24.8.2022

Polttoaineen kallis hinta on vähentänyt autoilua – vinkkejä taloudellisempaan ajoon

Autoliitto EU:n kallein bensiini diesel polttoaineiden hinnat toimet hallitus

Suomalaiset arvioivat käyttävänsä autoiluun keskimäärin 330 euroa kuukaudessa, mistä energiakulut syövät ison osan. Taloudellisen ajotavan merkitys kasvaa entisestään, kun halutaan tavoitella säästöjä autoilussa.

Bensiinin ja dieselin hinta on kallistunut merkittävästi viime vuosina. Tämä on pakottanut monet suomalaisista vähentämään autoiluaan tai suhtautumaan auton käyttöön eri tavalla. LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn mukaan alkukesästä lähes puolet autoilijoista kertoi pyrkivänsä ajamaan vain välttämättömät ajot ja joka kymmenes oli joutunut vähentämään ajamista, koska hänellä ei ollut siihen varaa.

– Kyselyn mukaan neljännes autoilijoista kertoo pyrkivänsä ajamaan aiempaa taloudellisemmin, mikä on itse asiassa yllättävän vähän. Saattaa olla, että taloudellisen ajotavan vaikutuksia polttoainekuluihin ei tunneta tai sitten omaa ajamista jo pidetään taloudellisena.

Ennakoivalla ajotavalla, eli esimerkiksi turhia kiihdytyksiä, jarrutuksia ja kovaa vauhtia välttämällä, jokainen kuljettaja voi kuitenkin vähentää polttoainekulutustaan. Samalla ennakoiva ajotapa lisää liikenneturvallisuutta, vähentää hiilidioksidipäästöjä ja voi pienentää myös auton huoltotarvetta ja renkaiden kulumista, kertoo LähiTapiolan liikenneturvallisuudesta ja autopalveluista vastaava johtaja Tapani Alaviiri.

Arjen katsaus -kyselyn mukaan fossiilisten polttonesteiden hintojen nousu on vaikuttanut tavalla tai toisella enemmistöön autoilevista suomalaisista: vain joka neljäs vastaaja ei koe autoilunsa muuttuneen millään tavalla. Esimerkiksi noin joka kolmas kertoo vertailevansa aiempaa tarkemmin pumppuhintoja huoltoasemilla. Myös noin joka kymmenes on alkanut harkita sähköautoiluun ja hieman pienempi osa johonkin muuhun vaihtoehtoiseen käyttövoimaan siirtymistä.

– Bensiinin ja dieselin kallistuminen osuu samaan aikaan monen muun liikenteen murroksen kanssa. Saattaa olla, että tämä petaa liikennekulttuurimme muuttumista aiempaa taloudellisemmaksi, turvallisemmaksi ja ympäristöystävällisemmäksi. Ainakin meillä kaikilla on nyt miettimistä energiankäytössämme.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Suomalaiset arvioivat käyttävänsä autoiluun noin 330 euroa kuukaudessa

Bensiinin litrahinta on maksanut kesällä 2022 kalleimmillaan selvästi yli 2,50 euroa. Tilastokeskuksen viikoittaisen seurannan mukaan 95-oktaanisen bensiinin keskihinta kävi kesäkuun keskivaiheilla korkeimmillaan 2,57 eurossa ja 98E3-bensiinin 2,67 eurossa. Dieseliä on tankattu keskikesällä kalleimmillaan 2,53 euron keskihintaan.

LähiTapiolan kysely toteutettiin alkukesästä, kun polttonesteiden hinnat nousivat kovaa vauhtia. Nyt tilanne on kuitenkin hieman helpottanut, kun myyntihinnat ovat jonkin verran laskeneet esimerkiksi raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan ja hallituksen päättämän uusiutuvien polttoaineiden jakeluvelvoitteen laskun myötä.

Suurin osa autoilun kustannuksista menee polttoaineeseen tai muihin energianlähteisiin. LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyssä tiedusteltiin myös, kuinka paljon suomalaiset arvioivat kaikkiaan käyttävänsä rahaa autoiluun kuukaudessa.

Vastausten keskiarvon mukaan autoilu maksaa suomalaisille keskimäärin 331 euroa kuukaudessa. Kun vastaajilta tiedusteltiin, mitä menoja he huomioivat antamassaan arviossa, 72  prosentin enemmistö mainitsi polttoaine- tai muut energiakulut ja noin puolet myös vakuutukset, pakolliset huollot ja ylläpidon sekä verot. Rengas- ja pysäköintikulut sekä esimerkiksi auton hankintakulut sen sijaan huomioi harvempi.

– Kaikkiaan elinkustannukset ovat nyt nousussa ja autoilussakin saatetaan nähdä kallistumista myös muualla kuin polttoaineissa. Esimerkiksi pidentyneet uusien autojen toimitusajat ovat aiheuttaneet nousupainetta käytettyjen autojen hinnoissa. Raaka-aineiden ja komponenttien saatavuusvaikeudet voivat vaikuttaa esimerkiksi autonvalmistus-, materiaali- ja rengaskuluihin. Oma auton käyttö ja taloudellinen ajotapa ovat ne, joihin kuluttaja voi helpoiten itse vaikuttaa, pohtii Alaviiri.

LähiTapiolan vinkit taloudellisempaan ajoon

– Pyri ennakoimaan tilanteita, vältä tarpeettomia kiihdytyksiä ja jarrutuksia. Auton ratissa taloudellisuus ja turvallisuus kulkevat usein käsi kädessä. Ennakoivalla ajotavalla tarkoitetaan sitä, että kuljettaja pyrkii ennalta arvioimaan tulevia tilanteita, jolloin on mahdollista välttää tarpeettomia kiihdytyksiä, jarrutuksia ja kovaa nopeutta. Nämä syövät enemmän polttoainetta.

– Taloudellinen ajotapa säästää polttoainekuluista yleensä 5 – 15 prosenttia, arvioi valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva. Auton kulutukseen vaikuttavat esimerkiksi sen moottori, paino, kuormaus ja ajo-olosuhteet, mutta kaikenlaisilla autoilla voi säästää energiaa taloudellisella ajolla.

– Pyri maantiellä ajamaan mahdollisimman tasaisella nopeudella. Vältä turhia ohituksia ja pidä riittävät turvavälit, jolloin säästyt suurilta jarrutuksilta. Vauhdin lisääminen esimerkiksi 80:stä 100:aan kilometriin tunnissa voi nostaa merkittävästi polttoainekulutusta, koska samalla kasvaa esimerkiksi ilmanvastus. Tasaista vauhdinpitoa voi helpottaa vakionopeudensäädin.

– Suunnittele reitit ennalta, jotta vältyt ylimääräisiltä ajokilometreiltä.

– Pidä katse liikenteessä ja etenkin maantiellä riittävän loitolla tiessä. Näin ehdit ennakoida, kun havaitset riittävän ajoissa kehittyvät tilanteet.

– Pidä huolta autosta, jottei sen kulutus kasva. Yskivä moottori voi viedä enemmän polttoainetta, joten muista säännölliset huollot. Tarkista myös rengaspaineet, jotta auto kulkee jouhevasti. Suksiboksi tai muuten tarpeeton kuorma voi aiheuttaa lisäpainoa tai ilmanvastusta, joten älä suotta kuljeta niitä mukana.

– Seuraa kulutuksen kehitystä. Taloudellisemmalla ajotyylillä säästynyt bensa voi innostaa säästämään lisää! Uudemmissa autoissa polttoaineen kulutusmäärät näkyvät ajantasaisesti mittaristossa. Vanhemmalla autolla voit laskea polttoainemenekkiä perinteisemmin esimerkiksi tankkausmäärien ja ajokilometrien mukaan.

– Sähkö- ja hybridiautoilla, kuten muillakin vaihtoehtoisilla käyttövoimilla, ennakoiva ajotapa kannattaa ihan yhtä lailla. Sähkömoottorilla varustettu auto voi myös hyödyntää rullaavien moottorijarrutusten energiaa, jolloin se lataa akkua (ns. regenerointi).

Lähde: LähiTapiola

Luetuimmat