7.3.2016

Suomi mukaan EU:n ajokorttiverkostoon – vedätykselle stoppi

ajokortti

Suomi liittyi viime kuussa EU:n laajuiseen Resper-ajokorttiverkostoon, joka yhdistää jäsenvaltioiden maakohtaiset ajokorttirekisterit.

Resper-ajokorttiverkosto yhdistää vähitellen EU-alueella jäsenvaltioiden maakohtaiset ajokorttirekisterit samaan järjestelmään. Trafin kertoman mukaan jatkossa mukana on myös Suomi. Resperin on muun muassa tarkoitus helpottaa ajokorttien myöntämiseen ja ulkomaisten ajokorttien vaihtoon liittyvien väärinkäytöstilanteiden selvittelyä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tieto kulkemaan

Ajokorttiverkosto on tarkoitettu ajokortin myöntäjäviranomaisten eli Suomessa Trafin käyttöön. Verkoston kautta välitetään ajokorttitietoja jäsenvaltioiden välillä.

– Ensimmäisen käyttökuukauden aikana on jo tullut ilmi tilanteita, joissa toisessa jäsenvaltiossa ajokiellossa oleva henkilö on yrittänyt vaihtaa ajokorttiaan suomalaiseen ajokorttiin. Myös Suomessa kadonneeksi ilmoitettuja ajokortteja on yritetty vaihtaa toisen valtion ajokorttiin. Tämän kaltaisten tilanteiden havaitseminen on ollut ennen erittäin työlästä ja aikaa vievää. Nyt mahdollisuudet väärinkäytöksiin ovat pienentyneet oleellisesti, kertoo Trafin kehityspäällikkö Pekka Hiltunen.

Ajokortti kelpaa koko EU-alueella

Yhdessä EU-maassa myönnetty ajokortti kelpaa sellaisenaan kaikissa EU-maissa. Ajokortti myönnetään aina siinä jäsenvaltiossa, jossa kuljettaja vakituisesti asuu. Kuljettajan muuttaessa EU:n sisällä yhdestä jäsenvaltiosta toiseen ajokorttia ei pääsääntöisesti tarvitse vaihtaa.

– Halutessaan Suomessa vakinaisesti asuva voi kuitenkin vaihtaa ajokortin vastaavaan suomalaiseen ajokorttiin. Tällöin ajokorttiverkoston avulla tarkastetaan, että vaihdettavaksi esitetty ajokortti on voimassa eikä kuljettaja ole esim. ajokiellossa jossain toisessa jäsenvaltiossa, kertoo Hiltunen.

Lisäksi ajokorttiverkoston kautta ilmoitetaan ajokortin vaihtotilanteessa alkuperäisen ajokortin myöntäneelle jäsenvaltiolle ajokortin vaihtamisesta.

Lähde ja kuva: Trafi

Luetuimmat