25.9.2024

Toimi näin, jos sähköpotkulaudalla sattuu kolari

Kuva Moottorin arkisto

”Vahingon kärsineen on hyvä tietää omat oikeutensa.” Vuokrattavat sähköpotkulaudat tulivat kesäkuussa liikennevakuuttamisvelvollisuuden piiriin.

Sähköpotkulaudoilla on viime aikoina sattunut useampia, vakaviakin onnettomuuksia. Moni viilettää nimenomaan vuokralaudoilla, jotka tulivat kesäkuun alussa liikennevakuuttamisvelvollisuuden piiriin.

Jos vuokratulla sähköpotkulaudalla aiheutuu vahinkoa ulkopuolisille, heidän henkilö- ja omaisuusvahinkonsa korvataan liikennevakuutuksesta. Korvaukset ovat kattavuudeltaan huippuluokkaa: henkilövahingot korvataan täysimääräisesti, eli ansionmenetyksiä, hoitokuluja, kuntoutusta ja eläkkeitä maksetaan ilman ylärajaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tiedä oikeutesi

Sähköpotkulaudoilla tapahtuneen vahinkotilanteen varalta on hyvä tietää, miten vahinkopaikalla toimitaan, ja mihin korvauksiin on oikeutettu.

– Vahingon kärsineen on hyvä tietää omat oikeutensa. Liikennevakuutuksesta maksettavat korvaukset ovat kattavammat kuin esimerkiksi vapaaehtoisissa tapaturmavakuutuksissa, joissa yleensä on henkilövahingon korvauksille maksimimäärä, Liikennevakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Antti Tuulensuu muistuttaa.

Oma vahinko, rajoitettu turva

Sähköpotkulaudalla tapahtuvat vahingot ovat usein yksittäisonnettomuuksia, joissa laudan kuljettajan lisäksi ei ole muita osapuolia. Vuokratulla sähköpotkulaudalla ajava kuljettaja on omien vahinkojensa osalta rajoitetun vakuutusturvan piirissä.

– Vahingon sattuessa vakuutus korvaa vuokralaudan kuljettajalle ainoastaan sairaanhoitokulut. Vammasta aiheutuvia ansionmenetyksiä tai kuntoutusta ei sen sijaan korvata liikennevakuutuksesta, Tuulensuu selventää.

Ilmoita itse vahingosta

Mutta miten korvausta haetaan, jos sähköpotkulautaillessa sattuu vahinko?

Vahingon aiheuttajan tulisi itse ilmoittaa vahingosta, mutta vahinkoilmoituksen voi tehdä myös vahingon kärsinyt sivullinen osapuoli. Koska korvaukset maksetaan vahingon aiheuttaneen ajoneuvon liikennevakuutuksesta, on tärkeää tunnistaa, minkä yrityksen sähköpotkulaudasta on kyse.

Potkulautavahinko on kuin mikä tahansa liikennevahinko. Tapahtunut tilanne dokumentoidaan mahdollisimman hyvin esimerkiksi valokuvin, ja jo tapahtumapaikalla selvitetään, minkä yrityksen vuokraamasta sähköpotkulaudasta on kyse. Vuokrasähköpotkulaudat on merkitty selkeästi yrityksen logolla, joten ne on helppo erottaa toisistaan. Potkulautayrityksistä saa lisätietoa siitä, miten ja minne vahinkoilmoitus tulee tehdä.

Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen antaa yhden perusvinkin.

– Koska liikennevakuutuksen korvaukset ovat etenkin sivullisille sattuvien vahinkojen osalta hyvin kattavat, kannattaa ensin selvittää oikeus korvaukseen lakisääteisestä liikennevakuutuksesta, vaikka vahingon varalle olisi muutakin vakuutusturvaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Onko oma potkulauta vakuutettava?

Uudistettu liikennevakuutuslaki tuli voimaan 1.6.2024. Lakiuudistus pohjautuu EU:n liikennevakuutusdirektiivin kansalliseen täytäntöönpanoon. Lain mukaan vakuutettavia ovat moottoriajoneuvot, joiden paino on enemmän kuin 25 kg tai rakenteellinen nopeus ylittää 25 km/h, sekä kaikki vuokrattavat sähköpotkulaudat.

Potkulautojen käyttäjien keskuudessa on ollut jonkin verran epätietoisuutta siitä, tulisiko oma sähköpotkulauta vakuuttaa.

Osa yksityiskäytössä olevista potkulaudoista tulee liikennevakuuttaa. Jos ajoneuvo painaa yli 25 kg tai kulkee lujempaa kuin 25 km/h, sillä pitää olla liikennevakuutus. Kuluttajan on hyvä huomioida, että yli 25 km/h kulkevilla sähköpotkulaudoilla ei saa ajaa tieliikenteessä, ja ne tulee liikennevakuuttaa riippumatta siitä, missä niitä käytetään. Vahinkotilanteessa on hyvä jo onnettomuuspaikalla selvittää, onko ajoneuvolla liikennevakuutus.

Entä jos vakuutus uupuu?

Jos lakisääteinen liikennevakuutus puuttuu, vaikka sellainen olisi pitänyt olla, korvaa Liikennevakuutuskeskus sivullisille aiheutuneet vahingot.

Kuljettajan omia vahinkoja sen sijaan ei korvata.

Valtaosa yksityisessä omistuksessa olevista sähköpotkulaudoista ei kuulu liikennevakuutettaviin, mutta potkulaudan käyttäjä on kuitenkin vahingonkorvauslain mukaan korvausvastuussa vahingoista, joita hän on huolimattomuudellaan aiheuttanut muille. Vahinkoa kärsinyt voi näissä tilanteissa esittää korvausvaatimuksen vahingon aiheuttajalle.

Toimi sähköpotkulautaonnettomuudessa näin:

  • Soita tarvittaessa hätäkeskukseen (112) ja anna loukkaantuneille ensiapua. 
  • Kirjaa muistiin vahinkoon osallisten henkilöiden ja ajoneuvojen tiedot, vuokrasähköpotkulaudan osalta ainakin vuokralautayrityksen nimi. Se on selkeästi näkyvissä logoteippauksessa.
  • Jos mahdollista, ota muutama valokuva vahinkopaikasta, vahinkoon osallisista ajoneuvoista ja omista vahingoistasi. Älä kuvaa loukkaantuneita ulkopuolisia ilman lupaa.
  • Kirjoita muistiin lyhyt kuvaus siitä, miten vahinko tapahtui. Kannattaa selvittää myös mahdollisten silminnäkijöiden yhteystiedot.
  • Selvitä sähköpotkulaudan vuokranneen yrityksen kautta ajoneuvon vakuutusyhtiö ja tee sinne vahinkoilmoitus. Jos kyseessä on yksityiskäytössä oleva laite, selvitä onko sillä liikennevakuutus tai kuuluuko se vakuuttamisvelvollisuuden piiriin.

Näin laki muuttui

Kesäkuu toi mukanaan uudistetun liikennevakuutuslain. Keskeinen muutos on, että lain mukaan vakuutettavia ovat moottoriajoneuvot, joiden paino on enemmän kuin 25 kg tai rakenteellinen nopeus ylittää 25 km/h, sekä kaikki vuokrattavat sähköpotkulaudat.

Vakuuttamisvelvollisuus ei koske sähköavusteisia pyöriä, jotka edellyttävät liikkuakseen myös polkemista, joissa moottorin avustus kytkeytyy pois, kun ajonopeus saavuttaa 25 km/h, ja moottorin suurin sallittu teho on 250 W. Oman ajoneuvon vakuuttamisvelvollisuuden voi selvittää Liikennevakuutuskeskuksen verkkosivujen testillä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat