2.1.2022

Mitä matkailuvuosi 2022 tuo tullessaan?

matkustaminen 2022 Tenontie_2020_JS

Nyt tarvittaisiin sitä kuuluisaa kristallipalloa. Matkailuun liittyvät ennusteet ensi kesään liittyen ovat kuitenkin tällä hetkellä varovaisen positiivisia.

Ennustaminen on tunnetusti vaikeaa, kun kaikki muuttuu koko ajan. Näin on ollut koko koronaviruksen ajan. Siksi ensi kesälle ei kannata tehdä vielä elämää suurempia matkasuunnitelmia – ainakaan muuta kuin omaan kesämökkiin liittyviä. Kuinka avoimia eri maat ovat matkalaisille, se selvinnee vasta omikronin jyllättyä läpi maailman, ja kun tästä on saatu riittävästi tietoa. Siis joskus alkukeväästä.

Odotettavissa kuitenkin on, että muunnosten myötä koronavirus menettää potkuaan. Näin toivo elää siitä, että vähitellen COVID-19 hiipuu tavallisen influenssan tasolle. Se on kuitenkin myös varmaa, että monen heikomman vuoden jälkeen moni maa tarvitsee turistien mukanaan tuomaa taloudellista boostia.

Myös se on varmaa, että monia polttelee jo nyt reissuun pääseminen. Sekin on varmaa, että moni varoo vielä matkustamista – ainakin suurien massojen keskellä. Siksi omalla autolla matkaan lähteminen on varmasti monen suunnitelmissa. Vielä parempi, jos majapaikka seuraa mukana pyörien päällä joko retkeilyauton, matkailuauton tai matkailuvaunun muodossa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Auton suosio matkailumuotona taas kasvussa

Autolla liikuttaessa pystytään olemaan melko notkeita omissa liikkeissä, jos tilanteet muuttuvat nopeasti. Siksi myös sellaiset maat, joissa on helppo matkustaa autolla, ovat taas suosiossa. Moni suuntaan Eurooppaan, koska se koetaan melko turvalliseksi myös yllättävien kriisien keskellä. Toki kauemmaksikin mennään. Esimerkiksi USA lienee taas monen listoilla, sinne kun on ollut vaikea matkustaa viime aikoina.

Myös harvemmin asutut maat kelpaavat erinomaisesti matkakohteeksi. Islanti ei ole kaukana ja tarjoaa helposti pidettävät sosiaaliset etäisyydet. Moni on viettänyt koronan ansiosta myös enemmän aikaa luonnossa kuin ennen, joten tässäkin suhteessa Islanti on hyvä vaihtoehto. Lisäksi se tarjoaa jotain todellakin arjesta poikkeavaa, mitä moni varmasti etsii tällä hetkellä.

Myös juna nostaa osakkeitaan liikkumisen muotona lentokoneeseen verrattuna. Etenkin pitkien junamatkojen suosio on maailmalla selvässä kasvussa. Esimerkiksi Trans-Siperian radalla kulkevaan luksusjunaan Golden Eagle on tehty huomattavan paljon enemmän varauksia kuin ennen koronaa.

Ammattilaisten apua arvostetaan

Vaikka moni lähtee reissuun autolla, yksi trendi saattaa myös kääntyä. Kun omatoimimatkailu on kasvattanut viime vuosina jatkuvasti suosiotaan, epävarmuuden ja nopeasti muuttuvien tilanteiden myötä entistä useampi harkinnee nyt kuitenkin matkatoimiston käyttämistä. Ammattilaiset ovat paremmin selvillä jatkuvista muutoksista, etenkin mitä tulee matkalla tarvittaviin todistuksiin ja asiakirjoihin. Sama pätee hotelleihin, ne koetaan luotettavammaksi vaihtoehdoksi hygieniaan suhteen kuin yksityisten vuokraamat asunnot kuten AirBNB.

Myös matkavakuutuksia otetaan aiempaa enemmän. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana ehtoja luettaessa, mitä kaikkea vakuutus matkan peruuntuessa korvaa.

Matkaan ollaan valmiita sijoittamaan enemmän

Matkustaminen on vuoden 2022 aikana kalliimpaa kuin ennen koronaa. Tämä ei ihmisiä hirveästi pelota. Ihmiset ovat valmiita sijoittamaan matkaan enemmän kuin ennen, koska matkalta halutaan miellyttäviä ja erikoisia kokemuksia.

Moni on myös joutunut siirtämään juhlamatkaansa koronan takia, ja menetetty aika halutaan ottaa nyt takaisin korkojen kera. Itsensä hemmottelu on selvästikin vuoden 2022 teema. Ja kun moni on tehnyt viime aikoina paljon etätöitä, lomalle ei haluta ottaa töitä nyt mukaan lainkaan. Ja kun matkustamisesta tulee taas kokemus, myös itse matkaan halutaan satsata. Matkasta ja jo siihen valmistautumisesta halutaan nauttia. Matka ei ole enää pelkkä välttämätön paha varsinaiseen matkakohteeseen pääsemisessä.

Korona on saanut ihmiset myös miettimään sitä, mikä rooli matkailulla on globaalisti. Tämä pätee myös matkailun vaikutuksiin ympäristöön. Siksi moni on valmis huomioimaan ympäristöystävällisyyden entistä selvemmin niin matkakohdetta, matkustusmuotoa kuin myös kohteen ympäristöarvoja valittaessa.
matkailu euroopassa 2020

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Liikematkailu kasvussa

Myös liikematkailu nostaa taas päätään vuoden 2022 aikana. Yksi selvä syy tähän on ihmisten kyllästyminen videopalavereihin. Zoomista on tullut jo lähes kirosana monille. Tekniikka on mahdollistanut palaverit ilmat matkustamista, mutta moni haluaa takaisin oikeiden ihmiskontaktien pariin.

Ja kontakteista puhuttaessa, moni haluaa varmasti tavata taas uusia ihmisiä matkallaan. Myöskään lomaromanssi ei varmasti ole poissuljettu monien kirjoissa.

Teksti: Vesa Eskola, kuvat: Moottorin arkisto

Luetuimmat