11.1.2021

Käytetyt erikoisuudet – Toyota Corona 1500 Sedan

Toyota Corona 1500 sedan - tori.fi

T40-korimallin Toyota Corona 1500 Sedan palauttaa meidät lähelle merkin maahantuonnin alkuhetkiä Suomessa. Täten se on merkittävä myös historiallisesti.

Toyota Corona 1500 Sedan viittaa tässä kolmannen sukupolven 1,5-litraisella moottorilla varustettuun T40-korimallin autoon. Kolmannen sukupolven Toyota Corona on erittäin merkittävä malli myös maamme kannalta, sillä se osuu juuri maahantuonnin alkamisen yhteyteen.

Suomessa Toyotan maahantuonti alkoi vuonna 1964 ja ensimmäiset maahantuodut Toyotat olivat Crown-malleja. Sittemmin Toyota on nauttinut maassamme varsin erityistä suosiota.

Laajemmassa mittakaavassa tarkasteltuna Toyota Corona on vuodesta 1957 valmistettu, hieman yli 4 metriä pitkä, ylemmän keskiluokan henkilöauto, joka säilyi mallinimenä Japanissa aina vuoteen 2001 saakka. Suomessa, ja muualla Euroopassa, Toyota Carina korvasi sen jo selvästi aiemmin.

Toyota Corona 1500 - tori.fi
Coronan kolmas sukupolvi esiteltiin vuonna 1964. Kuvissa esiintyy vuosimallin 1966 porrasperäinen yksilö.

Tämä kolmas sukupolvi esiteltiin syyskuussa 1964. Se oli tarjolla sedanina, kaksiovisena kovakattona, kolmiovisena pakettiautona, viisiovisena pakettiautona, viisiovisena farmarina, viisiovisena viistoperänä sekä kahtena coupéna. Näistä suurin osa asettui mallikoodin T40 alle, mutta myös T50-sarja oli käytössä.

Aluperin hyötykäyttöön ajatelluissa malleissa oli noin 1,2-litrainen ja 55-hevosvoimainen moottori. Tarjolla olivat lopulta myös sekä 1,35-litraiset että 1,5-litraiset moottorit, joiden tehot olivat vastaavasti 65 ja 75 hevosvoimaa. Käsivalintaisen vaihteiston lisäksi tarjolla oli Toyoglide-automaattivaihteisto. 

Kolmannen sukupolven Corona oli muotoiltu vastaamaan paremmin eurooppalaisten makua säilyen tuotannossa vuoteen 1970 asti. Se oli mukana aloittamassa Toyotan tietä Suomessa ja tarjoamassa hyvää alkua merkin myöhemmän menestyksen pohjaksi.

Toyota Corona 1500 - tori.fi
Pohjois-Karjasta löytyvä Toyota Corona 1500 Sedan on varustettu nimensä mukaisesti 1,5-litraisella moottorilla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käytetty erikoisuus – Toyota Corona 1500 Sedan

Juttusarjamme Toyota Corona 1500 Sedan löytyy myynnistä Joensuusta. Vuosimallin 1966 yksilö on korimalliltaan porrasperä, josta siis johtuu mallinimi sedan. Sen mittarilukemaa ei ole ilmoitettu, mutta seuraava katsastuskerta on edessä vasta elokuussa 2022, sillä nykyään katsastusväli on kaksi vuotta näin vanhoille autoille. 

Moottorina on noin 1,5-litrainen nelisylinterinen vapaasti hengittävä rivimoottori kannen yläpuolisella nokka-akselilla. Sen huipputeho 75 hevosvoimaa saavutetaan kierrosluvulla 5000 kierrosta minuutissa ja huippuvääntö 116 newtonmetriä on tarjolla jo hieman alemmalla kierrosluvulla.

Toyota Corona 1500 T40 - tori.fi
Harmaa väri sopii hienosti harmaantuneen malliversion tunnelmaan. Pienet yksityiskohdat piristävät yksinkertaista muotoilua.

Nelipykäläinen käsivalintainen vaihteisto välittää voiman takapyörille. Auton omamassa jää alle 1000 kilogramman haamurajan ja kerrottakoon vielä asiaa miettivälle, että polttoainesäiliön koko on 45 litraa.

Harmaa väri sopii neliovisen version iän ja tyylin huomioiden hyvin kokonaisuuteen. Keulamaski on täytetty amerikkalaisten innoittamana kiiltävällä metallilla. Etulokasuojiin sijoitetut peilit ovat yksityiskohta, joka vihjaa auton aikakaudesta ja valmistusmaasta.

Teksti: Henri Posa, Kuvat: tori.fi 

Luetuimmat