28.5.2024

Maailman pohjoisin Michelin-ravintola Suomeen!

Kuva Marko Jokela

Maailman arvostetuimmat salasyöjät ovat tehneet työnsä: kaksi uutta yhden Michelin-tähden ravintola Suomeen.

Salaperäiset, nimettöminä ravintoloissa vierailevat salasyöjät eli Michelin-tarkastajat ovat jälleen tehneet ehkä kadehdittavankin työnsä – ja löytäneet pohjoismaista Michelin-tähden arvoiset ravintolat. Eilen illalla Helsingissä juhlittu palkintogaala kantaa virallista The MICHELIN Guide Nordic Countries 2024 -nimeä. Juhlavieraat toivotti tervetulleeksi isäntäkaupunki Helsingin pormestari Juhana Vartiainen, myös ranskaksi, joka sai ansaitut raikuvat aplodit. Illan juonsi tyylikkäästi ja nauravaisesti Baba Lybeck.

Illan aikana lavalle nousi eri palkintokategorioiden myötä tukku pohjoismaalaisia keittiömestareita, ravintoloitsijoita, kokkeja, sommeliereja ja tarjoiluhenkilökuntaa.

Tänä vuonna erilaisia palkintoja sai kaikkiaan 268 ravintolaa.

Suomi ei tällä kertaa saanut uusia kahden tähden ravintoloita, mutta kaksi yhden tähden ravintolaa kuitenkin. Suomessa on kaikkiaan yhdeksän Michelin-tähtiravintolaa, joista kaksi on nyt siis uusia. Helsingissä sijaitsevalla Palace-ravintolalla on kaksi Michelin-tähteä, muilla suomalaisilla Michelin-ravintoloilla on ansioinaan yksi tähti. Suomessa ei ole kolmen Michelin-tähden ravintoloita.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Onnelliset – Tapio ja The Room

Toinen uusista Michelin-ravintoloista on Kozeen Shiwanin The Room, joka perustettiin vasta viime syksynä. Lavalle noussut Shiwan hehkutti pidäkkeettä, että hänen ravintolansa nousi ennätysrivakasti tähtikaartiin. The Roomin menu perustuu pohjois-Irakissa syntyneen Shiwanin omaan elämäntarinaan.

Toinen yhdellä Michelin-tähdellä ansioistaan palkituista ravintoloista on Rukalla sijaitseva Tapio, jonka taustalla on suomalais-brittiläinen pariskunta Connor Layborne ja Johanna Mourujärvi. Heidän ravintolansa se jokin ovat pohjoissuomalainen lähiruoka eli paikaliset raaka-aineet, jotka käytetään monipuolisesti.

Tapiosta tuli paitsi Pohjois-Suomen ensimmäinen Michelin-paikka niin myös koko maailman pohjoisin Michelin-ravintola.

Hyvinkin vaatimattoman oloinen Layborne myönsi Savoy-teatterin juhlalavalla olevansa paitsi onnellinen, niin myös helpottunut ja tähdänneensä jo pitkään Michelin-tähteen.

Omalla sarallaan varsin arvostetun Vihreän tähden sai helsinkiläinen Nokka-ravintola. Tunnustus pohjautuu siihen, että ravintolassa otetaan ympäristö erityisen hyvin huomioon.

– Meillä on yksi luonto ja yksi planeetta, palkintoa vastaanottanut Ari Ruoho kiteytti ruokafilosofiansa.

Michelin-raati jakoi myös tunnustuksen hyvästä hinta-laatu -suhteesta. Tämän Bib Gourmand -arvon saivat helsinkiläisravintolat Plein ja 305.

Ruoka – riittävä syy matkailla!

Ruoka on erittäin hyvä syy matkailla, nähdä uusia kolkkia ja saada uusia elämyksiä. Osalle matkailijoista nimenomaan makuelämykset saavat pakkaaman matkalaukun tai rinkan.

Herkkusuiden valitessa matkakohdetta, ei kannata ohittaa Michelinin maailmankuulua opasta.

Michelin-opas on kansainvälisesti tunnetuin, arvostetuin ja vanhin ravintola-alan tunnustusjärjestelmä. Michelin-tähtiä on verrattu elokuvamaailman Oscareihin.

Sata vuotta kaapin päällä

Veljekset André ja Édouard Michelin perustivat maailmankuulun rengasyrityksensä ranskalaiseen pikkukaupunkiin Clermont-Ferrandiin vuonna 1889. Heillä oli selkeä visio Ranskan autoteollisuudesta jo aikana, jolloin maassa oli vasta alle 3 000 autoa.

Autonkuljettajien auttamiseksi Michelin-veljekset laativat pienen punaisen ravintolaoppaan, joka sisälsi tietoja siitä, miten vaihdetaan renkaat, missä voi tankata ja missä syödä ja levätä. Vuosikymmenien varrella veljekset huomasivat kasvavan kiinnostuksen ravintolakategoriaa kohtaan ja palkkasivat arvioijaryhmän, joka vieraili ravintoloissa anonyymisti.

Vuonna 1926 ravintoloille ryhdyttiin antamaan tähtiä, joita oli alussa vain yksi. Kolmen tähden systeemi otettiin käyttöön viisi vuotta myöhemmin.

Michelin-opas on kehittynyt ravintolaoppaiden kaapin päälle. Michelin-opas on tähän mennessä käytössä varsin globaalisti ja neljällä mantereella.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia