4.7.2024

Poliisi iskee heinäkuussa liikennejuopumukseen – puhallutuksia luvassa ympäri maan

Kuva Onnettomuustietoinstituuutti

Kuolemaan johtaneissa moottoriajoneuvo-onnettomuuksissa aiheuttajakuljettajista peräti 42 % oli päihteiden vaikutuksen alaisina. 

Heinäkuu tuo ympäri Suomen kattavan liikennevalvontateeman, joka kohdistuu liikennejuopumuksen kitkemiseen – maalla ja merellä.

Poliisin valtakunnallinen liikennejuopumus-vavonta kestää lähes koko heinäkuun. Liikennenonnettomuuskien tutkijalautakuntien vuonna 2022 tutkimissa kuolemaan johtaneissa moottoriajoneuvo-onnettomuuksissa aiheuttajakuljettajista peräti 42 % oli päihteiden vaikutuksen alaisina. Suomessa tutkitaan jälkikäteen kaikki kuolemaan johtaneen tieliikenneonnettomuudet.

Tehovalvonnan ajankohta on tarkkaan harkittu, sillä tieliikenteessä kuolemaan tai loukkaantumiseen johtaneita rattijuopumusonnettomuuksia on viime vuotta lukuun ottamatta tapahtunut eniten juuri heinäkuussa.

Puhallutuksia on luvassa ympäri maan. Teeman aikana poliisi puhalluttaa tehostetusti kuljettajia sekä teillä että vesillä. Teeman aikana tieliikenteessä kiinnitetään huomiota myös kuljettajien ajoterveyteen, jonka puutteet ovat vähintäänkin taustariskina yli puolessa kuolemaan johtaneista onnettomuuksista.

Viime vuoden teeman aikana tehtiin 63 746 puhalluskoetta ja tavattiin 1 574 liikennejuopumuksesta epäiltyä veneen tai moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettajaa. 

Poliisitarkastaja Heikki Ihalainen poliisihallituksesta muistuttaa, että päihteet ja autoilu sen enempää kuin veneilykään eivät sovi yhteen. Rattijuopumustuomio ja siitä seuraava ajokielto ovat ikäviä asioita, mutta pahimmillaan päihtymyksen vuoksi huonontunut kyky toimia liikenteessä voi aiheuttaa toisen ihmisen tai ihmisten kuoleman tai vakavan loukkaantumisen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat