17.7.2020

Porschen kehitysaskel: huippumalli GT2 RS:n männät 3D-tulostuksella

Porsche 3D-printing pistons

Porsche valmistaa moottorin männät 3D-tulostimella saadakseen lisää tehoa ja ensimmäinen tästä hyötyvä automalli on Porsche 911 GT2 RS. Männät eivät tosin ole ainoa mitä Porsche 3D-tulostaa.

Porsche valmistaa moottorin männät 3D-tulostimella uuden Porsche 911 GT2 RS -mallin tapauksessa. Uuden tekniikan hyödyntäminen mahdollistaa jopa 30 lisähevosta samalla hyötysuhdetta parantaen. Porsche käyttää 3D-tulostusta jo moneen muuhunkin käyttötarkoitukseen.

3D-tulostus mahdollistaa mäntien rakenteen optimoimisen puhtaasti niihin kohdistuvan rasituksen näkökulmasta. Tästä samasta syystä materiaalia voidaan vähentää, joka laskee mäntien massaa 10 prosenttia perinteisiin takomäntiin verrattuna. Uusissa 3D-tulostetuissa männissä on myös integroitu tuuletuskanava männänlaessa, jollainen olisi mahdotonta toteuttaa perinteisin menetelmin.

laser metal fusion (LMF) Porsche piston 3d-printing

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Porsche valmistaa moottorin männät 3D-tulostimella - LMF

3D-tulostaminen ei ole yksiselitteinen teknologia, sillä termillä viitataan mihin tahansa kerros kerrokselta komponenttia rakentavaan menetelmään. Tämän toteuttamiseen on monia erilaisia vaihtoehtoja. Porsche valmistaa moottorin männät 3D-tulostimella niin sanottua Laser Metal Fusion -menetelmää käyttäen.

LMF-prosessissa lasersäde sulattaa pulverikerrosta annetun osan piirrustuksen mukaisesti kerros kerrokselta lopputulosta lähestyen. Näiden GT2 RS mäntien tapauksessa materiaalina on erittäin puhtaaksi jalostettu metallipulveri. Menetelmän kehitystyö on suoritettu yhteistyössä Mahlen ja Trumpfin kanssa Zeissin vastatessa laaduntarkkailuun vaadituista mittausinstrumenteista.

Piston Porsche 3D-printing

3D-tulostamisesta on moneksi

Tämä ei suinkaan ole ainut alue, jolla Porsche hyödyntää 3D-tulostamisen tarjoamia mahdollisuuksia. Toukokuusta lähtien 911- ja 718-mallisarjoihin on ollut tilattavissa kehon muotoihin 3D-tulostettu tyköistuva kuppipenkki. Todellisuudessa tosin vain istuimen istuintyynystä ja selkänojan keskiosasta koostuvat palat on tuotettu osin 3D-tulostimella – ei siis suinkaan koko istuin.

Edellä mainitun lisäksi Porsche Classic hyödyntää 3D-tulostamista muovista ja metallista valmistettujen varaosien valmistamiseen, joita ei muuten enää ole saatavilla. Esimerkiksi Porsche 959 -mallin kytkinhaarukka tulee tänä päivänä 3D-tulostimesta. Tämä tuotantomenetelmä on sekä teknisessä että taloudellisessa mielessä mielenkiintoinen piensarjoihin esimerkiksi Porsche Motorsports -osaston tarpeisiin ja näin ollen potentiaalia nähdään vielä paljon lisääkin.

Lähde ja kuvat: Porsche 

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat