21.2.2016

Pilkington tuo näytön suoraan tuulilasiin

Pilkington näyttölasi

Suomalaisvoimin kehitetty näyttötekniikka tuo heijastusnäytön ominaisuudet upotettuna tuulilasin sisään.

Autojen laseista tunnetulla Pilkingtonilla on kehitetty uudenlainen näyttölasi, jossa heijastusnäytöistä poiketen itse näyttö on upotettu lasin sisälle. Elektroluminenssiteknologialla toteutettu näyttö tuo kuljettajan tarvitseman informaation suoraan ajonäkymään, vähentäen merkittävästi tarvetta vilkuilla esimerkiksi nopeusmittaria tai navigaattoria.

– Näyttölasi koostuu kahden lasikerroksen väliin PVB-muoviin sijoitetusta elektroluminenssiteknologialla varustetusta lasilevystä. Elektroluminenssiteknologia on ollut käytössä jo 30 vuoden ajan, mutta vasta viime aikoina siitä on kehitetty sovellus, joka mahdollistaa teknologian läpinäkyvyyden – ja sitä kautta myös sen upottaminen lasiin on tullut mahdolliseksi, kertoo Pilkington Automotiven asiakaspalvelutiimin maajohtaja Juha Artama.

– Näyttölasi toimii samoin kuin mikä tahansa muukin näyttö eli se on muokattavissa kaikkiin tarpeisiin. Näyttölasissa voidaan näyttää mitä tahansa informaatiota aina ajoneuvon perustiedoista erilaisiin työssä tarvittaviin lisätietoihin ja hälytyksiin. Haluttu informaatio saadaan näkyviin automaattiohjauksella, nappia painamalla, matkapuhelimella tai vaikkapa kättä heilauttamalla, jatkaa Pilkington Automotiven uusien teknologioiden projektipäällikkö Janne Ilonen.

Tuote on suomalaisen kehitystyön tulos, sillä Pilkington Automotive Finlandin lisäksi mukana ovat olleet Beneq Oy sekä tutkijaryhmä Tampereen teknillisestä yliopistosta ja VTT:stä. Tarkkakuvaisen näytön kuva näkyy niin pimeässä kuin auringonpaisteessakin. Toimivuutta luvataan myös vaihteleviin lämpötiloihin, sillä näyttölasin pitäisi toimia niin 60 asteen pakkasessa kuin 100 asteen kuumuudessaakin.

Näyttö on luettavissa myös ajoneuvon ulkopuolelta, joten yhdeksi käyttökohteeksi visioidaankin työkoneita. Tekstin voisi kääntää tarvittaessa ympäri, jolloin ulkopuoliset näkisivät ohjaamossa näkyvät tiedot. Ensimmäisenä näyttölasi otetaankin koekäyttöön kesän jälkeen erilaisissa työkoneissa sekä raskaassa liikenteessä.

Markkinoille näyttötekniikkaa odotetaan muutaman vuoden kuluttua.

Lähde ja kuva: Pilkington Automotive Finland

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat