15.2.2016

Sisäpiiri: Volkswagenin johdossa tiedettiin päästöhuijauksesta 2014

Volkswagen

Sisäpiirilähteiden mukaan "Winterkornin palomies" varoitti Volkswagenin johtoa dieselskandaalista jo 2014.

Saksalaisen Bild am Sonntag -sanomalehden mukaan Volkswagenin ylintä johtoa varoitettiin jo vuonna 2014 potentiaalisesta dieselskandaalista. Kahden eri lähteen mukaan "Winterkornin palomieheksi" nimetty sisäpiiriläinen lähetti kirjeen, jossa hän varoitti Yhdysvaltojen dieseleiden ohjelmistoihin kohdistuvista lisätesteistä. Kirje on sanomalehden mukaan tullut esiin osana Volkswagenin omaa tutkintaa, jonka tulosten esittelyä on siirretty huhtikuun loppupuolelle.

Dieselskandaalista varoittava kirje oli lähteen mukaan lähetetty Volkswagenin tuotteiden laadusta ja turvallisuudesta vastaavalta osastolta. Täyttä varmuutta ei kuitenkaan ole siitä, tiesikö yhtiön silloinen pääjohtaja Martin Winterkorn kirjeestä. Kirjeen olemassa olo on kuitenkin isku Volkswagenin aiemmille väitteille siitä, että dieselmoottoreiden päästöskandaali oli vain pienen työntekijäjoukon vastuulla, eivätkä päästöhuijaukset olisi olleet johtokunnan jäsenten tiedossa.

Asia kiinnostaa erityisesti yhdysvaltalaisten oikeusjuttujen kannalta, joissa pyritään selvittämään Volkswagenin tekojen tahallisuutta ja mahdollisia rikosoikeudellisia seuraamuksia.

Saksan liikenneministeri Alexander Dobrindt sanoi sunnuntaina, että maa ajaa muutoksia päästötestausten järjestämiseen. Yhtenä ratkaisuna on ehdotettu päästöjen pistokokeita esimerkiksi autovuokraamoiden valikoimista. Myös testauksesta vastaavia teknikkoja tulisi kierrättää mahdollisen vilpin välttämiseksi. Saksalaisen Bild-sanomalehden mukaan Saksan liittopäivien alahuoneen odotetaan saavan lakimuutoksen luonnoksen eteensä torstaina.

Lähteet: Reuters, kuva: Shutterstock

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat