13.6.2021

Vesi on kalliota vahvempi – ainakin Aarejoen kanjonissa Alpeilla

Aareschlucht Alpit Sveitsi Aarejoki

Keski-Sveitsissä, lähellä Meiringenin kaupunkia sijaitseva Aareschlucht eli Aarejoen kanjoni näyttää lyhyen kävelymatkan aikana, miten luonto muokkaa itse itseään.

Muistatteko vielä, kun autolla pystyi liikkumaan Euroopassa melko vapaasti? Monen tie vei silloin Välimerelle, ja Alpit joko ylitettiin tai läpäistiin aika usein Itävallan tai Sveitsin kautta. Moni ahneti kilometrejä, toiset etsivät reitin varrelle mielenkiintoisia pysähdyksiä, joissa pääsi samalla vähän verryttelemään jalkoja ja selkää.

Meiringen on nätti pikkukaupunki näyttävässä vuorten ympäröimässä laaksossa. Dekkarikirjojen ystävät muistavat sen paikkana, jossa Sherlock Holmes otti yhteen verivihollisensa Moriatryn kanssa Reichenbachin putouksilla. Noilla putouksilla vesi putoaa seitsemänportaisen putouksen aikana yhteensä noin 300 metriä.

Vain kivenheiton päässä tästä kaikesta sijaitsee vajaan 1,5 kilometrin mittainen Aarejoen kanjoni, jonka voi läpi voi vaeltaa. Jos päivä sattuu olemaan lämmin, kanjoni toimii samalla mukana vilvoittelupaikkana; sen syvimpiin kohtiin kun ei aurinko paista. Kosteusprosentti alhaalla laaksossa on myös paikoitellen korkea.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kaksi sisäänkäyntiä, yksi polku

Kanjoniin pääsee joko Meiringen laitamilta läntisen sisäänkäynnin kautta tai itäpuolella sijaitsevalta parkkipaikalta. Kummankin sisäänkäynnin kohdalla on myös ravintola, josta voi ostaa mukaan purtavaa tai juotavaa. Pääsymaksu on 10 Sveitsin frangia per aikuinen, 6–16-vuotiailta lapsilta peritään kuusi frangia. 18 frangin kombilipulla pääsee myös Reichenbachin putouksille.

Erikoista varustusta tai kovaa kuntoa ei tarvita, sillä kanjoniin on rakennettu helppokulkuinen reitti siltoineen ja tunneleineen. Läntiseltä sisäänkäynniltä pääsee jopa rullatuolilla aina rotkon puoliväliin asti. Vilkkaimpina aikoina rullatuolilla ei tosin ole kanjoniin asiaa, koska kävelysillat ovat sen verran kapeita.

Paljon on vettä virrannut

Lähtee liikkeelle sitten kummasta päästä tahansa, kanjoni alkaa melkein heti. Keväällä Aarejoessa virtaa vielä runsaasti vettä, kun vuorilta sulava lumi valuu jokeen. Loppukesästä vettä on hieman vähemmän, eikä vesi myöskään virtaa aivan yhtä vuolaasti. Keskimäärin vesi virtaa rotkossa kaksi metriä sekunnissa. Kanjoni on avoinna huhtikuun alusta lokakuun loppuun.

Keskellä kanjonia on pieni leveymä, jonka toisessa päässä on pieni vesiputous. Siellä täällä on kävelysilloille tehty myös pieniä levikkeitä, joissa on penkkejä pientä taukoa varten.
Vuosituhansien varrella vesi on kaivertanut kalkkikiveen oman selkeän uransa, joskin jyrkkiä kallioseinämiä tarkkaillen on helppo havaita, miten joki on myös muuttanut usein muotoaan.

Kivien historiaa

Kävelyreitillä kanjonin läpi on mittaa 1400 metriä. Kapeimmillaan kallioseinämät ovat vain metrin päässä toisistaan. Avarammillaan kanjoni on puolestaan 40 metriä leveä. Vastaavasti näyttävimmillään kallioseinämä on joen pinnasta lähes pystysuoraan 180 metrin korkuinen.

Kanjoni on syntynyt pitkän ajanjakson kuluessa, kuinka pitkän, siinä on monia arvailuja. Itse Alpit ovat noin 15 miljoonaa vuotta vanhat. Kanjonin kallioseinämistä on kaiverrettu 130 miljoonaa vuotta vanhoja fossiileja.

Varsinaisesti Aareschlucht on muovautunut viimeisen jääkauden lopulla eli vajaat 15 000 vuotta sitten, kun alueen jäätiköt ovat sulaneet. Tavallaan Aareschlucht on siis kuin iso hiidenkirnu. Tämän näkee paikoitellen hyvinkin selvästi. Vesi on nakertanut kallioon paikoitellen hyvinkin jänniä muotoja.

Muutamissa paikoissa vesipisarat putoavat myös kallioseinämien läpi niin, että niihin heijastuva auringonvalo luo parasta luonnon tekemää taidetta upeiden sateenkaaren värien muodossa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Nähtävyys jo 132 vuotta

Kanjoni on tehty kulkukelpoiseksi 133 vuotta sitten, ja turistinähtävyys se on ollut jo 132 vuotta. Kesäaikaan kanjoni on avoinna 8.30–18.30. Ajallisesti kävelyyn ei mene kauan, mutta kanjonissa kannattaa viettää aikaa pari tuntia. Kallion läpi virtaavassa joessa on jotain mystistä, etenkin kun vastakkaiset kallioseinämät lähes osuvat yhteen, ja polku on kaiverrettu kallion sisään.

Reitin varrella on myös lukuisia infotauluja, jotka luovat havainnollisesti kuvaa luonnon tavoista toimia ja muovata omaa ympäristöään.

Kanjoni on myös melko kiitollinen kuvauskohde, koska aurinko ei paista sinne lähes koskaan kovin voimakkaasti. Parhaimmillaan valo on tietysti heti aamulla tai alkuillasta.
Viralliset verkkosivut: https://aareschlucht.ch/

Teksti ja kuvat: Vesa Eskola

Luetuimmat