18.4.2016

Nyt se on selvitetty – tällainen on suomalainen moottorikelkkailija

Lynx Commander

Valmistunut kysely maalaa melko hyvän kuvan keskiarvoisesta suomalaisesta moottorikelkkailijasta.

944 suomalaista moottorikelkkailijaa vastasi MIR Link Oy:n toteuttamaan tutkimukseen kelkkailijoista ja heidän tottumuksistaan marraskuussa 2015. Valmistuneiden kyselytulosten avulla voidaan hiukan hahmottaa sitä, minkälaista harrastajajoukkoa kelkkailu vetää Suomessa puoleensa.

Moottorikelkkailu on selvästi miehinen laji. Vastaajista peräti 93 prosenttia oli miehiä. Lisäksi miehisyys näkyy epäsuorasti siinä, että moottorikelkkailijat työskentelevät yleisesti miesvaltaisissa ammateissa. Yleisimmin kelkkailijoiden ammatit löytyvät metsä- ja koneteollisuudesta tai rakennus-, kuljetus- ja logistiikka-alalta. Suurimmat ikäryhmät ovat 30–39-vuotiaat (yli 35% vastaajista) ja 20–29-vuotiaat (alle 30% vastaajista).

Talouden vuosituloja kysyttäessä yli 60 prosenttia vastaajista asettuu 25 000 ja 75 000 euron vuositulojen välimaastoon. Suurin yksittäinen ryhmä olivat 25 000 – 50 000 euroa vuodessa ansaitsevat, edustaen noin kolmasosaa (34%) kaikista vastaajista. Kelkkailijoista lähes 40 prosenttia harrastaa kaksi tai kolme kertaa viikossa, ja noin viidesosa kelkkailee viikoittain. Kelkkailu tapahtuu pääosin Lapin reissuilla ja omalla mökillä. Suosiossa ovat yleiset kelkkareitit (lähes 90% vastaajista) ja reittien ulkopuolella ajaminen esimerkiksi metsässä tai jäällä (lähes puolet).

Suosituimmiksi kelkkamerkeiksi kyselyssä nousivat järjestyksessä Lynx, Polaris, Ski Doo, Arctic Cat ja Yamaha. Rovaniemellä valmistettavien Lynxien osuus on suuri, mutta kyselyn mukaan vain Polaris olisi kasvattamassa markkinaosuuttaan. Merkkien sisäinen järjestys heijastuu myös tulevista kelkkahankinnoista tiedusteltaessa. Kelkkailijoista vain 25 prosenttia ei ole näillä näkymin hankkimassa uutta kelkkaa.

Lähde: MIR Link, kuva: Lynx

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat