8.7.2021

Sähköpotkulautailuun nopeusrajoitukset Helsingissä – myös päivällä

Sähköpotkulauta

Alan yhteispalaverissa päädyttiin rajoittamaan nopeuksia yöllä koko Helsingin kaupungin alueella ja keskustassa myös päivällä – myös humalassa ajamaan lähdön estäminen asialistalla.

Sähköpotkulautojen aiheuttamat ongelmat, kuten Moottori eilen uutisoi, kiteytyvät kahteen: holtittomaan humalapäissä ajeluun ja potkulautojen heitteillejättöön käytön jälkeen. Ongelmat ovat niin merkittäviä – etenkin Helsingin katukuvassa – , että liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd) kutsui alan toimijat koolle keksimään keinoja lieveilmiöiden suitsimiseen.

Niitä myös löytyi eilisessä tapaamisessa, jossa olivat mukana kaikki kolme sähköpotkulautayritystä.

Kokoukseen osallistui liikenne- ja viestintäministeriön edustajien lisäksi alan yrityksiä sekä Liikenneturvan, Helsingin kaupungin ja poliisin edustajia.

Erityisesti jalankulkijat, ikäihmiset ja liikuntarajoitteiset ovat Liikenneturvan tutkimuksen mukaan kokeneet turvallisuutensa heikentyneen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Nopeusrajoituksia yöaikaan…

Kokouksen antina on, että Helsingissä toimivat sähköpotkulautoja vuokraavat yritykset Voi, TIER ja Lime sitoutuvat vapaaehtoisesti rajoittamaan nopeuksia yöllä koko kaupungin alueella ja keskustassa myös päivällä. Yhteisiä toimenpiteitä valmistellaan Helsingin kaupungin johdolla, mutta yritykset ilmoittivat valmiutensa rajoituksiin jo nyt.

Liikenneministeriön ulostulon mukaan osa vuokrausyrityksistä on valmis myös kokonaan estämään sähköpotkulaudan käytön yöaikaan tai rajoittamaan saatavuutta suosituimmilla ravintola-alueilla.

Helsingin kaupunki valmistelee puolestaan toimia, joilla sähköpotkulautojen pysäköinti järjestettäisiin siten, ettei vaaraa muille tienkäyttäjille enää aiheudu.

Sähköpotkulauta

…ja humalassa ajamisen suitsimista

Ministeri Harakan mukaan sähköpotkulautailu aiheuttaa vaaratilanteita, kun liikennesääntöjä ei noudateta.

– Sähköpotkulaudat rinnastuvat lainsäädännössä polkupyöriin, joilla ei saa ajaa jalkakäytävällä. Lisäksi laki velvoittaa varomaan muita tienkäyttäjiä. Humalassa ajoa on vaikeutettava, mikä puolestaan vähentäisi kuljettajien onnettomuuksia, ministeri linjaa.

Kokouksen seurausta on myös se, että vuokrausyritykset sitoutuivat esittämään liikennesäännöt selkeästi sekä sovelluksessa että nettisivuillaan – jotta sähköpotkulaudan käyttöönsä vuokraava ymmärtää ja hyväksyy vaatimukset ehtona vuokraukselle.

Liikenneministeri kertoo, että osana liikenne- ja viestintäministeriön laajempaa liikenneturvallisuusstrategian valmistelutyötä tullaan esittämään, että poliisille tulisi valtuus estää humalaisen liikkeelle lähtö polkupyörällä tai sähköpotkulaudalla.

– Moni ei myöskään tiedä, että toiselle aiheutetuista vahingoista joutuu vastuuseen rikoslain nojalla. Öinen päähänpisto voi johtaa karuihin seurauksiin, Harakka muistuttaa.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto

a:2:{i:0;s:5:"97429";i:1;s:5:"93151";}

Luetuimmat