1.10.2022

Lopullinen päätös tuli: Toyota sulkee autotehtaansa Venäjällä

Tuotantoa Venäjän-tehtaassa ei ole ollut maaliskuun alun jälkeen, eikä näillä näkymin tule ihan vähään aikaan vastaisuudessakaan olemaan.

Toyotan tehdas Pietarissa sulki hanansa väliaikaisesti 4. maaliskuuta, kun Venäjän hyökkäyssotaa oli todistettu 12 päivän ajan. Juuri tämän nopeammin ei ilmeisesti ajeta alas tuotantoa tehtaassa, joka siihen asti valmisti noin 100 000 autoa vuodessa.

Pietarin tehdas tuotti perustamisestaan, vuodesta 2007 alkaen koko olemassaolonsa ajan Camryä sekä vuodesta 2016 loppuun asti RAV4:ää kahdessa eri sukupolvessa. Tehdas oli osa Toyota Motor Europea, mutta kaikki sen valmistamat autot myytiin EU:n ulkopuolisissa entisen Neuvostoliiton alueen maissa, määrällisesti enimmäkseen Venäjällä.

Syyskuun 23. päivänä julkistetun lakkauttamispäätöksen taustalla vaikuttivat varmasti tilanne huomioiden monet tekijät, mutta erityisesti kun komponenttien saanti tehtaalle on käynyt mahdottomaksi, oli päätös ainoa järkevä. Päätöksen jälkeen Toyota todennäköisesti myy koko valtavan tuotantolaitoksen pois.

Toyota kiittää tiedotteessaan uskollisia työntekijöitään heidän panoksestaan, ja on luvannut heille tukea myös vastaisuudessa esimerkiksi uuden työn löytämiseen.

Lähde ja kuvat: Toyota Teksti: Benjamin Helander

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat