6.9.2022

Poliisilla uusia keinoja katalysaattorivarkauksien ehkäisemiseksi – näin torjut varkauden itse

Katalysaattorivarkaudet ovat työllistäneet poliisia kesän aikana. Tässä lista keinoista, jotka tekee katalysaattorivarkaan hämärähommista entistä vaikeampaa.

Katalysaattorivarkaudet ovat työllistäneet poliisia kesän aikana hyvin paljon. Esimerkiksi Itä-Suomen poliisilaitos tiedotti elokuun alussa, että katalysaattorivarkauksista kirjattiin vuoden 2022 aikana jo 221 rikosilmoitusta, muun muassa Juvalla, Kontiolahdella, Joensuussa ja Kuopiossa. Varkaiden suosikkiautomerkeiksi olivat valikoituneet muun muassa Honda, Toyota, Volvo ja Opel.

Katalysaattorit ovat siksi joissain piireissä haluttua tavaraa, sillä auton katalysaattori sisältää arvokkaita platinaryhmän jalometalleja, kuten rodiumia, platinaa ja palladiumia. Kun katalysaattorin myy eteenpäin, siitä voi saada satoja euroja rahaa arvometallien vuoksi. Kierrätysyritykset erottelevat katalysaattoreista arvometallit ja myyvät ne puolestaan eteenpäin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Varkaita kiinni verekseltään

Poliisi on onnistunut ainakin elokuun lopulla saamaan kiinni yhden katalysaattorivarkaudesta epäillyn ryhmän Rovaniemellä. Neljästä nuoresta rovaniemeläisestä henkilöstä koostuva ryhmä jäi kiinni verekseltään.

Lounais-Suomen poliisilaitos on puolestaan kehittänyt suurimpien katalysaattorikierrätysyritysten kanssa uuden toimintamallin varkauksien ehkäisemiseksi. Jatkossa katalysaattoria kierrätysyritykseen kaupittelevalta myyjältä vaaditaan todistus laitteen alkuperästä. Todistuksena voi toimia esimerkiksi auton romutustodistus tai kuitti katalysaattorin vaihtotyöstä. Mukana yhteistyössä ovat kaikki neljä suurinta toimijaa.

– Tämä on merkittävä avaus sille, että tämä kasvava ilmiö katalysaattorivarkauksien kohdalla saadaan katkaistua. Samalla tavalla kuin aiemmin on ajonestolaitteilla saatu ajoneuvovarkaudet merkittävästi vähenemään, kertoo rikosylikomisario Pälvi Suokas Lapin poliisilaitokselta.

Näillä keinoin suojaat katalysaattorisi

Poliisin ja kierrätysyritysten toimintamalli tekee varkaiden työstä hankalampaa Suomessa, mutta katalysaattorit voivat päätyä myös ulkomaille, varsinkin jos asialla on ulkomaalaisista rikollisista koostuva ryhmä. Sen vuoksi jokainen autoilija voi tehdä katalysaattorivarkaan toiminnasta entistä vaikeampaa.

Poliisi on ohjeistanut autolijoita myös julkaisemalla tiedotteen, jossa kerrotaan neljä erilaista keinoa, millä jokainen voi itse suojata autonsa katalysaattoria rikollisilta.

  1. Asenna suojapelti katalysaattorin eteen
  2. Kaiverra rekisterinumerosi katalysaattoriin
  3. Maalaa katalysaattori huomiota herättävällä värillä
  4. Pysäköi ajoneuvo lukittuun tilaan tai sellaiseen paikkaan, missä ihmisiä liikkuu myös yöllä, eli varkaalla ei ole työrauhaa valaistuksen tai muiden ihmisten mahdollisten havaintojen vuoksi.

Lähde: Poliisi

Luetuimmat