heijastin

Liikenne Uutinen 23.8.2017

Halvin henkivakuutus – heijastin

Syksyn tullen on syytä kaivaa heijastimet heilumaan.

Vaara vaanii jalankulkijaa pimeällä tai hämärässä. Liikennevahinkojen tutkijalautakuntien arvion mukaan heijastin pelastaisi todennäköisesti joka neljännen hämärällä tai pimeässä kuolleen jalankulkijan.

Heijastimet on syytä kaivaa esiin, sillä illat pimenevät syksyn tullen. Vuoden pimein ajankohta loka–tammikuu on sekin pian käsillä.

Heijastimen välke näkyy kauas

Liikenneturvan vuoden 2012 kyselyn mukaan merkittävä osa (38 %) autoilijoista kertoi, että heillä on usein hankaluuksia havaita pimeässä ilman heijastinta liikkuvaa jalankulkijaa.

Kaukovaloilla ajava havaitsee heijastimen välkkeen jopa 300 metrin päästä. Heijastimetta kulkeva näkyy vasta 100 metrin etäisyydeltä.

Jos liikkuu pimeällä tiellä ilman heijastinta, havaitsee lähivaloilla ajava autoilija kulkijan vasta noin 50 metrin päästä. Heijastimen käyttö kasvattaa etäisyyden 150 metriin.

Heijastimen näkyminen pimeällä

Polven korkeudelle heilumaan

– Heijastin, turvaliivit tai heijastavat vaatteet ovat valaisemattomalla tieosuudella halpa ja yksinkertainen henkivakuutus, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa.

Hänestä heijastimien käyttämättä jättäminen pimeällä tai hämärässä on edesvastuutonta.

– Polven korkeudella heiluva heijastin on autoilijan kannalta paras paikka, sieltä auton valokeila tuo heijastimen parhaiten esiin, Vesalainen vinkkaa.

Liikenneturvan tekemissä pimeän ja hämärän aikaisissa tarkkailuissa on käynyt ilmi, että olemme tottuneita heijastimen käyttäjiä. Hieman yli puolet jalankulkijoista käytti heijastimia taajama-alueilla. Toisaalta voi sanoa, että lähes puolet jätti halvan henkiturvan käyttämättä.

Lähde: Autoliitto ja Liikenneturva Kuvat: Liikenneturva

Jaa artikkeli