26.9.2020

Automatkailija hoi! Vihreä kortti nyt kätevästi itse tulostaen

Automatkailu helpottuu, sillä vakuutusyhtiöt voivat jatkossa tarjota vihreän kortin sähköisessä muodossa.

Automatkailijoiden tarvitsema vihreä kortti on kansainvälinen todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. Todistus kannattaa aina ottaa mukaan, kun suuntaa autolla ulkomaille. Joihinkin maihin ajettaessa kortin mukaan ottaminen on jopa pakollista, esimerkiksi Venäjälle matkustaessa.

Vihreän kortin saa omasta vakuutusyhtiöstä, mutta tästä syksystä alkaen aiempaa kätevämmin. Heinäkuussa tuli nimittäin voimaan muutos, jonka ansiosta vakuutusyhtiöillä on mahdollisuus tarjota vihreä kortti asiakkaalle myös sähköisessä muodossa asiakkaan itse tulostettavaksi. Suomalaiset vakuutusyhtiöt ottavat itse tulostettavia vihreitä kortteja käyttöön asteittain, tästä syksystä alkaen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Valkoinen värikin kelpaa

Tähän asti vihreän kortin on saanut omasta vakuutusyhtiöstä tulostettuna vihreälle paperille, josta kortin nimikin tulee. Vihreä kortti -järjestelmä on YK:n alainen, ja Suomen edustajana järjestelmän kehittämisessä toimii Liikennevakuutuskeskus (LVK). Järjestelmän jäsenvaltiot ovat voineet omalla päätöksellään 1.7.2020 alkaen ottaa käyttöön asiakkaille lähetettävän pdf-tiedoston sekä valkoisen värin korttiin.

Uusi käytäntö tarkoittaa, että Suomessa toimivat vakuutusyhtiöt voivat siis antaa vihreän kortin myös pdf-tiedostona asiakkaalle, joka voi tulostaa kortin itse käyttöönsä. Kortti voi olla väriltään myös valkoinen, vihreä väri ei ole enää pakollinen.

Automatkailijalle uusi tapa on vaivattomampi, sillä muutos nopeuttaa kortin saamista, kun korttia ei tarvitse enää noutaa konttorilta tai lähettää postitse.

Vaikka vihreän kortin saa sähköisessä muodossa, se tulee edelleen tulostaa paperille. Tulostettavat kortit ovat mustavalkoisia ja A4-kokoisia. Itse tulostettavan pdf-muotoisen vihreän kortin saatavuutta voi tiedustella omasta vakuutusyhtiöstä.

Muutos ei vaikuta nykyisten vihreiden korttien voimassaoloon. Mikäli automatkailijalla on voimassa oleva vihreä kortti, voit käyttää sitä myös jatkossa. Voimassaoloaika on merkitty korttiin.

Ehkä joskus älykännykkään

– Sähköisesti ladattava ja itse tulostettava kansainvälinen liikennevakuutustodistus on hyvä uudistus. Toivon, että jossakin vaiheessa todistuksen eli vihreän kortin voisi esittää myös täysin sähköisessä muodossa vaikkapa kännykän ruudulta. Asiasta on kuitenkin sovittava kansainvälisessä yhteistyössä, ja kehitystyö ottaa siksi aikansa. Tämä on hyvä välietappi, LVK:n johtaja Janne Jumppanen arvioi.

Kortti tulee esittää liikennevahingon yhteydessä sekä tarvittaessa rajaviranomaisille. LVK:n verkkosivuilla kerrotaan, missä maissa vihreä kortti on pakollinen ja missä suositeltava.

Muista myös kansainvälinen ajokortti

Suomesta autolla ulkomaille lähtevän tulee ottaa mukaan ajoneuvon alkuperäinen rekisteriote. Omasta vakuutusyhtiöstä tai Autoliiton nettisivuilta kannattaa tarkistaa, tarvitseeko mukaan kohdemaahan ottaa kansainvälinen todistus liikennevakuutuksesta eli niin sanottu vihreä kortti (green card).

EU-maissa myönnetyt ajokortit ovat voimassa toisissa EU-maissa. Jotkut maat vaativat automatkailijalta kansainvälistä ajokorttia, jonka voi Suomessa hakea Autoliitosta. Kortti maksaa 32 tai 42 euroa ja on voimassa 1 tai 3 vuotta. Autoliiton nettisivuilla www.autoliitto.fi on päivitetty lista eri maiden ajokorttimääräyksistä.

Autoliiton Plus-jäsen saa veloituksetta matkan jatkamispalveluita, kuten tiepalvelua, hinauksen tai sijaisauton yli 40 Euroopan maassa, myös Venäjällä. Plus-jäsen voi soittaa Suomeen saamaansa puhelinnumeroon ja asioida suomen kielellä. Jäsenyys on henkilökohtainen, ei ajoneuvoon sidottu palvelu, joka varmistaa perillepääsyn. Apu siis koskee myös samassa ajoneuvossa jäsenen kanssa matkustavia.

Autoliitolla on sisarjärjestöjä ympäri maailmaa. Useimmilla on joko omia tiepalveluyksiköitä tai yhteistyökumppaneita, jotka avustavat konerikkoisia.

Teksti: Moottori Kuva: Moottorin arkisto Lähteet: Liikennevakuutuskeskus, Autoliitto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat