6.4.2020

Näin vältät riskit – vaihdata renkaat fiksusti

renkaanvaihto

Koronakurimuksesta huolimatta auton alla on oltava keliin sopivat renkaat – ja ne kannattaa vaihdattaa ruuhkia vältellen.

Kevät etenee ja renkaidenvaihdon ajankohta lähestyy. Autonrengasliitto muistuttaa, että poikkeuksellisista oloista eli koronaviruksen aiheuttamasta hämmingistä ja liikkumisrajoituksista huolimatta, jokaisen ajoneuvon alla tulisi olla keliin sopivat ja turvalliset renkaat.

– On sopeuduttava poikkeusoloihin, mutta samaan aikaan pitäisi muistaa hoitaa myös renkaanvaihdon tapaisia rutiineja, Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora kiteyttää.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ruuhkat riski asioidessa

– Tärkeä toimi koronan vastaisessa taistelussa on ihmisten välisten kontaktien välttäminen. Renkaanvaihtoon on tästä syystä varattava tavallista enemmän aikaa, jotta liikkeisiin ei pääse syntymään ruuhkaa.

Koronaviruksen taltuttamiseksi on rengasliikkeissä paneuduttu aiempaa tarkemmin asiakastilojen yleiseen siisteyteen ja huolelliseen käsihygieniaan.

– Toimintatapoja on muutettu siten, että asiakkaan ajoneuvon pintoihin ei kosketa paljain käsin, vaan käytetään erillisiä ajohanskoja. Tarvittaessa kosketuspinnat putsataan rengashuollon jälkeen. Myymälöissä puhdistuksen tasoa on nostettu merkittävästi ja pintoja puhdistetaan useaan kertaan päivässä.

Lisää vaihtoaikoja

Nuoran mukaan alan liikkeissä tapahtuvan renkaanvaihdon ruuhkautumisen välttämiseksi renkaanvaihtoja olisi porrastettava kelien mukaan ja varattava niihin tavallista enemmän aikaa.

Nuora vinkkaa varaamaan vaihtoajan etukäteen. Jos omassa rengasliikkeessä ei ole verkkoajanvarausta, voi vaihtoajan sopia puhelimitse.

– Ajanvarausta käyttävät yritykset ovat väljentäneet aikataulujaan, jotta samaan aikaan asioivien asiakkaiden määrää on saatu pidettyä mahdollisimman pienenä. Myyntitiskeille on myös asennettu pleksejä minimoimaan tartuntariskiä.

Venytä vaihtoa, alle vasta toukokuulla!

Nuora pyrkisi venyttämään vaihtosesonkia molemmista päistä.

– Jos asuu etelässä ja pohjoiseen ei ole asiaa, voi hyvin vaihtaa jo nyt kesärenkaat alle.

Ja toisaalta jos joutuu autoilemaan Suomen läpi, Nuora suosittelee pidentämään vaihtokautta toisesta päästä.

Nuoran mukaan on hyvä huomioida, että nastattomilla talvirenkaita käyttävillä ei ole renkaanvaihdolle mitään takarajaa.

– Tällöin renkaanvaihdon voi siirtää huoletta toukokuulle, jolloin rengasliikkeissä ei varmasti ole ruuhkaa. Sama vinkki pätee, jos auto seisoo käyttämättömänä pysäköintipaikalla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luota kykyihisi – tai ammattilaisiin

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen peräänkuuluttaa malttia ja tervettä itsekritiikkiä sen suhteen, vaihtaako itse kesärenkaat auton alle vai kääntyäkö alan ammattilaisten puoleen.

Autoilijan on Vesalaisen mukaan syytä pohtia rehellisesti, onko hänellä aidosti tarvittavat taidot, kyvyt ja välineet vaihtaa itse renkaat. Vesalaisella on selkeä vinkki asiaa pohtiville.

– Käänny aina ammattilaisten puoleen, jos olet yhtään epävarma omista taidoistasi renkaanvaihdossa. Näin kannattaa tehdä myös silloin, jos itsellä ei ole käytössä renkaidenvaihtoon soveltuvaa paikkaa tai turvallisia ja kunnollisia työvälineitä.

renkaanvaihto

Vaarana heikko tunkki

Omatoimisessa renkaanvaihdossa riskinä on heikko tunkki. Yhä useammin auton mukana ei enää tule tunkkia, paitsi lisävarusteena. Mikäli autosta kuitenkin tunkki löytyy, on se usein rakenteeltaan varsin heikko – käytännössä vain hätävära.

Tällainen tunkki on tarkoitettu käytettäväksi lähinnä pakottavissa tilanteissa eli tien päällä sattuneessa rengasrikossa.

Autoliiton Vesalaisen mukaan itse renkaat vaihtavan kannattaa hankkia luotettavaksi työkaveriksi asianmukainen hallitunkki.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto Lähteet: Autonrengasliitto, Autoliitto

Luetuimmat