25.5.2017

HoloLens vie scifistä todellisuuteen – Volkswagen tuotekehittää virtuaalisesti

Volkswagen_HoloLens

Lisätyn todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden hyödyntäminen säästää aikaa ja kehityskustannuksia myös autonvalmistuksessa.

Pari tusinaa näyttöä vilkkuu. Osa niistä näyttää grafiikkaa ja loput satoja ohjelmakoodirivejä. Huoneen keskellä on 1:4 suhteessa mallinnettu Volkswagen Golf. Kyseessä ei ole tieteiselokuvan kuvaukset, vaan tavallinen työpäivä autovalmistajan virtuaalisessa tuotekehityslaboratoriossa.

Frank Osterman tutkii mallia ja tekee muutoksia renkaisiin, vaihtaa takavalot ja muokkaa sivupeilejä. Hän käyttää muutoksissa äänikomentoja ja eleohjausta, ja halutut muutokset tapahtuvat muutamassa sekunnissa. Sujuvasta suunnittelutyönkulusta on kiittäminen lisättyä todellisuutta. Volkswagenin hyödyntämä ohjelmisto ja tiimin saavuttamat tulokset voivat mullistaa autovalmistajan palveluksessa olevien tuotekehitysinsinöörien ja muotoilijoiden työtavat varsin pian.

Virtuaalisuunnittelun mahdollisuuksia tutkiva Volkswagen ei ole yksin digiseikkalullaan. Muotoilumaailma etsii kuumeisesti vaihtoehtoisia tapoja tuotteiden sujuvammalle suunnittelulle, eikä autoteollisuus tee poikkeusta tässä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lasit päähän ja kädet heilumaan

Wolfsburgissa työskentelevällä Ostermannilla on päässään HoloLens-lasit eli lisätyn todellisuuden lasit. Microsoftin kehittämä mobiilijärjestelmä lisää virtuaalista sisältöä fyysiseen kohteeseen eleohjauksella ja äänikomennoilla. Ostermannin tarvitsee vain osoittaa Golfia sormellaan ja HoloLens muuttaa Golfin värin, vaihtaa pyörät ja muokkaa lokasuojat. Alun perin Golf oli R-Line-malli, mutta vähitellen muuttuu täysin uudeksi versioksi. Kenties esittelytilanteen yhteydessä syntynyt malli nähdään vielä tuotannossa saakka?

Tietotekniikkainsinööri Frank Ostermann (52) on johtaa Wolfsburgissa virtuaalista tuotekehityslaboratoriota, yhtä kuudesta Volkswagen-konsernin laboratorioista. Virtuaalista kehitystyötä tehdään myös Berliinissä, Münchenissä ja San Franciscossa. Uusin lisäys valmistuu Barcelonaan.

Laboratorioissa  autovalmistajan omat asiantuntijat suunnittelevat digitaalista tulevaisuutta yhdessä tutkimuslaitosten ja teknologiakumppaneiden kanssa. Työn alla olevat aihepiirit aiheuttavat maalikolle päänvaivaa, mutta tuotekehityksen näkökulmasta tarvitaan uusia ratkaisuja big datan hyödyntämisessä. Lisäksi on pohdittava teollisuus 4.0:aa, esineiden internetiä, liitettävyys- ja liikkuvuuspalveluita ja virtuaalista todellisuutta vakavasti.

– Olemme käyttäneet jo jonkin aikaa lisättyä todellisuutta ja virtuaalitodellisuutta luodaksemme kolmiulotteisen kuvan autosta, Ostermann kertoo.

Autovalmistajan mukaan virtuaalinen tuotekehityslaboratorio on merkittävä askel eteenpäin.

– Muutamme teknologian tuotekehityksen työkaluksi. Tämä mahdollistaa sen, että insinöörit voivat muuttaa halutessaan varusteita ja jopa suunnitella uusia komponentteja virtuaalisesti ja työn tulokset ovat heti nähtävissä.

Virtuaalisesta mallista konseptiksi

– Työskentelemme tiiviissä yhteistyössä tuotekehityksen kollegoiden kanssa ja olemme lähellä ensimmäistä uutta konseptiajoneuvoa ja muotoilututkielmia, Ostermann kertoo.

Volkswagen ei ole konsernin ainoa merkki, jonka hyötyy virtuaalisesta kehitystyöstä.

– Edistämme osaamisellamme teknistä tuotekehitystä ja tarjoamme räätälöityjä virtuaalisen suunnittelun ja järjestelmäsuunnittelun ratkaisuja kaikille konsernin brändeille, Ostermann muotoilee.

Suurin syy lisätyn todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden hyödyntämiseen on sujuvuuden sijaan raha. Virtuaalinen työskentely säästää aikaa ja kehityskustannuksia perinteiseen työskentelytapaan verrattuna siinä määrin, että kiinnostus tuskin lopahtaa.

Volkswagen_HoloLens

Savimallit jäävät historiaan

Suunnittelutyön ytimessä oleva HoloLens -järjestelmä ei ainoastaan näytä jokaista muotoilu- tai varustemuutosta mallissa, vaan se mahdollistaa myös useiden eri puolilla maailmaa sijaitsevien projektiryhmien yhteistyön samanaikaisesti.

Kaikki näkevät koko ajan viimeisen version ja hidas uudelleenmuokkaus sekä perinteisten savimallien tekeminen voi pian jäädä historiaan.

– Tiimit voivat suoraan seurata ja vertailla pienempiäkin muutoksia ja tämän jälkeen tehdä päätökset toteutuksesta. Tämä tarkoittaa sitä, että tavoitteet voidaan saavuttaa nopeammin, Ostermann selvittää.

Tällä hetkellä HoloLens-järjestelmä on edelleen testivaiheessa. Jatkossa käyttäjät voivat nähdä koko Volkswagenin merkkiportfolion ja esimerkiksi esitellä kunkin mallin eri korivaihtoehdot: kehittäjät voivat muuttaa sedan-mallin virtuaalisesti SUV-malliksi, farmarimalliksi, avoautoksi tai coupé-malliksi.

– Vain muutama vuosi sitten tämä oli science fictionia. Nyt on täysin selvää, että tämä on tapa, jolla kehitämme seuraavat mallimme.

Lähde ja kuvat: Volkswagen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat