Tutkimus: konepeltien kohoava korkeus lisää liikenneturvallisuusriskejä

Kuva Moottorin arkisto

Autojen konepeltien keskimääräinen korkeus Euroopassa on noussut merkittävästi viime vuosina, mikä kasvattaa jalankulkijoiden ja erityisesti lasten turvallisuusriskejä. Transport & Environment -järjestön mukaan kehitystä vauhdittaa katumaasturien suosio, ja asiantuntijat vaativat nyt EU:lta rajoituksia konepeltien korkeudelle.

Eurooppalaisten autojen konepeltien keskimääräinen korkeus on noussut merkittävästi viime vuosina, mikä kasvattaa riskejä erityisesti jalankulkijoille ja lapsille. Transport & Environment -järjestön tuoreen tutkimuksen mukaan konepeltien korkeus on kasvanut keskimäärin puoli senttimetriä vuodessa, saavuttaen 83,8 senttimetriä vuonna 2024.

Kehityksen taustalla on erityisesti katumaasturien eli SUV-mallien kasvava suosio. Korkeammat keulat heikentävät kuljettajan näkyvyyttä auton edessä, mikä lisää onnettomuusriskiä erityisesti pienikokoisten jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kohdalla.

Törmäystestien mukaan kuljettajat eivät usein näe suoraan auton edessä seisovia lapsia. Esimerkiksi Ram TRX ja Land Rover Defender ovat esimerkkejä malleista, joissa etupään korkeus luo merkittäviä katvealueita.

Analyysi 300 000 liikenneonnettomuudesta osoittaa, että 10 senttimetrin lisäys konepellin korkeudessa kasvattaa kuolemaan johtavan onnettomuuden riskiä 27 prosentilla. Tämän vuoksi asiantuntijat vaativat EU:lta sääntelyä, joka rajoittaisi konepeltien korkeuden enintään 85 senttimetriin vuoteen 2035 mennessä.

Samaan aikaan useat kansalaisjärjestöt ajavat kaupunkipolitiikkaa, jossa ajoneuvojen kokoa ja painoa huomioitaisiin esimerkiksi verotuksessa ja pysäköintimaksuissa. Tavoitteena on hillitä niin sanottua "autoleviämistä", jossa suuret ajoneuvot vievät suhteettoman paljon tilaa kaupunkiympäristössä.

Tutkimuksen mukaan konepeltien korkeuden rajoittaminen olisi keskeinen toimenpide jalankulkijoiden turvallisuuden ja kaupunkien elinympäristön parantamiseksi. Se vaatii tasapainoa teknologisen kehityksen, kuluttajien valinnanvapauden ja julkisen turvallisuuden välillä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat