7.8.2023

Koeajo: Peugeot 3008 – sähköä fiksusti

Se on itse asiassa hämmentävää, miten paljon jo pienestä sähköavusta on iloa taajamissa paljon ajaville.

Peugeot 3008 ja 5008 saivat sähköä voimalinjoihinsa 48 voltin hybridijärjestelmän muodossa. Olemme käyneet jo tekniikkaa läpi 5008:n koeajon yhteydessä. Kompaktimmassa 3008:ssa on käytössä samat palikat.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Iso oivallus

Muistan sen, kun itse heräsin ensimmäisen kerran tosissani ajattelemaan pienen perushybridin etuja. Kyseessä oli erään toisen autonvalmistajan koeajo Hollannissa kesällä 2012 – siis 11 vuotta sitten. Koeajojen yhteydessä toimittajille järjestettiin "leikkimielinen” kilpailu siitä, kuka ajaa koeajolenkistä suurimman osan pelkällä sähköllä.

Ajoin tuolloin 44 kilometrin matkasta hieman yli puolet pelkällä sähköllä. Tuon auton akun kapasiteetti oli suurin piirtein sama kuin mitä Peugeotin 48 voltin hybridijärjestelmässä nyt – siis alle yksi kilowattituntia.

Pelkällä sähköllä

Ja vaikka 3008:n sähkömoottori on myös pieni ja teholtaan vain 21 kW (28 hv), sen avulla päästään liikkeelle nätisti kiihdytettäessä. Sähkömoottorihan sijaitsee kuusiportaisen kaksoiskytkinautomaattivaihteiston yhteydessä.

Voimalinjassa palikoiden järjestys on: voimalinjan alussa on polttomoottori, sitten seuraavat irrotuskytkin, sähkömoottori, kaksoiskytkinvaihteisto, vetoakselit ja komponenttiketjun päässä viimeisenä vielä etupyörät.

Sähköllä edetään aina silloin, kun se vain on mahdollista eli 1,2-litrainen polttomoottori sammuu. Tämän toki huomaa ajossa, mutta mitään häiritsevää nytkähdystä ei tapahtumaan liity.

Pelkällä sähköllä ajettaessa sähkömoottorista kuuluu hiljaista vihellystä/ujellusta, mutta siihenkin tottuu pian. Eikä alle 0,9 kWh akussa edes riitä virtaa kovin pitkiin yhtämittaisiin sähköajoihin, sillä käytössä oleva kapasiteetti on vain 0,43 kWh.

Rullaten ja energiaa talteen ottaen

Tekniikka tekee tänä päivänä paljon mahdolliseksi, mutta tärkein kulutukseen vaikuttava yksittäinen tekijä istuu silti yhä ratin ja kuskin penkin selkänojan välissä. Ja etenkin sähkön myötä oikea ajotapa on noussut vieläkin tärkeämmäksi.

Taloudellisinta on antaa auton rullata aina kuin mahdollista. Jalka kannattaa siis nostaa aina kaasulta kuin ajotilanne sen sallii. Ja kun vauhtia pitää hidastaa, se kannattaa tehdä pehmeästi ennakoiden ja kaikki mahdollinen jarrutusenergia talteen ottaen. Ennakoiva ajo on muutenkin taloudellisen ajon a ja o.

Suurimmillaan sähköstä saatava etu on taajamissa, kun autoa kiihdytetään ja jarrutetaan jatkuvasti. Polttoainetta säästyy urbaanissa liikenteessä pari litraa sadalla kilometrillä. Maan- ja moottoritiellä etu jää selvästi pienemmäksi.

Peugeotin kertoo, että sen kevythybridillä on mahdollista ajaa taajamissa puolet kaikista ajoista pelkällä sähköllä. Lyhyen koeajon perusteella tämä väittämä vaikuttaisi todenmukaiselta… kunhan kuljettaja vain omaksuu järjestelmän vaatiman ajotavan, jotta hybridivoimalinjasta saadaan kaikki etu irti.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Etu isossa kuvassa

Se, miten paljon jo pienestä akusta ja sähkömoottorista saadaan irti, on tietysti ilahduttava asia, koska kuluttaja säästää polttoainetta ja tuottaa siten vähemmän hiilidioksidipäästöjä ilman että tekniikasta tarvitsee maksaa maltaita.

Kevyt hybridijärjestelmä on myös nimensä mukaisesti kevyt. Komponentit eivät lisää auton massaa liikaa. Tämäkin on hyvä asia sen ison kuvan kannalta.

Mutta on kevythybrideissä vielä kolmaskin idea. Niissä rajallisia raaka-aineita tarvitaan vähemmän kuin täyssähköautoissa, joiden akkujen kapasiteetit ovat kasvamassa jopa turhankin suuriksi.

Toki ladattavassa hybridissä sähköä hyödynnetään vielä normaalihybridiä enemmän, mutta se edellyttää sitä, että akkua todellakin ladataan aina kuin vain mahdollista. Muutoin autossa kuljetetaan mukana vain turhaa kuollutta painoa – useimmin lähemmäs parisataa kiloa.

Ja olkaamme onnellisia siitä, että tarjolla on vielä riittävästi erilaisia vaihtoehtoja, joista valita. Yhtä kaikille sopivaa ratkaisua kun ei ole oikeasti olemassa.

Teksti ja kuvat: Vesa Eskola

Peugeot 3008 48 V kevythybridi
Hinta ei ilmoitettu
Moottori
Kevythybridi, 1199 cm3 bensaturbo, 6-v. kaksoiskytkinautomaatti, etuveto
Teho
Polttomoottori 100 kW (136 hv) 5500 r/min
Sähkömoottori 21 kW (28 hv)
Vääntö
Polttomoottori 230 Nm/1750 r/min
Sähkömoottori 550 Nm
Akku
0,9 kWh litium-ioni, käytettävissä 0,43 kWh
WLTP-kulutus
5,6 l/100 km
CO2-päästöt
126 g/km
Kiihtyvyys 0–100 km/h
10 s
Huippunopeus
200 km/h
Mitat
pituus: 4447 mm, leveys: 1841 mm, korkeus: 1620 mm, akseliväli: 2675 mm

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat