31.12.2024

Päivän kuva: en etsi valtaa loistoa – paitsi ehkä vähän

Kuva Vesa Eskola

Pyhän Kolminaisuuden kirkko Romanian Sibiussa valmistautuu uuden vuoden juhlintaan.

Transilvaniassa sijaitseva kirkko nojaa niin monen ortodoksikirkon tapaan olemuksellaan Bysantissa käyttöön otettuun rakennustyyliin – Istanbulissa sijaitsevan Hagia Sofian kirkon inspiroimana. Kirkko itsessään on varsin uusi, sen peruskivi muurattiin vasta vuonna 1902 – kun alue kuului vielä Itävalta-Unkariin. Kirkko valmistui kaksi vuotta myöhemmin. Sen kahdessa tornissa sijaitsevat neljä suurta kelloa siunattiin käyttöön 13. joulukuuta 1904.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vaikuttava taivaallinen valo

Kirkon ulkopuoli on varsin yksinkertainen, rakennusaineet ovat sekä punainen että keltainen tiili. Sisällä on sitten näyttävämpää. Kuvassa näkyvää erittäin leveää keskilaivaa reunustavat pienemmät pallokatot ja neljä tornia; kaksi pienempää kahdeksankulmaista tornia ja kaksi isompaa kellotornia sisäänkäynnin läheisyydessä. Tornien päät ovat kaksoislampun muotoisia, ja niiden keskellä on iso kattoikkuna. Sen kautta sisälle heijastuu valoa, muodostaen ylös ja upeiden seinämaalausten kohdalle enemmän valoa, joka sitten hämärtyy kohti lattiaa valuessaan. Tämä luo kirkon sisälle hienon ja hieman hämyisän tunnelman. Tämä tietysti vielä korostuu jumalanpalvelusten aikaan, kun suitsutuksista nouseva savu sekoittuu valoon.

Pääsisäänkäynti on pylväin koristellun eteisauluan eli portiikin kautta, jossa on kolme puoliympyrän muotoista ovea. Sen takana ja päätornien välissä on avara puoliympyrän muotoinen eteinen, jossa on samankaltainen lasimaalauksin koristeltu ikkuna.

Kokonaisuus on vaikuttava, hillitty mutta silti koristeellinen. Kirkko on varsin maltillisen kokoinen, vain 53,1 metriä pitkä mutta 25,4 metriä leveä. Sisäkorkeus on 24,7 metriä. Tornit ulottuvat isoine risteineen 45 metrin korkeuteen.

Uusi ja vanha aika

Romaniassa – kuten monessa muussakin ortodoksikirkkojen maassa – käytetään nykyisin gregoriaanista kalenteria. Esimerkiksi Venäjän ortodoksikirkko luottaa sen sijaan yhä vanhempaan juliaaniseen kalenteriin. Se hieman jätättää, tarkalleen ottaen tällä hetkellä 13 vuorokautta. Näin ollen sitä käyttävissä kirkoissa uutta vuotta juhlistetaan vasta 14. tammikuuta.

Myös Helsingissä toimii useampi ortodoksinen kirkko. Uspenskin katedraali lienee useimmille tuttu, mutta Kruununhaasta Unioninkadulta löytyy myös Pyhän Kolminaisuuden kirkko, ja tuon vuonna 1827 vihityn kirkon piirsi Helsingin ”hoviarkkitehti” Carl Ludvig Engel.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat