28.2.2020

Tässä ovat vuoden pyörät Tunturi e260 ja Crecent Ellie – voittoon tarvittiin sähköä ja älyä

Vuoden pyörä 2020_AH

Pyörien paremmuusjärjestys ratkeaa Suomen Pyöräliiton tavallisista pyöräilijöistä kokoaman raadin näkemyksen ja koeajojen perusteella.

Vuoden pyörä -titteli jaettiin perinteiseen tapaan GoExpo -tapahtuman avauspäivänä Helsingin Messukeskuksessa. Arvostettu titteli jaetaan kahdessa eri luokassa.

Vuoden 2020 arkipyöräksi valittiin Crecent Ellie ja urheilupyöräksi puolestaan erityisesti nuorisolle suunnattu Tunturi e260. Edellisvuoden tapaan molemmat voittajat ovat sähköavusteisia.

Alan vahvasta sähköistymisestä kertoo myös se, että kaikki osallistuneet uutuudet edustivat tällä kertaa sähköisiä versioita. Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistisen mukaan vastaavaa kattausta ei ole ennen tässä kisassa nähty.

Matti Koistinen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Crecent Ellie Ruotsista

Vuoden arkipyöräksi on valittu ruotsalaisen pyörävalmistaja Crecentin Ellie, joka ei ensivilkaisulla näytä kovin mullistavalta, vaan pikemminkin varsin arkiselta. Ellien ulkokuoren ei kuitenkaan sovi antaa hämätä, sillä kyseessä on uuden sukupolven älykäs sähköpyörä, joka hakee vertaistaan Pohjoismaisilla pyörämarkkinoilla.

Cresent Ellie

Ellien älykäs etujarru on lukkiutumaton. Abs on terminä tuttu autoista ja moottoripyöristä, mutta polkupyörien saralla kirjaintrio nostattaa kulmia. Ja syytä onkin. Ratkaisu parantaa turvallisuutta tuntuvasti. Maahantuojan mukaan jarruratkaisun ansiosta pyörän hallittavuus säilyy tiukassakin jarrutustilanteessa.

Kärjistetysti voi siis sanoa, että etujarrun lukittumisen käynnistämä ilmalento ohjaustangon yli ei enää onnistu. Tieto ilahduttaa taatusti kaikkia kyseisen tilanteen kokeneita. Todennäköisesti monia muitakin.

Cresent Ellie

Ellien äly pääsee esiin uuden Koppla -järjestelmän muodossa. Sovelluksen avulla käskytettävästä järjestelmästä on tarjolla kevyempi versio bluetoothin avulla käytettäväksi sekä 2G verkon kautta jatkuvaa yhteyttä ylläpitävä vaihtoehto.

Näistä jälkimmäinen on monipuolisin. Se kertoo käyttäjälleen muun muassa akun varaustilan, pyörän huoltotarpeen ja gps:n avulla myös pyörän sijainnin reaaliajassa. Onnettomuustilanteessa älykäs järjestelmä osaa hälyttää apua.

Vastaavaan teknologian tarjoamaan lisäturvaan on totuteltu vasta hiljattain uusien autojen kanssa, joten ei ihme, että Crecentin harteille sovitetaan nyt edelläkävijän viittaa pyörämaailmassa. Ellien tarjoama kokonaisuus lienee ensimmäinen laatuaan, vaikka yksittäisinä ratkaisuina eri palaset tutuilta jo tuntuisivatkin.

Pyörä ja akku on valmistajan toimesta paritettu niin, että ne toimivat vain yhteistyössä. Varkaan kannalta ratkaisu on kamala, mutta muita se riemastuttaa. Pelkällä akulla tai pyörällä ei tee juuri mitään, joten pyörävarkaan tunnelma on helppo latistaa pohjalukemiin normaalia varovaisuutta noudattamalla.

Gps:n ansiosta pyörän omistaja saa puhelimeensa tiedon, mikäli pyörä lähtee luvattomille teille. Paikannuksen avulla pyörä myös löytyy helposti uudelleen.

Pyörässä on myös mahdollisuus rajata sen käyttö tietylle alueelle, joten varas ei pitkälle polje ainakaan sähkön avustamana. Ominaisuudesta on todennäköisesti myös muuta hyötyä. Ensimmäisenä mieleen tulee pyörävuokraamojen tarve rajata kalustonsa käyttöaluetta vaivattomasti.

Alumiinirunkoinen unisex-pyörä painaa 27,5 kiloa, varustukseen kuuluu myös seitsemänvaihteinen Shimanon Nexus -vaihteisto, edestä löytyy hydraulinen levyjarru, jalkajarru on puolestaan huoltovapaa napajarru, nekin molemmat Shimanon valmistamia.

Cresent Ellie

EGoing-moottori on sijoitettu keskelle ja akun osalta kiinnostavat lukemat ovat 36V sekä 11.6Ah. Yksi lataus riittänee noin 120 kilometrin ajoon, toki olosuhteista, maastosta ja ajotavasta riippuen. Akun latausaika tyhjästä täyteen on noin neljä tuntia.

Uutuuden hinnaksi kerrotaan 3 249 euroa.

Pyöräliiton raati arvosti pyörän monipuolista varustelua. Vakiovarusteisiin kuuluvat hyvät etu- ja takavalot, lukko, tukeva jalka, arjen luksusta tuovat teräslokarit sekä irrotettava kori, jonka voi laittaa joko tarakalle tai ohjaustangon etupuolelle.

Raadin mukaan Crecent Ellie on pyörä jolla voi ajaa kuka tahansa, joten sen potentiaalinen käyttäjäkunta on laaja.

Cresent Ellie

Kritiikkiä tuli pyörän korkealta tuntuvasta hinnasta. Raati pohti, ovatko pyörän älyominaisuudet todella niin hyviä, että pyörästä kannattaa maksaa 500-1000 euroa enemmän? Toisaalta turvallisuudelle ja huolettomuudelle varkaustapausten varalta on hankala laskea arvoa, valinnan perusteluissa todetaan.

Vuoden arkipyörä Crecent Ellie löytyy GoExpossa Velo & Oxygen Oy:n osastolta 6a50.

Tunturi e260 – tällähän teinikin ajaa mielellään

Tunturi e260 on alumiinirunkoinen, keskimoottorilla varustettu sähkömaastopyörä, joka on tarkoitettu erityisesti lapsille ja nuorille. 26-tuumaiset renkaat ja pieni runkokoko varmistavat, että pyörä sopii mitoiltaan mainiosti 9–14 vuotiaille, mutta varauksin myös pienimmille aikuisille.

Tunturi e260

Koeajojen perusteella palkintoraati kertoo, että Tunturin varustukseen kuuluvassa Shimanon Steps E5000 –sähkömoottorissa on miellyttävän pehmeä ajotuntuma ja se tarjoaa riittävästi vääntöä nuorille kuskeille. Ajotiloja on valmittavissa kolme:  Eco, Trail ja Boost.

Akun kiinnostavat luvut ovat 36V ja 11,6 Ah. Tyhjästä täyteen akun lataaminen vie kuusi ja puoli tuntia, 80 prosenttia latauksesta saadaan talteen tuntia nopeammin, valmistaja kertoo. Yhdellä latauksella ajettavissa on jopa 150 kilometriä avustuksen määrästä, ajotyylistä, maastosta ja olosuhteista riippuen.

Tunturi e260

Shimanon hydrauliset levyjarrut pysäyttävät koeajoraadin mukaan pyörän tehokkaasti. Shimanon viisivaihteinen Nexus –vaihteiston kerrotaan olevan huoleton ratkaisu. Etuhaarukka on jousitettu ja kaikkiaan kokonaisuus on valmistajan mukaan suunniteltu niin, että se kestää maastoajon lisäksi nuoruuden vimmaa ja hieman kovempaakin kohtelua nikottelematta.

Tunturi e260 on varusteltavissa tarakalla ja lokasuojille ja siihen on valmistajan mukaan helppo asentaa nastarenkaat talvea varten. Omatoimisen ja itsenäistymishalukkaan nuoren kannalta kokonaisuus on musiikkia korville, sillä ajokauden pituuden määrää lähinnä oma viitseliäisyys. Ja jos vaihtoehtona on kyydin kärttäminen omilta vanhemmilta, saattaa viitseliäisyyttä riittää yllättävän paljon.

Tunturi e260

Sähkön ansiosta ulottuvilla oleva itsenäistymisreviirikin on todennäköisesti peruspyörällä polkevaa suurempi, eikä muutamasta ylämäestäkään ole edes hidasteeksi.

Raati jakoi ruusujen lisäksi myös risuja. Miinusta pyörälle tuli valojen puuttumisesta vakiovarustuksesta. Lapsille ja nuorille tarkoitettuun sähköpyörään ne olisi olleet arviointikommenttien perusteella fiksu ja helppo lisäys. Myös etuhaarukan laatu ja kestävyys arveluttivat raatilaisia.

Pyörän hinnaksi ilmoitetaan  2 150 euroa.

Tunturi e260

Hinta on arviointiraadin mukaan on kokonaisuuteen nähden kohtuullinen, vaikka summa onkin melkoinen siihen suhteutettuna, mihin lasten ja nuorten pyörissä ollaan yleisesti totuttu. Toisaalta kykenevän pyörän ansioista muita liikkumiskuluja pystyttänee vähentämään ainakin hieman.

Vuoden urheilupyörä Tunturi e260 nuorten maastosähköpyörä löytyy GoExpossa osastolta 6e50.

Suomen suurin

Ulkoilu- ja urheilutapahtuma GoExpo järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 28.2.–1.3.2020. Samaan aikaan järjestetään myös GoExpo Horse ja Kuva & Ääni -tapahtumat. Ovet avautuvat kaikkiin yhdellä ja samalla lipulla.

Tapahtumat ovat avoinna la 29.2. klo 10-19 ja su 1.3. klo 10-17.

Lisätietoja www.messukeskus.fi

Teksti ja kuvat: Antti Hentinen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat