23.12.2023

Määränpäänä Porsche 911 – urheiluautoklassikon synty nyt samoissa kansissa

Destination 901 kirja

Porsche 911:stä on kirjoitettu lähes loputon määrä kirjoja, mutta nyt tehtaan arkistomateriaaleista on koottu jotain ainutlaatuista: vain ja ainoastaan automallin syntytarina.

Porsche 911 juhli syksyllä 60-vuotista taivaltaan, sillä auto ensiesiteltiin Frankfurtin kansainvälisessä autonäyttelyssä IAA:ssa 1963. Tuolloin auton nimenä oli vielä sisäisen projektinumeron mukaan Porsche 901, kunnes puhelinluettelossa peräkkäin olevat Porsche ja Peugeot pääsivät ymmärrykseen ranskalaismerkin tekemistä tavaramerkkivarauksista.

Porschen ensimmäinen hitti, 356, syntyi sotienjälkeisissä tunnelmissa ja se auttoi saksalaismerkkiä asettumaan juurilleen. Idea kakkosmallista syntyi kuitenkin nopeasti, sillä Porschella tunnistettiin tarve tilavammalle ja tehokaammalle autolle. Ongelmaksi muodostui kuitenkin oikeanlaisen auton kynäily ja kriittisten ominaisuuksien päättäminen.

Destination 901 kirja

Tästä matkasta on nyt koottu lähes 500-sivuinen "Destination 901", jossa käydään juurta jaksaen läpi eri prototyyppien vaiheet sekä ajatukset, joita porschelaisilla oli tuohon aikaan. Tärkeimmistä pelaajista on henkilökohtaiset esittelyt. Tiesittekö, että autoja pystyi ennen suunnittelemaan jopa kondiittorin tutkinnolla?

Porsche Museumin arkistomateriaaleista tehty kirja syntyi kuin sivutuotteena, sillä Kupla-veteraani Erwin Komendan perikunta haastoi tehtaan oikeuteen 911:n muotoilusta. Oikeusjuttu sikseen, mutta on upeaa, miten perusteellista työtä arkistovalokuvien, muistioiden ja teknisten piirustusten kanssa on tehty jokaisen luonnoksen ja hahmotelman kohdalla.

Destination 901 kirja

Kangaskantinen kirja on tehty painokuluissa nipistämättä. Ostohousuja sovittelevan kannattaa olla tarkkana, sillä kirjasta on olemassa niin saksan- kuin englanninkielinen painos.

Jos Porsche 911:n alkuperä kiinnostaa, siis sillä tavalla intohimoisen nörttimäisesti, että pöytäseurue kaikkoaa kesken esitelmän, on Destination 901 suorastaan sukellus avantoon asian tiimoilta. Pienempään autoinnostukseen asiasta löytyy kevyempiäkin teoksia.

Ihailtavasti myös kirjan rajaus on tiukka, sillä viimeisillä sivuilla valmis 901 esitellään Frankfurtin autonäyttelyssä messumateriaalien kera.

Loppuhan on toisaalta historiaa.

Destination 901 kirja

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Destination 901

Edition Porsche Museum

448 sivua, kovakantinen.
79,00 euroa

Motorbuch Verlag Stuttgart, printed in Germany.
ISBN 978-3-613-32162-5

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Luetuimmat