katsastuksen ajankohta ja edellisessä katsastuksessa mahdollisesti ilmenneet viat kannattaa selvittää myös.

Varmista, että auto on liikennekäytössä. Vaikka rekisterikilvet olisivat kiinni, voi ajoneuvo silti olla poistettu liikennekäytöstä. Seurauksena liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon käytöstä on aina vähintään 1000 euron lisävero.

Maksullisia tietoja ovat auton historia- ja omistajatiedot. Kaikkia omistajan tietoja ei kuitenkaan välttämättä saa, jos auton omistaja on asettanut tietojenluovutuskiellon.

Kaupat kannattaa tehdä aina auton omistajan kanssa, jotta ongelmia ei tulisi. Jos myyjän ja omistajan tiedot eivät täsmää, voi taustalla olla jotain hämärää.

Tarkasta ja koeaja auto ennen ostopäätöstä

Kannattaa pyytää autoista enemmän tietävä kaveri mukaan autoa katsomaan, jos oma tietotaito epäilyttää. Kaksi ihmistä löytää myös paremmin mahdolliset viat.

Paikan päällä ensimmäiseksi olisi hyvä selvittää, vastaako mittariston kilometrilukema auton kuntoa ja muita asiapapereita.

Huoltokirja ja rekisteriote on hyvä tarkistaa. Varsinkin vanhemman auton kuntoon vaikuttaa paljon, onko sitä huollettu säännöllisesti. Rekisteriotteesta voi vielä tarkistaa tietojen paikkansapitävyyden.

Kun tarkastat autoa:

– Käy auto huolellisesti läpi sisältä ja ulkoa. Varmista auton kaikkien sähkölaitteiden ja muiden varusteiden toiminta.

– Tarkasta auton kori ruostevaurioiden varalta. Erityisesti helmat ja lokarinkaaret ovat herkkiä ruostumiselle.

– Auton tuoksu voi kertoa monta asiaa. Jos autossa tuoksuu voimakkaasti puhdistusaine tai hajuste, sillä on voitu yrittää peittää epämiellyttävää hajua.

– Koeajolla testaa auton ajomukavuus ja sen toiminta. Kuulostele auton ja moottorin äänet.

– Varmista, mitkä kaikki kuuluvat kauppaan, esimerkiksi toiset renkaat tai muut varusteet.

Ennen ostopäätöstä kannattaa koeajaa useita samanmallisia autoja, joilla on ajettu suurin piirtein saman verran. Tällöin saa hyvän käsityksen siitä, mikä on kyseisen auton keskimääräinen kunto. Samalla on myös helpompi tarkkailla mahdollisia vikoja.

Jos autossa ilmenee epäilystä herättäviä ääniä tai muita vikoja, myyjä saattaa tokaista, että se on vain ominaisuus. ”Ominaisuus” on todennäköisemmin vika tai sen oire, jota ei ole osattu tai haluttu korjata.

Kuitenkaan vika tai useampi sellainen ei välttämättä ole este kaupoille, jos omasta takaa löytyy kiinnostusta ja resursseja korjata ne. Ennen kauppoja kannattaa kuitenkin selvittää, mitä kaikkea pitää korjata ja paljon korjaus tulisi maksamaan. Vioista voi myös tinkiä hinnassa.

Isommat remontit, kuten jakopään uusiminen maksaa auton mallista ja korjaamosta riippuen satasista jopa noin tuhanteen euroon. Tarkista, milloin jakopään remontti on ajankohtainen. Sähköautoista taas kannattaa tarkistaa akuston ikä ja kunto.

Subaru Legacy Spec B tuned by STi mittaristo - Tori.fi

Kauppoja tehdessä

Tässä kohtaa olisi hyvä tietää, mikä on kyseisen auton hintataso. Jos auto on huomattavasti kalliimpi, kuin muut vastaavat myynnissä olevat autot, kannattaa vaatia hyviä perusteluja tai tinkiä hinnasta. Jos taas auto on todella halpa, sille on yleensä myös syy. Onko myyjällä kiire päästä autosta eroon tai onko autossa jotain vialla?

Kun hinnasta ja maksutavasta on sovittu, auton omistajanvaihdoksen voi tehdä helpoiten netissä Traficomin palvelussa tai myös vakuutusyhtiön sivuilla. Lisäksi kannattaa tehdä kauppakirja ja siitä molemmille osapuolille kopiot.

Omistajanvaihdoksen voi tehdä Traficomin kautta kolmella eri tavalla:

– Myyjä tekee luovutusilmoituksen ostajalle. Ostaja voi tehdä omistajanvaihdoksen Oma asiointi -palvelussa tai katsastuskonttorilla, kun rekisterissä on merkintä hänelle tehdystä luovutusilmoituksesta.

– Myyjä luo varmenteen ja luovuttaa sen ostajalle. Ostaja voi tehdä omistajanvaihdoksen varmenteen avulla Oma asiointi -palvelussa tai katsastuskonttorilla.

–Myyjä luovuttaa ostajalle voimassa olevan rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan. Ostaja voi tehdä omistajanvaihdoksen ilmoitusosalla katsastuskonttorilla.

Liikennevakuutus tulee ottaa 7 päivän kuluessa kaupanteosta. Jos ajoneuvo on liikennekäytössä, on liikennevakuutus omistajanvaihdoksen rekisteröinnin edellytys.

Teksti: Sini Ylivakeri Kuvat: Moottorin arkisto Lähde: Traficom

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat