23.11.2017

Sää-sovellus uudistui – yli 24 000 kelihavaintoa

liikenne

Onko aamuruuhkassa huono ajokeli tai liukas kävelytie? Nyt muita tielläliikkujia voi varoittaa sovelluksella.

Ilmatieteen laitoksen Sää-sovelluksella voi nyt varoittaa muita tielläliikkujia talvisista olosuhteista. Sovelluksen Omat havainnot –osiossa voi raportoida esimerkiksi kevyen liikenteen väylien liukkaudesta tai ajamista vaikeuttavista sääolosuhteista.

Sovellukseen voi jättää myös tiedon lumen syvyydestä tai jään paksuudesta ja – nykyiseen talveen paremmin sopivasti – sateesta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Liukkaustiedoilla varoituksia

Menneen kesän ja syksyn aikana Ilmatieteen laitoksen päivystävät meteorologit ja tutkijat ovat saaneet kansalaishavaintojen myötä arvokasta tietoa esimerkiksi sääennusteiden kehittämistä varten. Päivystävät meteorologit hyödyntävät esimerkiksi raportoituja liukkaustietoja laatiessaan varoituksia.

Ajokelivaroitusten toivotaan vaikuttavan kuljettajien reittivalintoihin ja myös näitä havaintoja käytetään tulevaisuuden vaikutusennusteiden pohjana. Lumen- ja jäänpaksuushavaintojen toivotaan puolestaan edesauttavan esimerkiksi matkailijoita, retkeilijöitä ja muita luonnossa liikkujia.

Yli 24 000 havaintoa

Tähän mennessä Omat havainnot -palvelulla on lähetetty kaikkiaan yli 24 000 havaintoa. Käyttäjiä palvelulla on ollut tähän mennessä noin 9 000, joista aktiivisimmat ovat tehneet havaintoja päivittäin.  Myös kesäkauden sääilmiöitä eli tuulivahinkoja, tulvia, rakeita, trombeja ja ukkosia voi raportoida edelleen.

Sää-sovellus on Ilmatieteen laitoksen kehittämä applikaatio, joka tarjoaa sääennusteet ja varoitukset yli 17000 paikkakunnalle Suomessa ja suurimmissa ulkomaankohteissa. Sovelluksen voi ladata iOS-, Android- ja Windows-laitteelle tai käyttää selainversiona täältä.

Lähde: Ilmatieteen laitos Kuva: Antti Hentinen / Moottorin kuva-arkisto

Luetuimmat