2.10.2017

Liikenneturva eri linjoilla hallituksen kanssa: heijastin säilytettävä myös uudessa tieliikennelaissa

heijastin
Kuva: Jari Saarentaus

Liikenneturva vaatii rangaistuksettoman heijastinpykälän säilyttämistä myös uudessa tieliikennelaissa. Hallitus esittää heijastimen käyttösuosituksen poistamista laista.

Heijastimen käyttösuositus on ollut laissa koko nykyisen tieliikennelain ajan eli vuodesta 1982 asti. Vuodesta 2003 saakka tätä pertteliläisen maanviljelijän Arvi Lehden keksintöä on pitänyt käyttää myös valaistuilla alueilla.

Uudessa tieliikennelain luonnoksessa heijastinpykälää ei kuitenkaan enää ole. Hallitus perustelee heijastimen käyttösuosituksen poisjättämistä rangaistuksettomuudella ja korostaa jalankulkijan ja pyöräilijän omaa vastuuta. Hallituksen esityksessä heijastimen käyttöön vain kannustettaisiin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Liikenneturva: laki merkittävä tuki viestinnälle ja koulutukselle

Liikenneturva pitää tärkeänä, että myös valmisteilla olevassa tieliikennelaissa on heijastinpykälä.

– Heijastinpykälän poistaminen vie lainsäätäjän tuen turvallisuutta edistäviltä toimilta. Lakiin kirjatut säännöt ovat merkittävä tuki viestinnälle ja koulutukselle ja ohjaavat myös yrityksiä, yhteisöjä ja kuntia edistämään heijastimen käyttöä omassa toiminnassaan. Sanktioimaton sääntö ei ole 35-vuotisen historiansa aikana ollut millään tavalla ongelmallinen, Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen perustelee heijastinpykälän tarpeellisuutta.

Tehokas apu pimeässä

Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkasen mukaan heijastin on merkittävä apu siihen, että autoilija havaitsee jalankulkijan tai pyöräilijän pimeään aikaan.

– Heijastimen avulla kanssakulkija ennättää huomata ihmisen ajoissa. Esimerkiksi lähivaloilla ajettaessa ilman heijastinta liikkuva havaitaan noin 50 metrin päästä, mutta heijastin voi kertoa vastaantulijasta jo 350 metrin päästä. Mitä useampia heijastimia, sitä paremmin autoilija näkee pimeällä liikkuvan, Loikkanen kertoo.

Uusi laki eduskunnassa tänä syksynä

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan uuden tieliikennelain tarkoitus on olla laadukas säädöskokonaisuus, joka huomioi nykyistä lakia paremmin liikenneturvallisuuden ja kansalaisten oikeusturvan.

Uuden tieliikennelain on tarkoitus tulla eduskunnan käsittelyyn vielä tänä syksynä.

Lähteet: Liikenneturva ja Liikenne- ja viestintäministeriö Kuva: Moottorin kuva-arkisto

Lue lisää:

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat