6.8.2023

Lässähtänyt tunnelma suomalaisittain – näin sujui Suomen MM-ralli 2023

Elfyn Evans Toyota Secto Rally Finland 2023

Suomen MM-rallin paras anti jäi aavistuksen vajaaksi, vaikka varjotaisteluja kuumimman kärjen takana nähtiinkin.

Teemu Sunisen yleiskilpailun neljännen sijan lisäksi viikonlopun kohokohdaksi muodostui Sami Pajarin ja kartanlukija Enni Mälkösen voitto WRC2:ssa. Samalla tuli seitsemäs sija yleiskilpailussa, mikä toki vaati useamman Rally1-auton keskeytyksen, mutta oli silti mukava bonus onnistuneelle kisalle.

Kalle Rovanperä Toyota Secto Rally Finland 2023
Kalle Rovanperä ei saanut vieläkään kokea Jyväskylän voittoa.

Kalle Rovanperä lähti kotikisaansa suurin odotuksin, mutta joutui pettymään. Myhinpään erikoiskokeen toinen ajokerta oli liikaa Rovanperälle. Erikoiskokeen loppuosalla liukas oikea pääsi yllättämään sen verran, että auton perä karkasi, ja kun Rovanperä korjasi tilannetta, heilahti auto suoraan isoon kiveen. Rovanperän Toyota jäi katolleen keskelle tietä, mutta kuljettajakaksikko ei rytäkässä loukkaantunut.

Harvinainen nollatulos tuli sarakkeeseen, kun tiimi ei kyennyt korjaamaan autoa sääntöjen rajoissa. Se tarkoitti sitä, että Rovanperä ei ollut ajamassa edes Power Stage -pisteistä, joita hän tavallisesti kuittaa itselleen täyden viiden pisteen verran.

Elfyn Evans lennätti Toyotansa toistamiseen ykköseksi Suomen MM-rallissa.

Tiimikaveri Elfyn Evans otti ja kiitti, ja ajoi itselleen ensimmäisen "kolmekymppisensä", eli 25 pistettä rallin voitosta ja viisi pistettä Power Stagen voitosta. Samalla walesilainen kavensi Rovanperän piste-etumatkan 55 pisteestä 25 pisteeseen, joten toista pummia ei suomalaisen saldo kestä.

Kaudesta on vielä ajamatta neljä rallia, joten Rovanperällä on aikaa ottaa omansa, mutta enää ei tarvitse laskea sitä, kuinka aikaisessa vaiheessa hän mestaruutensa tällä kertaa varmistaa. Kamppailu jatkuu todennäköisesti loppuun asti, eli marraskuussa ajettavaan Japanin osakilpailuun.

Kun Rovanperä tippui kisasta tyystin, oli sinivalkoisen ralliyleisön vaikea löytää kovin ylevää mielialaa. Ilman suomalaiskuljettajaa ajamassa rallin voitosta kisassa ei ole samaa hohtoa.

Esapekka Lappi Hyundai Secto Rally Finland 2023
Esapekka Lapin matka päättyi rajuun ulosajoon Halttulan erikoiskokeella.

Esapekka Lappi oli halukas taistelemaan, ja niin hän tekikin, mutta keskeytti jo aamupäivän lenkillä. Lapin matka päättyi rajuun ulosajoon Halttulan erikoiskokeen ensimmäisellä vedolla. Lähes välittömästi kävi selväksi, että autosta ei saada enää ajokykyistä. Moottori oli saanut liiaksi kipeää voimakkaassa täräyksessä, jossa huhujen mukaan oli jopa 17G:n hetkellinen voima.

Kun lisäksi aamupäivän lenkille oli jäänyt moottoririkon seurauksena myös Ott Tänak, olivat suomalaisyleisön lähtökohdat kisan jännittämiselle lähellä nollaa.

Kun joka tiimin vahvimmat kuljettajat olivat poissa pelistä, oli siipimiesten vuoro ottaa isompi rooli tuloksen teossa. Se tarkoitti sitä, että Elfyn Evans, Thierry Neuville ja Pierre-Louis Loubet jäivät etunenässä kantamaan edustamiensa merkkien värejä.

Täysi 30 pisteen potti kavensi Evansin eron Kalle Rovanperään vain 25 pisteeseen ennen neljää jäljellä olevaa rallia.

Evans piti pintansa melko helponnäköisesti, vaikka Neuville intoutui parhaaseen menoon, johon hän on koskaan Suomessa yltänyt. Voittoon asti se ei aivan riittänyt, sillä Evans pystyi kuromaan 39,1 sekunnin marginaalin belgialaiseen. Kolmanneksi ajanut Takamoto Katsuta koki pitkästä aikaa ison onnistumisen ja nappasi kolmossijan - tosin 1.36,7 minuuttia kärjestä jääneenä.

Huipputulos herätti Evansissa taistelijan, jota hänessä ei ole nähty sitten vuoden 2021.

- Ero Kalleen on vielä iso, mutta meidän tavoitteemme on maailmanmestaruus. Tämä tulos toi valoa tunnelin päähän. Kallella oli täällä ulosajo nopeassa paikassa, joten hyvä, että hän on kunnossa. Taistelu jatkuu loppuvuoden, lupasi Evans.

Teemu Suninen Hyundai Secto Rally Finland 2023
Teemu Suninen taisteli loppuun saakka podiumpaikasta, mutta joutui taipumaan kolmannesta sijasta Takamoto Katsutalle.

Suninen yritti sen minkä pystyi, mutta ei löytänyt sataprosenttista luottamusta autoonsa. Hyundain peräpää tuntui karkaavan kuljettajan otteesta kriittisissä paikoissa, mikä ei mahdollistanut täysivauhtista kilvanajoa toista Rally1-kisaansa ajaneelle Suniselle. Eroa Katsutaan jäi lopulta vain 4,3 sekuntia, joten lähellä palkintokorokepaikka oli.

Jos Rally1:ssä suomalaismenestys jäi karvan vajaaksi, oli WRC2:ssa suomalaisjuhlan aika. Sami Pajari onnistui Virosta tulleen kakkossijan jatkoksi voittamaan luokkansa. Marginaali kasvoi melkoisen isoksi, sillä toiseksi ajanut Adrien Fourmaux jäi 33,8 sekuntia.

Kovinta vauhtia Rally2-autolla ajanut Oliver Solberg ei ajanut WRC2-pisteistä Suomessa. Hän oli vielä 30,1 sekuntia Pajariakin kiireisempi.

Sami Pajari ja Enni Mälkönen voittivat WRC2-luokan ensimmäistä kertaa.

Pajarille, 21, viikonloppu oli ensimmäinen täysosuma MM-sarjassa.

- Nyt tuntuu tosi mahtavalta. Ajoimme rajoilla perjantain ja lauantain, mutta kun Jari (Huttunen) jäi reitille, tilanne muuttui. Matkalle mahtui yksi tilanne, kun yksi odotettua mutaisempi mutka pääsi yllättämään, mutta sellaisia tilanteita tulee kaikille. Nautin tästä rallista suuresti.

Teksti: Miika Wuorela Kuvat: Miika Wuorela ja Eetu Kokkonen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat