9.5.2025

Rahahuolet pohdituttavat autokaupoilla – ”Patoutunut kysyntä voi purkautua yllättävän nopeasti”

Kuva Moottorin arkisto

Tuoreen kyselyn mukaan auton vaihtaminen uudempaan olisi paikallaan joka toiselle autoilijalle, mutta ostossa mietityttävät muun muassa hinta ja käytetyn auton ostamiseen liittyvät riskit.

Moni haluaisi vaihtaa nykyisen menopelinsä uudempaan, mutta huoli rahatilanteesta ja ostettavasta autosta hyydyttävät autokauppaa.

LähiTapiolan teettämästä Arjen katsaus -kyselystä käy selkeästi ilmi, että autojen hinnat ja oman taloudellisen tilanteen epävarmuus jarruttavat suomalaisia autokaupoilla. Kyselyn mukaan auton vaihtaminen uudempaan olisi paikallaan joka toiselle autoilijalle, mutta ostossa mietityttävät muun muassa hinta ja käytetyn auton ostamiseen liittyvät riskit.

31 prosenttia kyselyn vastaajista, joilla on auto käytettävissään, kertoo hankintahinnan mietityttävän auton vaihtamisessa uuteen tai nykyistä uudempaan käytettyyn autoon. 20:tä prosenttia mietityttää epävarmuus oman taloudellisen tilanteen kehittymisestä ja 11:tä prosenttia epävarmuus oman työpaikan tai toimeentulon säilymisestä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ostovoimaa ja epävarmuutta

Uusien henkilöautojen rekisteröinnit laskivat Suomessa viime vuonna koko 2000-luvun alhaisimmalle tasolle. Palkankorotukset, asuntolainojen viitekorkojen lasku ja veronkevennykset nostavat kotitalouksien ostovoimaa, mikä parantaa mahdollisuuksia lähteä autokaupoille.

– Niille, joilla on huoli omasta työpaikastaan tai toimeentulostaan, se ei kuitenkaan välttämättä riitä, LähiTapiolan johtaja Tapani Alaviiri arvioi.

– Autokaupan piristymisestä on jo merkkejä. Pakettiautojen ensirekisteröinnit ovat autoalan mukaan kasvaneet alkuvuonna 8,7 prosenttia, mikä vihjaa yritysten näkymien parantuneen. Huhtikuu oli ensimmäinen kuukausi tänä vuonna, jolloin uusia henkilöautoja rekisteröitiin enemmän kuin viime vuoden vastaavana kuukautena. Isoimmat kysymysmerkit ovat se, kääntyykö työllisyys kasvuun ja kestääkö talouskasvu Trumpin tullit. Jos näiden osalta käy hyvin, patoutunut kysyntä auton vaihtamiselle voi purkautua yllättävän nopeasti.

Auton ostoko turvallisuusteko?

Uusien autojen myynti mataa, mutta käytettyjen henkilöautojen myynti kävi sitä vastoin viime vuonnakin vilkkaana.

Jo verrattain pienellä budjetilla autokaupoilla voi löytää vaihtoehtoja, joissa on turvatyynyjä, ajonvakautusjärjestelmä, lukkiutumattomat jarrut ja peruutuskamera.

Alaviiri korostaa, että Suomen autokannan ikääntyminen on ongelmallista paitsi ilmasto- ja päästökehityksen myös liikenneturvallisuuden kannalta. Henkilöautojen keski-ikä nousi Suomessa viime vuonna jo 13,6 vuoteen. Onnettomuustietoinstituutin mukaan lähes kolmanneksessa vuonna 2023 kuolemaan johtaneista moottoriajonauvo-onnettomuuksista auto oli vähintään 19 vuotta vanha ja yli puolessa onnettomuuksista vähintään 13 vuotta vanha.

– Uudempaan autoon vaihtaminen lähtökohtaisesti aina parantaa liikenneturvallisuutta. Jo verrattain pienellä budjetilla autokaupoilla voi löytää vaihtoehtoja, joissa on turvatyynyjä, ajonvakautusjärjestelmä, lukkiutumattomat jarrut ja peruutuskamera. Peruutuskamera ehkäisee paitsi parkkipaikoilla erittäin yleisiä auton kolhuvahinkoja myös henkilövahinkoja, Alaviiri sanoo.

Käytetyn oston riskit

Arjen katsaus -kyselyyn vastanneista autoilijoista 16 prosenttia kertoi auton vaihtamisessa uudempaan mietityttävän sen, että käytetyn auton ostaminen tuntuu riskiltä, kun auton taustoista ja kunnosta ei voi olla varma. 14:ää prosenttia mietitytti epävarmuus siitä, kannattaako hankkia sähköauto vai polttomoottoriauto.

– Kun ostaa autokaupasta, kuluttajansuojalaki ja -viranomainen tuovat merkittävästi turvaa sen varalta, jos autosta löytyy oston jälkeen vikoja ja niiden korjaaminen ei etene myyjäliikkeen kanssa. Autoliikkeistä saa halutessaan myös lisäturvia. Yksityiseltä henkilöltä ostettaessa hinta voi olla houkuttelevampi, mutta taustalla ei ole samanlaista turvaa kuin autokaupasta ostettaessa. Sähköautoissa akkutestin teettäminen ammattilaisella ennen kaupan lyömistä lukkoon kannattaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat