18.6.2019

Virheellinen lemmikin kuljetus voi koitua kohtalokkaaksi myös kuskille

Lemmikin kuljettaminen autolla tuntuu yksinkertaiselta, lemmikki kyytiin ja menoksi. Liikenneturva muistuttaa kuitenkin lemmikkien oikeaoppisesta kuljetuksesta autossa.

Moni kuljettaa lemmikkiään mukana tien päällä. On tärkeää varmistaa, että eläimistä pidetään huolta pitkien automatkojen aikana niin lemmikkien kuin ihmistenkin turvallisuuden kannalta. Eläimen kuljetus kannattaakin suunnitella ajoissa ennen matkaa.

– Eläinsuojelulaki kieltää eläinten, myös koirien, kuljettamisen umpinaisessa takakontissa. Lemmikin voinnista on myös varmistuttava säännöllisesti kuljetuksen aikana, eli kuljettajan on huolehdittava lämpötilasta, veden tarpeesta ja tauotuksista, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen ohjeistaa.

Kevyt- tai muovihäkki ei suojaa lemmikkiä, eikä muita autossa matkustavia kovavauhtisissa onnettomuuksissa. Kujetusvälineen on oltava tilava ja sen tulee olla eläimelle turvallinen, sekä estää eläintä karkaamasta. Paras tapa koirien kuljettamiseen on takapenkille kiinnitetty laadukas turvavyövaljas tai auton rakenteisiin kiinnitetty jykevä häkki.

– Keskikokoinen tai suuri koira voi tärähtää äkkipysähdyksessä vaikkapa kuljettajan istuimeen rajulla voimalla. 50 kilometrin tuntinopeudella kuljettaessa 20 kiloa painava lemmikki iskeytyy silloin penkkiin noin 40-kertaisella voimalla, joka vastaa jopa 800 kilon painoista osumaa. Nopeuden lisääntyessä luku kasvaa entisestään, Taskinen kertoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Älä jätä lemmikkiä autoon ilman viilennystä

Koiralle voi tulla jopa alle puolessa tunnissa menehtymiseen johtava lämpöhalvaus, joten aurinkoisella säällä eläimiä ei pitäisi jättää autoon ilman viilennyslaitetta. Jussi Pohjosen blogikirjoituksessa on esillä tulokset auton sisätilan lämpeämisen nopeudesta.

– Ikkunoiden raolleen jättäminen ei ole riittävä menettelytapa, sillä lämpötila nousee siitä huolimatta nopeasti auton sisällä. Jos havaitset autossa lämmön vuoksi kärsivän lemmikin, niin pyri selvittämään auton omistaja kyselemällä ihmisiltä tai pyytämällä infopisteeltä kuulutusta. Auton rekisterinumero, päivämäärä ja kellonaika on hyvä kirjata ylös, Taskinen neuvoo.

Esimerkiksi Tesla on kehittänyt toiminnon, jolla auto pysyy sammuksissakin viileänä. Lisäksi ohjelma kertoo suurella näytöllä viilennyksen olevan käytössä ja ilmoittaa auton lämpötilan reaaliajassa.

Muista nämä kuljettaessasi lemmikkiä autossa

  • Käytä kuljettamiseen kunnollisia turvavaljaita tai jykevää, autoon kiinnitettyä häkkiä.
  • Eläin ei saa päästä häiritsemään kuljettajaa tai karkaamaan esimerkiksi ovea avattaessa.
  • Älä jätä lemmikkiä kuumaan autoon.
  • Ei lemmikkejä umpinaiseen tavaratilaan.
  • Muista tarjota lemmikille vettä.

Lähde: Liikenneturva Kuva: Tesla

Luetuimmat