26.2.2020

Päivän kuva: tämä lahtelainen perinneruoka tarjoillaan pahvituopista

Lihamuki

Lihamuki on oleellinen osa Lahti-elämystä, vaikka annoksen kulinaristinen arvo jakaakin mielipiteitä.

Lihamuki on lahtelainen erikoisuus, jonka syntyhistoria on mitä erilaisimpien tarinoiden värittämä. Täyttä yhteisymmärrystä lihamukin synnystä ei tunnu olevan, mutta yhtä mieltä ollaan kuitenkin siitä, että omaperäisen annoksen koti on Lahti, kysyypä asiaa keneltä tahansa. Ensipuraisu ajoittunee melkoisella varmuudella 1990-luvulle.

Yöruokien aateliseksi kotikaupungissaan kohonnut lihamuki on nimensä veroinen grilliruoka, eli pahvimukillinen kebablihaa niskassaan kastike tai kaksi.

Kasvisvaihtoehto edellyttää jonkinasteista  mieltymystä moderniin seitaninpalvontaan, mutta vääryydeksi sitä ei voi väittää. Vehnägluteenista valmistettu seitan muistuttaa rakenteeltaan yllättävän paljon lihaa ja tuhdissa kastikekylvyssä se tarjoaa varsin lihamukimaisen elämyksen sekin.

Kasvisvaihtoehdon arvellaan nostavan suosiotaan kuluvan lihamukikauden aikana siinä määrin, että tulevan kesän suosikkitilaus voi hyvin olla muotoa "curious 1+1", eli niin sanottu kahden mukin tasting -taktiikka, jossa toiseen mukiin otetaan kasvisvaihtoehto ja toiseen perinteinen liha.

Annoksen päätähden valinnan jälkeen on sivuroolituksen vuoro, jonka merkitystä ei voi väheksyä. Kastikevalinta vaikuttaa nimittäin merkittävästi lopputulokseen ja ainakin tulisimpien vaihtoehtojen kohdalla on syytä olla varovainen, ellei suu ole peltiä, sillä lopputuloksesta voi tulla nautinnon sijaan hikinen urakka, jos kroppa ei kestä loppuillan rohkeaa valintaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Nerokas muki

Kastikepäätösten jälkeen edessä on vihdoin nautintovaihe, jonka aikana varsinainen muki pääsee oikeuksiinsa.

Yksi lihamukin ansioista liittyy nimittäin annoksen "käyttöliittymään", eli tarjoilutapaan. Mukista annos on jokseenkin helppo syödä sotkematta sileää paitaa tai heiluvia helmojaan, olipa tarjolla istumapaikkaa tai ei.

Lihamukin ansioksi on luettava myös annoksen huippuluokkaa oleva take away -soveltuvuus. Muki pysyy kourassa hämmästyttävän tukevasti liukkaallakin kelillä ja sen kanssa voi mutkitella kohti majapaikkaa ilman suurta huolta annoksen kärsimisestä kuljetuksen aikana. Samaan ei esimerkiksi nälkäisen näpeissä linttaan painuva hampurilainen pysty.

Kulinarismin tähtikartalla lihamuki ei kenties tuiki kilpaa kirkkaimpien tähtien kanssa, mutta yön pikkutunneilla se tekee väsyneen juhlijan kannalta tehtävänsä pomminvarmasti. Nälkä siirtyy, olo huojentuu ja lopulta tulee uni. Ainakin jos annoskoko on valittu riittävän suureksi.

Tilausta tehdessä yksi haastavista valinnoista onkin sopivan mukikoon määrittäminen. Turvallinen valinta on oluen saralta tuttu tuopillinen, eli 0,5 litraa, mutta tarjolla on usein myös välimalli 0,4 litraa ja pieni 0,3 litrainen vaihtoehto.

Tulevana lauantaina lihamukin ystäviä hellitään vuosittaisella erikoistapahtumalla. Lihamuki world cup kerää karkauspäivän kunniaksi perinneruokailijat Lahteen mittelemään MM-tittelistä. Puitteet tapahtumalle tarjoaa ravintola Tirra ja tarjoilun luvataan pelaavan myös yleisön osalta. Tarjolla on kilpasarjoissa nautittavat liha- ja kasvisvaihtoehdot kastikkeineen.

Lisää lyömättömiä matkavinkkejä ja oivallisia matkailuelämyksiä Lahden ympäristöstä löydät kattavasta matkajutusta, joka julkaistaan painetussa Moottorissa 03/2020 sekä Moottorin matkailullisesta Instagramista. Lehti ilmestyy tilaajille 26.2. Irtonumero on myynnissä Lehtipisteissä ja sähköinen näköislehti Lehtiluukussa.

Teksti ja kuva Antti Hentinen

Luetuimmat