15.1.2021

Motocross-maailmanmestari Heikki Mikkola Suomen urheilun kunniagalleriaan

Heikki Mikkola hall of fame

Maailmanmestari Heikki Mikkolasta tuli 69. suomalaisurheilija, joka on nimetty suomalaisen urheilun Hall of Fame -kunniagalleriaan.

Heikki Mikkola (s. 1945) nimettiin 14.1.2021 järjestetyssä Urheilugaalassa Suomen urheilun kunniagalleriaan. Saman tunnustuksen saivat myös purjehtija Peter Tallberg sekä keilaaja Mika Koivuniemi.

Heikki Mikkolasta tuli kaikkien aikojen ensimmäinen motocross-kilpailija, joka voitti maailmanmestaruudet sekä 250- että 500-kuutioisten luokissa. Kuninkuusluokan mestaruudet Mikkola voitti vuosina 1974, 1977 ja 1978. Siinä välissä hän ehti voittaa 250-kuutioisten mestaruuden kaudella 1976. Huippuvuosinaan hän ajoi ensin Husqvarnalla ja sen jälkeen Yamahalla. Kilpailu-uransa Mikkola päätti 34-vuotiaana loukkaantumisen ja polvileikkauksen värittämän kauden 1979 jälkeen, vaikka hänellä olisi ollut vielä tehdassopimus Yamahan kanssa seuraavaksi kaudeksi. Maailmanmestaruuksien lisäksi Mikkolan palkintokaappia koristaa yksi MM-hopea, kaksi MM-pronssia, MM-joukkuepronssi sekä kahdeksan Suomen mestaruutta.

Kunniagalleriaan tähän mennessä nimettyjen moottoriurheilijoiden lista on lyhyt. Ennen Mikkolaa nimityksen ovat saaneet Formula 1-maailmanmestari Mika Häkkinen, autourheilun Grand Old Man ja Eläintarhan ajojen 14-kertainen voittaja Curt Lincoln, ralliautoilija Timo Mäkinen sekä ratamoottoripyöräilijä Jarno Saarinen.

Vuonna 2015 Mikkola nimettiin kansainvälisen Moottoriliitto FIM:n motocross-legendaksi. Hänet on nimetty myös AMA Motorcycle Hall of Fameen.

Teksti: Janne Huhtala Kuva: Heikki Mikkolan arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat