14.5.2022

Testi osoitti: Sähköpyörän akkupalo on sattuessaan todella vaarallinen

Sähköpolkupyörä akkupalo

Sähköpyörät ja -potkulaudat yleistyvät ennätysvauhtia ja niiden akut ovat tehokkaampia, kuin mitä kodeissa on totuttu säilyttämään.

Sähköisten kulkuneuvojen, sähköpotkulautojen ja sähköpolkupyörien määrä suomalaisissa kodeissa lisääntyy koko ajan. Niiden akut ovat myös suurempia kuin mitä suomalaiskodeissa on totuttu säilyttämään.

Joskus käy niin, että sähköpyörän tai sähköpotkulaudan akku syttyy palamaan. Tämä on onneksi kuitenkin hyvin harvinaista, kertoo vakuuutusyhtiö Ifin tilastot.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Akkupalossa muodostuu myrkyllistä kaasua

Kun akkupalo sattuu, se voi olla todella vaarallinen. Vakuutusyhtiö Ifissä halutaan kiinnittää huomiota laitteiden turvalliseen käyttöön sekä lataukseen ja If toteutti tätä havainnollistaakseen palotestin. Tuotteet testiin valittiin sattumanvaraisesti.

Testissä akkuihin aiheutettiin vika, jolloin ne syttyivät palamaan. Testi myös osoitti, että akku voi syttyä palamaan hitaasti tai nopeasti, mutta akku voi myös räjähtää. Akkujen osat voivat akun räjähdettyä myös lentää kauas, jopa useiden metrien päähän. Akkupalot etenivät testissä eri tavoin, mutta yksi asia yhdisti niitä.

– Akkupaloissa ilmaan syntyy myrkyllistä savua, joka on ihmiselle vaarallista, huomauttaa Ifin omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen.

Ifin toteuttaman testin näet oheiselta videolta.

Sähköpyörien ja -potkulautojen määrä tulee kuitenkin tulevaisuudessa lisääntymään ja vakuutusyhtiöstä myös ennakoidaan, että akkuihin liittyvät vahingot tulevat mahdollisesti myös lisääntymään.

– Yhdessä tapauksessa sähköpyörän akku räjähti ollessaan latauksessa parvekkeella. Irtaimiston vahingot paloista voivat olla mittavia ja lisäksi muutamassa tapauksessa on tullut myös lieviä henkilövahinkoja, Utunen sanoo.

Ifistä muistutetaan, että kuten mitä tahansa akkulaitteita, tulisi sähköistenkin kulkuneuvojen akkuja ladata vain sinä aikana, kun ollaan itse hereillä ja akun latausta pystytään valvomaan. Tilassa olisi hyvä olla palovaroitin.

- Jokaisen olisi hyvä miettiä oman asuntonsa pohjaratkaisua sen suhteen, missä nukutaan ja missä oleskellaan ja missä on esimerkiksi syttymisriskin omaavia sähkölaitteita, Utunen muistuttaa.

Lähde: If

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat