21.7.2022

Liikenneturva: suurin osa onnettomuuksista tapahtuu tutussa tasoristeyksessä

Liikenneturvan teettämään kyselyyn vastanneista lähes kaikki tietää, miten tasoristeyksissä toimitaan. Siitä huolimatta iso osa onnettomuuksista tapahtuu tutussa tasoristeyksessä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tasoristeys on aina ylitettävä varovaisuutta noudattaen

Varoituslaitteella varustettu, puomillinen tasoristeys varoittaa tienkäyttäjää lähestyvästä junasta laskemalla puomit ja vilkuttamalla valoja. Vartioimaton tai puomiton tasoristeys ei varoita lähestyvästä junasta lainkaan. Suomen rataverkon 2 600 tasoristeyksestä varoituslaitteilla on varustettu noin joka neljäs. Jos tasoristeys on vartioimaton, sen edessä on stop-merkki, joka velvoittaa pysähtymään.

Liikenneturva selvitti suomalaisten suhtautumista liikenteen eri ilmiöihin touko-kesäkuun vaihteessa 2022. Kantar TNS Oy:n toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1005 henkilöä, joista autoilevia oli 81 prosenttia. Kyselyn mukaan lähes kaikki tietävät, ettei tasoristeystä pidä ylittää, jos puomi on laskeutumassa, on alhaalla tai punaiset valot vilkkuvat. Tasoristeyksessä vilkkuvan valkoisen valon merkitys oli hallussa kolmella viidestä. Kun vartioidussa tasoristeyksessä valo vilkkuu valkoisena, risteyksen saa ylittää varovaisuutta noudattaen.

– Kaikki tuuriin liittyvä arpajaistoiminta kannattaa jättää pois tasoristeystä ylittäessä, sillä onnettomuus saattaa kohdata tutussakin paikassa. Niin puomillista kuin puomitonta tasoristeystä on syytä lähestyä aina varoen, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tomi Rossi.

Tilastokeskuksen onnettomuustietojen (2016–2020) mukaan vuosittain tapahtuu 16–25 tasoristeysonnettomuutta, joissa kuolee keskimäärin viisi ja loukkaantuu vakavasti kaksi ihmistä. Suurin osa tasoristeysonnettomuuksista sattuu kokeneelle kuljettajalle, joka ajaa tutussa ympäristössä, päiväsaikaan ja hyvällä säällä. Onnettomuuden syynä on usein liian suuri lähestymisnopeus ja tietoinen riskinotto, esimerkiksi stop-merkin noudattamatta jättäminen.

Liikenneturvan vinkit kesälomareissaajalle – näin lähestyt tasoristeystä

– Kesälomareissuilla tiet voivat viedä uusille reiteille. Kuljettajan on syytä valpastua, kun huomaa lähestyvän tasoristeyksen. Tien varren liikennemerkit osoittavat tulevan tasoristeyksen.

– Alenna nopeutta risteystä lähestyessäsi. Pysähdy tarvittaessa. Noudata pysähtymismerkkiä.

– Varmista, ettei junaa ole tulossa. Katso ja kuuntele, raota tarvittaessa ikkunaa.

– Jos juna lähestyy, varoituslaitteet hälyttävät tai puomi on alhaalla tai laskeutumassa, älä lähde ylittämään rataa.

– Odota puomien nousemista ja valon vaihtumista. Varmista ettei kummastakaan suunnasta tule muita junia.

– Muista, että vastuu radan turvallisesta ylittämisestä on ylittäjällä.

Lähde: Liikenneturva

Luetuimmat