31.3.2021

S-ryhmän sähköautojen latausverkosto tihenee merkittävästi

sähköllä kuopioon

Ladattavien autojen määrän kasvu kiristää kilpailua kaupan ketjujen omien latausverkostopalvelujen kesken.

Päivittäistavarakaupan kilpailu kiristyy niistä asiakkaista, jotka ajavat sähköautoilla tai ladattavilla hybrideillä.  Jos kauppaketjun pysäköintialueen latausjärjestelyt ovat riittävät ja toiminnaltaan vaivattomat, on se kilpailutekijä, joka voi ratkaista, mistä kaupasta asiakas ostaa ruokatarpeensa tai muut ostoksensa. Moni asiakkaista lataa mielellään autonsa kaupassa asioinnin yhteydessä.

Keskon K-Lataus on tihentänyt ensimmäisenä ja voimakkaimmin latausverkostoaan, ja nyt HOK-Elanto on kertonut laajentavansa ja monipuolistavansa merkittävästi sähköautojen latauspisteverkostoaan. Nykytilanteessa sähköautojen ja ladattavien hybridien sähkötankkaus onnistuu 14 Prisman tai S-marketin yhteydessä. Myymälöiden peruslatauspisteillä lataaminen on maksutonta.

Uusia latauspisteitä rakennetaan tämän vuoden aikana Prismojen ja S-marketien yhteyteen Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Keravalla, Järvenpäässä, Hyvinkäällä, Tuusulassa, Mäntsälässä ja Nurmijärvellä.

– Laajennamme latausverkostoa merkittävästi ja tarjoamme enemmän pikalatausta. Sähköautojen latauspisteiden merkitys asiakkaiden päivittäisten asioiden hoidon yhteydessä on yhä tärkeämpää ja siksi tuomme latauspisteet markettien yhteyteen, ABC-ketjujohtaja Hannu Houni HOK-Elannosta kertoo.

Tavoitteen taustalla on tietty se, että ladattavien henkilöautojen määrä on voimakkaassa kasvussa. Uudellamaalla on jo yli puolet Suomen ladattavasta autokannasta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kesällä 2021 maksulliseksi

Latauksen ilmaisuus on tuonut mukanaan myös epäkohtia.

– Ladattavien autojen määrän kasvaessa myös latausmäärät luonnollisesti kasvavat, joten tulemme muuttamaan myös asiointilatauspisteet maksulliseksi kevään aikana. Tämä on myös tasapuolisempaa asiakkaillemme, sillä osaa autoista on ladattu ilmaiseksi useita tunteja, ja tämä on puolestaan varannut paikkoja muilta asiakkailta, Houni taustoittaa.

Houni kertoo, että nykyinen 14 toimipaikan verkosto kasvaa vuoden lopussa 30 toimipaikkaan. Näissä tulee olemaan yhteensä 222 sähköauton latauspistettä vuoden loppuun mennessä. Ensimmäiset uudet pikalatauslaitteet otetaan käyttöön huhtikuun aikana Prisma Itäkeskuksessa. Uudistusten myötä toimipaikkoihin tulee sekä pikalatauspisteitä että asiointilatauspisteitä.

Lataus on aluksi maksutonta, mutta muuttuu kesällä 2021 muuttuu kaikissa toimipaikoissa maksulliseksi kuten muutkin liikenne-energiat. ABC-mobiili toimii sähkölatauksen käyttöliittymänä.

Latauspisteiden sähkö on S-ryhmän pääosin itse tuottamaa uusiutuvaa tuulivoimaa. S-ryhmässä on investoitu jo vuosia tuulivoimaan sekä aurinkosähköön.

Osuuskauppa HOK-Elannon latauspisteverkoston laajentaminen on osa S-ryhmätasoista hanketta. S-ryhmän tavoitteena on rakentaa vuosien 2021–2024 aikana koko maan kattava sähköautojen latauspisteverkosto ABC-asemien, markettien ja hotellien yhteyteen. ABC-latausverkosto rakennetaan yhdessä suomalaisen, Lahdessa toimivan Kempowerin kanssa.

Onko tutkittu, kuinka suuri syy toimivat pysäköintialueiden latausjärjestelyt ovat asiakkaille valita, missä päivittäiset ostoksensa tekevät?

– Olemme tutkineet latauspisteiden vaikutusta asiointiin ja näyttäisi siltä, että latauspisteiden merkitys ostopaikan valintaan vaihtelee alueittain sekä asiakas-segmenteittäin.

Kesko aukoi uraa – ja muuttui maksulliseksi

S-ryhmän kilpailija Kesko on latausverkostonsa kanssa edellä, sillä se alkoi satsata latauspaikkoihin syksystä 2018. K-Lataus nousi vuoden 2019 aikana Suomen suurimmaksi pikalatausverkostoksi. Pikalataus oli aluksi ilmaista, mutta muuttui maksulliseksi loppukeväästä 2019. K-Lataus käsittää 78 latausasemaa, joilla on yhteensä 109 pika- ja 274 peruslatauspistettä.

Kilpailijoista Lidl-ketju tarjoaa kauppojensa pysäköintialueilla maksutonta latausta, ainakin toistaiseksi. Lidl tarjoaa yleensä kaksi latausruutua, joissa voi ladata autoaan maksimissaan tunnin ajan. Lidlin nettisivujen perusteella latausta on tarjolla 44 kauppaliikkeen yhteydessä eri puolilla Suomea.

Teksti: Marko Jokela Kuva: Moottorin arkisto

a:1:{i:0;s:5:"92121";}

Luetuimmat