19.7.2020

Naapurin näkemys selvillä – arvostetuksi, tyylikkääksi ja luotettavaksi miellettävät automerkit

Subaru Impreza
Käynnistys hoituu vielä perinteisellä virta-avaimella.

Nyt on naapurin näkemys selvillä esimerkiksi kalliiksi ja edulliseksi miellettävien automerkkien suhteen. Kamuxin kyselytutkimus kertoo suomalaisten mielikuvat eri adjektiiveihin yhdistettävistä automerkeistä.

Lähes jokaiseen automerkkiin liitetään jonkinlaisia mielikuvia ja nyt, Kamuxin teettämän kyselytutkimuksen ansiosta, on naapurin näkemys selvillä ainakin joidenkin merkkien osalta. Käytettyjä autoja myyvän yrityksen teettämässä Suomalaiset autokaupoilla -kyselytutkimuksessa vastaajia pyydettiin yhdistämään tiettyjä automerkkejä valikoituihin adjektiiveihin mielenkiintoisin tuloksin.

Mukaan valikoidut adjektiivit olivat: luotettava, turvallinen, tyylikäs, kallis, edullinen, nopea, vähäpäästöinen, arvostettu ja moderni. Lisäksi vastaajilta kyseltiin, mikä automerkki tulee mieleen sanasta perheauto. Edellä mainituissa eri kategorioissa useimmin mainittuina kolmen kärkeen mahtuivat: Audi, BMW, Dacia, Fiat, Jaguar, Kia, Mercedes-Benz, Porsche, Tesla, Toyota, Volkswagen, Volvo – eli näiden osalta on naapurin näkemys selvillä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Arvostettu, kallis, saksalainen

Jos omat arvaukset on jo ehditty tehdä, voimme edetä varsinaisiin tuloksiin. Saksalaiskolmikko Audi, BMW ja Mercedes-Benz valtasi sekä arvostetuksi että kalliiksi miellettyjen autojen listan kärkipään. Näistä Mercedes-Benz on molemmissa kärjessä ja etenkin arvostuksen saralla täysin ylivertainen (35%).

Auton sporttinen imago nojaa Kamuxin mukaan usein tyyliin ja nopeuteen, ja molempiin näistä adjektiiveista yhdistetään sekä BMW että Jaguar. Kärkipaikka tosin menee kummassakin kategoriassa eri osoitteeseen: tyylikkääksi koetaan useimmin Audi ja nopeaksi useimmin Porsche.

Edullinen vai luotettava ja turvallinen?

Samat kolme automerkkiä esiintyvät sekä luotettavimpien että turvallisimpien kärkikolmikossa: Mercedes-Benz, Toyota ja Volvo. Näistä Volvo on vastaajien mielikuvissa ylivoimaisesti useimmin (38%) adjektiivin turvallinen takana ja vastaavasti Toyota mielletään useimmin (23%) luotettavaksi.

– Volvon ykkösasema turvallisuusmielikuvassa on hyvin odotettava. Volvon muotoilussa niin sanotut leveät hartiat ovat suorastaan ikoninen elementti, toteaa Kamuxin maajohtaja Tommi Iiskonmäki.

Perheautoista puhuttaessa mielikuvat jakaantuvat hyvin tasaisesti eikä ylivoimaista kärkeä ole olemassa. Tämä osoittaa toisaalta kuinka paljon ihmisten mielissä on eri merkkien, toivottavasti myös erilaisia, perheautoja. Kolme useimmin esiintynyttä vastausta on Volvo (16%), Toyota (14%) ja Volkswagen (13%).

– Vaikka mielikuvat ovat vahvoja ja merkkiuskollisuutta selvästi havaittavissa, niin useimmilla auton ostajilla on muutaman merkin lista, jonka raameissa omat valinnat tehdään. Täysin yhden merkin nimeen vannovat ovat sekä kokemuksemme että tutkimusten mukaan vähemmistö, selventää Iiskonmäki.

Mielenkiintoisesti mielikuvat edullisista autoista kattavat kolme automerkkiä, jotka eivät esiinny missään muussa kategoriassa. Edullisuuden mielikuva liitetään ensisijaisesti Daciaan (32 %), jota seuraavat Kia (15 %) ja Fiat (11 %).

– Dacia on kasvattanut reilun kymmenen vuoden aikana tunnettuuttaan ja hintamielikuva on ollut siinä keskiössä, joten tulos tuntuu johdonmukaiselta, pohtii Iiskonmäki.

Tesla puolestaan on nopeasti onnistunut keräämään mainetta vähäpäästöisenä ja modernina autona varmasti paljolti pelkän sähkövoimalinjan ansiosta. Peräti 42 % vastaajista liittää mielikuvissaan vähäpäästöisyyden ensisijaisesti Teslaan ja neljännes kokee sen moderneimmaksi automerkiksi.

Naapurin näkemys selvillä

Suomalaiset autokaupoilla -tutkimus toteutettiin Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 28.1.–2.2.2020. Kohderyhmänä olivat 18–70-vuotiaat suomalaiset, jotka omistavat ajokortin, joiden taloudessa on auto ja jotka vastaavat autohankinnoista. Tutkimuksen lopulliseen kohderyhmään kuului 1009 vastaajaa, ja otanta on kansallisesti edustava otos sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan. Alla vielä kyselytulosten perusteella muodostettu lista:

LuotettavaTurvallinen
Toyota 23%Volvo 38%
Volvo 15%Mercedes-Benz 12%
Mercedes-Benz 12%Toyota 10%
TyylikäsKallis 
Audi 17%Mercedes-Benz 20%
BMW 15%BMW 20%
Jaguar 11%Audi 14%
EdullinenPerheauto
Dacia 32%Volvo 16%
Kia 15%Toyota 14%
Fiat 11%Volkswagen 13%
NopeaVähäpäästöinen
Porsche 33%Tesla 42%
BMW 21%Toyota 10%
Jaguar 15%Kia 5%
ArvostettuModerni
Mercedes-Benz 35%Tesla 25%
BMW 12%Audi 13%
Audi 12%BMW 9%

Lähde: Kamux, Kuvituskuva: Lauri Ahtiainen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat