4.10.2021

Korkein oikeus: ajonopeus syyllisti oikealta tulleen tasa-arvoisessa risteyksessä

Messukeskus_pysäköinti

Liian suuri tilannenopeus voi tuoda tuomion liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, vaikka syylliseksi tuomittu autoilija tulisikin oikealta tasa-arvoisessa risteyksessä.

Liiallinen tilannenopeus liikenneympäristössä voi johtaa siihen, että oikealta tullut ajoneuvo on väistämisvelvollinen myös tasa-arvoisessa risteyksessä. Tämän tapauksen taustalla on Korkeimman oikeuden (KKO) tuore ennakkopäätös, jossa ajoneuvot kolaroivat kauppakeskuksen pysäköintialueella.

Liian suuri tilannenopeus toi tuoreen Korkeimman oikeuden ennakkopäätöksen mukaan tuomion liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, vaikka tapauksessa syylliseksi tuomittu autoilija tulikin oikealta tasa-arvoisessa risteyksessä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Näin tapahtumat etenivät

Oikeuden mukaa osapuoli A oli tulossa henkilöautolla kauppakeskuksen pysäköintipaikan pysäköintiruutuihin johtavalta tieltä pysäköintipaikan sisäiselle kokoojaväylälle. A:n kuljettama henkilöauto törmäsi risteysalueella kokoojaväylää vasemmalta tulleen B:n kuljettaman henkilöauton oikeaan kylkeen. Risteyksessä väistämisvelvollisuutta ei ollut osoitettu liikennemerkillä, joten yleissäännön perusteella B:n olisi pitänyt väistää A:ta.

KKO:n mukaan A oli kuitenkin jättänyt noudattamatta häneltä vaadittavaa erityistä varovaisuutta lähestyessään risteystä liikenneolosuhteisiin nähden liian suurella nopeudella ja syyllistynyt siten liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, joten hänet tuomittiin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Kattavat perustelut

Korkein oikeus on perustellut kantaansa kattavasti ja soveltanut päätöksessään useita eri lakipykälien perusteella.

Oikeus tuo esiin, että Tieliikennelain (267/1981) 14 §:n 1 momentin mukaan risteystä lähestyessään kuljettajan on noudatettava erityistä varovaisuutta. Hänen on väistettävä samanaikaisesti muuta tietä oikealta lähestyvää ajoneuvoa.

Saman pykälän 3 momentin (343/2006) mukaan kuljettajan on kuitenkin aina väistettävä muuta liikennettä, jos hän on tulossa tielle pihakadulta, kävelykadulta, pihasta, pysäköintipaikalta, huoltoasemalta tai muulta vastaavalta alueelta taikka polulta, tilustieltä tai muulta vähäiseltä tieltä tai moottorikelkkailureitiltä.

Vastaavasti Rikoslain 23 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan joka tienkäyttäjänä tahallaan tai huolimattomuudesta muun ohella rikkoo tieliikennelakia tavalla, joka on omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen turvallisuudelle, on tuomittava liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. Pykälän 3 momentin mukaan liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ei ole kysymys, jos menettely on omiaan aiheuttamaan ainoastaan vähäisen vaaran.

Parkkialueilla kolisee tiuhaan

Pysäköintialueiden kolarit ja oikeuteen asti menneet tapaukset eivät ole mitätön asia yhteiskunnallisesti, sillä pysäköintipaikoilla kolisee tiuhaan. Pysäköintialueiden kolarit ovat liikennevakuutustilastojen mukaan noin 40 prosenttia kaikista liikennevahingoista.

Teksti: Marko Jokela Kuvituskuva: Moottorin arkisto Lähde: KKO:2021:70 ennakkopäätös

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat