Nuorten ja iäkkäiden liikennekäyttäytyminen herättää huolta

Kuva Moottorin arkisto

Erityisesti nuorten kuljettajien tilastot ovat karua luettavaa, ja möys iäkkäät liikkujat muodostavat merkittävän riskiryhmän.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen tuore liikenneturvallisuustilasto tuo esiin vakavia huolenaiheita kahden maakunnan liikennekäyttäytymisessä. Vaikka yksittäis- ja kohtaamisonnettomuuksien määrät ovat laskussa, piittaamattomuus liikenteessä, kuten ylinopeudet, päihteet ja turvalaitteiden laiminlyönti näkyvät yhä useammin vakavien onnettomuuksien taustalla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ylinopeus ja päihteet yleisiä kuolonkolareissa

Vuosina 2019–2023 Varsinais-Suomen ja Satakunnan kuolemaan johtaneista moottoriajoneuvojen onnettomuuksista peräti 40 %:ssa oli ajettu yli 10 km/h ylinopeutta. Samana ajanjaksona 35 % kuolemaan johtaneista tapauksista kuljettaja oli päihteiden vaikutuksen alainen, useimmiten alkoholin, mutta yhä useammin myös huumeiden. Vaikka törkeiden rattijuopumusten määrä on hienoisessa laskussa molemmissa maakunnissa, Satakunnassa kaikkien rattijuopumustapausten määrä on ollut nousussa. Alkoholi on edelleen yleisin päihde, mutta huumeita on mukana jo noin kolmanneksessa tapauksista.

Nuoret ylikorostuvat vakavissa onnettomuuksissa

15–24-vuotiaat muodostavat hälyttävän suuren osan vakavista liikenneonnettomuuksista. Joka viides liikennekuolema ja joka kolmas henkilövahinko tapahtuu tässä ikäryhmässä. Nuorilla ylikorostuu erityisesti piittaamaton ajotapa – nopeusrajoituksia rikotaan ja turvavälineitä jätetään käyttämättä. 15–17-vuotiaiden syylliseksi epäiltyjen määrä liikennerikoksissa on kasvanut selvästi viime vuosina molemmissa maakunnissa. Satakunnassa 15–21-vuotiaiden osuus törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta epäillyistä oli lähes 40 %, kun Varsinais-Suomessa vastaava luku oli vajaa kolmannes. Näissä rikoksissa korostuvat erityisesti ylinopeudet, rattijuopumus nuorilla on hieman harvinaisempaa.

Sähköpotkulaudat nousussa – mutta myös onnettomuudet

Sähköpotkulautailun yleistyessä myös siihen liittyvien onnettomuuksien määrä on kasvanut, erityisesti nuorten keskuudessa. Vahingot johtuvat usein sääntöjen laiminlyönnistä, päihtyneenä ajamisesta tai siitä, että potkulaudalla kuljetaan useampi henkilö kerrallaan. Uusi sähköpotkulautailua koskeva lainsäädäntö tuli voimaan kesäkuussa 2025, ja sen toivotaan parantavan tilannetta tulevaisuudessa. Tähän mennessä onnettomuuksista ei ole ollut saatavilla kattavia tilastotietoja, mutta ilmiön merkitys on tunnistettu.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ikääntyneet toisena suurena riskiryhmänä

Toinen liikenteen riskiryhmä on iäkkäät, erityisesti yli 75-vuotiaat. Nuorten jälkeen eniten vakavia liikenneonnettomuuksia sattuu juuri heille, usein pyöräillessä. Vaikka iäkkäillä korostuvat yksittäisonnettomuudet, on huolta myös heidän näkyvyydestään ja suojautumisestaan. Esimerkiksi pyöräilykypärää käytti vuonna 2024 Varsinais-Suomessa 54 %, mutta Satakunnassa vain 30 %. Jalankulkijoiden heijastimien käyttö jäi molemmissa maakunnissa alle 60 %:n.

"Maltti on wörttii"

Liikenneturvallisuustyön painopisteet ovat riskikäyttäytymisen ehkäisyssä, erityisesti nuorten osalta. Viime syksynä nuorille suunnattu somekampanja "Maltti on wörttii" on saanut jatkoa. Kampanjan videot on kohdennettu TikTokissa ja Instagramissa 16–24-vuotiaille varsinaissuomalaisille ja satakuntalaisille nuorille. Kampanjan tavoitteena on korjata nuorten virheellisiä käsityksiä ajonopeudesta ja ajamisesta päihteiden vaikutuksen alaisena.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat