7.2.2022

Käytetyt erikoisuudet – Acura Legend Coupé

Käytetty erikoisuus – Acura Legend Coupé

Acura Legend Coupé on edelläkävijä, jota Infiniti ja Lexus pyrkivät peesaamaan. Nyt on kyse Yhdysvaltojen markkinoiden luksusleimasta.

Honda omaa Japanissa monia muita maansa merkkejä korkeamman aseman laadukkaana ja ylellisenä tuotteena. Yhdysvaltoja varten Honda loi oman brändin myöhemmin seuranneiden Infinitin ja Lexuksen tapaan, mutta tästä Autoilun aikakone -juttusarja on ehtinyt jo kertoa kattavasti. Eräs ensimmäisistä Yhdysvaltoihin esitellyistä tuotteista oli näyttävä Acura Legend Coupé.

Honda esitteli ensimmäisen sukupolven Legendin Japanissa lokakuussa 1985 omaksi lippulaivakseen ja seuraavalle mallivuodelle sama tapahtui Acuran osalta Yhdysvalloissa. Kaksiovinen Acura Legend Coupé seurasi vuotta myöhemmin, voimanlähteenään 2,7-litrainen ja 120-kilowattinen C27A V6-moottori. Legend olikin ensimmäinen V6-moottorilla tarjottu Hondan sarjatuotantoauto.

Käytetty erikoisuus – Acura Legend Coupé – tori autot
Honda halusi nousta arvokkaammille apajille Yhdysvalloissa ja Acura toimi vastauksena huutoon.

Mallista tekee vielä mielenkiintoisemman sen yhteistyökuvio. Kyseessä oli jo vuonna 1981 aloitetun Austin Rover Groupin ja Hondan yhteistyöprojektin (Project XX) tuotos. Tuon projektin tavoitteena oli korvata upea Rover SD1 ja lisätä Hondan mallistoon todellinen lippulaivamalli.

Honda Legendin rinnalla syntynyt sisartuote oli Roverin 800-sarja, jota myytiin Yhdysvalloissa brändillä Sterling. Tässä voisi olla aihetta jopa Moottorin Nimi muutettu -juttusarjaan, tosin toinen, ja poikkeuksellisen kuuluisa, Hondan ja Roverin yhteistyömalli siinä onkin jo vieraillut.

Käytetty erikoisuus – Acura Legend Coupé – tori autot
Tämä kyseinen yli 30-vuotias Acura Legend Coupé on tuontiauto.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käytetty erikoisuus – Acura Legend Coupé

Juttusarjaamme tähdittävä vuosimallin 1990 Acura Legend Coupé on kaupan Hollolassa. Kyseinen yksilö on ostettu uutena Yhdysvalloissa ja tuotu seuraavan vuoden puolella muuttoautona saman omistajan toimesta Suomeen. Käyttöönottoajankohdaksi on merkitty syyskuu 1990.

Tiettävästi ensimmäinen omistaja pitikin autoa kymmenen vuoden ajan. Myynti-ilmoituksen mukaan auto on ollut yhdessä omistuksessa myös vuodesta 2011 eteenpäin lähes toiset kymmenen vuotta.

Keulalle kipattu V6 edusti sekin aikanaan uutta askelta Hondan historiassa.

Auton mittarilukemaksi on merkitty 189 000, mutta tässähän on mailimittari. Lukema vastaa tutummassa yksikössä yli 304 000 ajettua kilometriä.

Moottorina on 2,7-litrainen V6, jonka tehoksi on teknisiin tietoihin merkitty 118 kilowattia (160 hv). Voima välitetään etupyörille manuaalivaihteiston kautta. Näillä eväin pitäisi pystyä keräämään selvästi yli 200 kilometriä tunnissa huippunopeutta.

Käytetty erikoisuus – Acura Legend Coupé – tori autot
Valkoinen Legend on saanut pitää porkkanavilkkunsa. Linjakas coupé on lähes minimalistinen ja siksi ikääntynyt niin hyvin.

Erittäin matalan ja linjakkaan ulkonäön kruunaavat kapeat ja sirot a- ja c-pilarit. B-pilarit on häivytetty kylkeen ja lasit ovat karmitonta mallia. Värinä on 80-luvun lopulla varsin yleinen valkoinen.

Auto on vedetty tonttiin Teinin valmistamalla alustalla. Alla pyörivät 18-tuumaiset tuning-henkiset mustat valssit kiillotetuilla kehillä.

Kojelaudan päälipinta, ohjauspyörä, vaihdekeppi ja muutamat muut yksityiskohdat ovat käytännöllisesti mustia. Muuten ohjaamo on hiekansävyinen vaalea. Varusteluun lukeutuu muun muassa kattoluukku, keskuslukitus, lukkiutumattomat jarrut, sähkökäyttöiset ikkunat ja istuimet sekä vakionopeudensäädin.

Kuvista on löydettävissä pientä kuprua ja myynti-ilmoituksessakin myönnetään auton kaipaavan pientä “fiksiä ulkokuoressa”. Sen sijaan sisustan kerrotaan olevan sekä ehjä että siisti. Tarjolla on joka tapauksessa Suomessa varsin harvinainen erikoisuus.

Teksti: Henri Posa, Kuvat: Tori Autot

Luetuimmat