28.4.2022

Renault myy osuutensa Ladan valmistajasta – kauppahintana yksi rupla

Renault Lada AvtoVAZ kauppa yksi rupla

Paljonko on enemmistöosuus AvtoVAZ:ista? Renaultin etsiessä pikaista poistumista Venäjältä päivän kauppahinta on noin 13 senttiä.

Renault on myymässä 68 prosentin osuutensa venäläisestä AvtoVAZ:ista, joka tunnetaan Ladan valmistajana. Kauppahinnaksi on kerrottu yksi rupla ja uusi omistaja on venäläinen tiedeinstituutti NAMI. Renault on myös siirtämässä Moskovan autotehtaansa kaupungin johdon hallintaan osana ranskalaismerkin vetäytymistä Venäjältä. Asiasta kertoi Venäjän kauppaministeriö.

AvtoVAZ on Venäjän suurin autovalmistaja noin 22 prosentin markkinaosuudella ja se on tehnyt viime vuodet merkittävää yhteistyötä Renaultin kanssa. Uusi omistaja on autoja ja moottoreita tutkiva tiedeinstituutti NAMI, joka perustettiin 1920 muutamaa vuotta aiemmin aloittaneen tutkimuslaboration jatkoksi. Instituutti tunnetaan muun muassa Venäjän valtionhallinnon panssariautojen rakentamisesta.

Kauppahinta on symbolisesti yksi rupla (n. 13 senttiä). Sopimukseen kuuluu optio, että Renault voi ostaa AvtoVAZ-osuutensa takaisin viiden vuoden kuluttua. Kauppaministeri Denis Manturov tosin vihjasi, että hinta ei ole sama toisin päin, sillä väliajalla mahdollisesti tehtävät investoinnit vaikuttavat kaupan arvoon.

Samalla kauppaministeriö kertoi, että Renaultin oma tehdas Moskovan laitamilla on siirtymässä kaupungin johdon hallintaan. Tehdas valmistaa autoja Renaultin ja Nissanin merkkien alla. Moskovan tehtaalla valmistettavat autot perustuvat Dacia Dusterin perusrakenteeseen.

Länsimaisista automerkeistä Renault on ollut tukalimmassa asemassa Venäjän suhteen sen hyökättyä Ukrainaan, sillä maa on merkinnyt noin 10 prosentin osuutta Renault-ryhmän liikevaihdosta. Renault hankki 25 prosentin osuuden AvtoVAZista 2008 yli miljardin dollarin hinnalla ja päätyi yhtiön omistajaksi lopullisesti 2017. Muun muassa legendaarinen Togliattin autotehdas modernisoitiin Renaultin avulla.

Renault ei ole kommentoinut kauppaa. Myöskään Renaultista 15 prosentin osuuden omistava Ranskan valtio ei ole kommentoinut sopimusta.

Lähde: Automotive News & Bloomberg Kuva: Lada

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat