4.6.2017

Marskin ainutlaatuinen Mercedes televisiossa tänään

Großer Mercedes

Ainutlaatuinen tv-dokumentti Mannerheimista ja Großer Mercedeksestä esitetään TV1:ssä Mannerheimin syntymäpäivän kunniaksi.

Mercedes-Benz 770 Offener Tourenwagen on kiehtova ja ainutlaatuinen auto, mutta myös hämmästelty, piiloteltu, väärinymmärretty, vihattu, tärvelty – ja lopulta loistokkaasti entisöity.

Kyseessä on Suomen valtiollisen historian merkittävin auto, jonka Saksan valtakunnanjohtaja Adolf Hitlerin antoi 75-vuotislahjana kesäkuussa 1942 Suomen armeijan ylipäällikkö Carl Gustaf Emil Mannerheimille (1867–1951).

Großer Mercedes oli kaksivärinen kaunotar. Auton lokasuojat ja astinlaudat olivat mustat, mutta konepelti, ovet ja takaluukku olivat sinisävyiset. Großer Mercedeksen kaltaisten Tourenwagenien tarkat valmistusmäärät ovat jääneet historian hämärään, mutta se tiedetään, että suurin osa niistä oli panssaroituja.

Moottori teki huiman auton huimasta historiasta kattavan kahdeksansivuisen artikkeliin Moottoriin 5/2017. Lehden sähköisen irtonumeron voi hankkia Lehtiluukusta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Großer Mercedes Ruotsista Yhdysvaltoihin

Sittemmin toisen maailmansodan jälkeen auto myytiin Ruotsiin ja sieltä edelleen Yhdysvaltoihin. Monipolvisten vaiheiden jälkeen arvoauto päätyi vuonna 1984 amerikkalaiskenraali William Lyonin autokokoelmaan Kaliforniaan. Kenraali entisöitti aikaa ja rahaa säästämättä auton.

Kenraali William Lyon ja Großer Mercedes.

Dokumentaristi Veli Vartiala on päässyt tutustumaan kenraalin yksityiseen automuseoon. Vartiala on vanhojen ajoneuvojen harrastaja ja museoajoneuvotarkastaja. Hän kävi auton tarkasti lävitse.

Dokumentaristi Veli Vartiala ja kuuluisa Mercedes Yhdysvalloissa.

– Se on tehty todella hienosti ja huolella, kaikki on uusittu, Vartiala kertoo.

Dokumentti televisiossa sunnuntaina

Vartialan tv-dokumentti Mannerheimista ja Großer Mercedeksestä esitetään Yle1:llä sunnuntaina 4.6.2017 kello 16 – päivänä, jolloin Mannerheimin syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta.

Uusintaesitys on sunnuntaina 11.6.2017 kello 12.30. Esitysajan jälkeen dokumentti on nähtävissä YLE Areenassa kolme vuotta.

Lähde: Veho Kuvat: Veho/Veli Vartiala

Luetuimmat