2.9.2017

Liikenneturva: merkittävä osa autoilijoista syö tai juo ratissa – ei kannattaisi

rattiraivo

Jäikö aamupala tai lounas syömättä? Ainakaan sitä ei kannata nauttia ajaessa, kertoo Liikenneturva.

Liikenneturvan vuonna 2013 tekemän selvityksen mukaan peräti kolme neljästä autoilijasta syö tai juo ratissa vähintään harvoin. Vastaavasti puheluita soittaa vähintään harvoin 65 prosenttia Liikenneturvan tutkimukseen vastaajista.

Tieliikennelaki kieltää liikenteeseen keskittymistä häiritsevän viestintälaitteiden käytön ajaessa. Lisäksi autoilijalla on varovaisuusvelvollisuus erityisesti kevyttä liikennettä kohtaan. Liikenneturva korostaa kuljettajan tarkkaavaisuuden merkitystä liikenteessä.

– Liikenneturvallisuuden kannalta ongelmallisia ovat tilanteet, joissa kuljettajan katse on muualla kuin tiessä, käsi on irti auton hallintalaitteista tai kuljettajan keskittyminen on jossain muualla kuin ajotilanteessa, kommentoi Liikenneturvan suunnittelija Petri Jääskeläinen.

Euroopan komission arvion mukaan tarkkaamattomuus on riskitekijänä 10–30 prosentissa tieliikenneonnettomuuksista. PNASin viime vuonna tekemän tutkimuksen mukaan ratin takana syödessä onnettomuusriski on 1,8-kertainen normaaliajamiseen verrattuna. Vastaavasti onnettomuusriski matkapuhelimella soitettaessa on kaksinkertainen, mutta numeroa valittaessa riski nousee jo 12,2-kertaiseksi tavalliseen ajamiseen verrattuna.

Liikenneturvan TNS Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan vuonna 2014 neljä kymmenestä autoilijasta oli ollut itseraportoidussa vaaratilanteessa viimeisen vuoden aikana. Kuljettajat raportoivat huomion herpaantuneen hetkeksi muusta liikenteestä, auton ajautuneen pois omalta ajolinjalta tai auton nopeuden alentuneen kuljettajan huomaamatta.

Lähde: Liikenneturva Kuva: Liikenneturva/Ville-Veikko Heinonen

Lue lisää: Suomalaisautoilijat: somettelu ratissa vakava rikkomus

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat